Χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων

Posted on 29 Ιουνίου, 2020, 10:05 μμ
6 secs

Νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις κι άλλες διατάξεις», το οποίο έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και πολιτικά κόμματα, προβλέπει -σύμφωνα με πληροφορίες- πως η Αστυνομία θα μπορεί να απαγορεύει προληπτικά διαδηλώσεις που θα θεωρηθούν «ύποπτες» ότι θα καταλήξουν σε παραβατικές συμπεριφορές.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 8 «καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι επιτρεπτή η επιβολή περιορισμών σε επικείμενη ή εν εξελίξει δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Ειδικότερα, η επιβολή περιορισμών είναι επιτρεπτή προκειμένου για επικείμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής δυσανάλογα , ενώ σε περίπτωση εν εξελίξει δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης εάν η διεξαγωγή της, λόγω των συγκεκριμένων περιστάσεων, προκαλεί, αντίστοιχα, δυσανάλογο αποτέλεσμα».

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση των αστικών κυρώσεων στους οργανωτές μιας διαδήλωσης εφόσον σε αυτήν διαπιστωθούν φθορές δημόσιας η ιδιωτικής περιουσίας. Την εποπτεία των διαδηλώσεων από εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές. Τέλος τη θέσπιση ως «ιδιώνυμου» του αδικήματος για συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευθεί από τις αρχές.

Πάνος Σκουρλέτης: Η λαϊκή βούληση θα εκφραστεί

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, αναφέρει:

Το νομοσχέδιο για τον περιορισμό του δικαιώματος της μαζικής διαμαρτυρίας των πολιτών θα συζητηθεί στη Βουλή, αλλά θα κριθεί στη ζωή. Ματαιοπονεί η κυβέρνηση εάν νομίζει ότι έτσι θα προστατευτεί από τις λαϊκές αντιδράσεις για την πολιτική της. Η λαϊκή βούληση θα εκφραστεί.

 

Σωτήρης Αλεξίου: Χουντικής έμπνευσης το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων

Ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook:

Με το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, η ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, θέλει να δώσει ένα ακόμα μήνυμα σε όσους και όσες τολμούν να την αμφισβητήσουν και να αγωνιστούν απέναντι στις εκτρωματικές της πολιτικές.

Με τον, χουντικής έμπνευσης, νόμο μετατρέπει πλήρως την αστυνομία σε όργανο ελέγχου της δημοκρατικής έκφρασης και διεκδίκησης των πολιτών. Με τις ευλογίες των ακροδεξιών συνδικαλιστών της αστυνομίας, οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. μετατρέπονται σε πραιτοριανοί του κ. Μητσοτάκη. Θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι και να καταστέλλουν μια κινητοποίηση πριν καν ξεκινήσει.

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος που έχει πάρει η ΝΔ, μαζί με τις μαφιόζικες πρακτικές που μετέρχεται, είναι το τελευταίο καταφύγιο απέναντι στην επερχόμενη κοινωνική και οικονομική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών. Η ΝΔ, πίστη στο νεοφιλελεύθερο δόγμα, αφήνει την καπιταλιστική βαρβαρότητα να παγιωθεί, χωρίς να προβαίνει σε καμιά στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Τα σχέδια τους θα μείνουν στα χαρτιά.
Ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί. Και για αυτό θα φροντίσει η νέα γενιά που αγωνιά και αγωνίζεται για μια κοινωνία που δεν θα την πετά στο περιθώριο.

«Να αποσυρθεί τώρα το χουντικής κοπής νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις»

Ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις: 

Με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που κατατέθηκε στη Βουλή,  η  κυβέρνηση της ΝΔ  επιτίθεται σε στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, που έχουν κερδηθεί με τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας, σε μια προσπάθεια  να φιμώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της. Πολιτικές που οδηγούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία ή την υποααπασχόληση και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην εξαθλίωση.

Με ένα νομοσχέδιο που αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή αντίστοιχου χουντικού νόμου του 1971, η κυβέρνηση δίνει στην αστυνομία την εξουσία και την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι,  να διαλύει όποιες συγκεντρώσεις κρίνει κατά το δοκούν, καθώς και να επιβάλλει αλλαγές  στον τόπο συγκέντρωσης  και τη διαδρομή μιας διαδήλωσης.

Όμως δυστυχώς δεν αρκείται σε αυτά. Προχωράει ακόμα περισσότερο στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, καθιερώνοντας  “ιδιώνυμο” για την παρουσία σε διαδηλώσεις που δεν έχουν πάρει έγκριση ή δεν έχουν “συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις” των αστυνομικών, τιμωρώντας τους διαδηλωτές με ποινή φυλάκισης ενός έτους!

Συγχρόνως,  προβλέπει την  ευθύνη των διοργανωτών μιας κινητοποίησης (ποινική και αστική) για οτιδήποτε συμβεί σε αυτή,  εάν δεν μπορέσουν να αποδείξουν ότι την  προφύλαξαν επαρκώς. Δηλαδή,  οι εκπρόσωποι συνδικάτων ή κινημάτων που διοργανώνουν μια κινητοποίηση θα είναι έρμαια οποιασδήποτε ομάδας  επιθυμεί να προκαλέσει  επεισόδια (είτε αυθόρμητα, είτε κατευθυνόμενα…) και αν δεν πείσουν για τις  επιδόσεις τους στην καταστολή (!) θα είναι υπαίτιοι για οποιαδήποτε φθορά, βλάβη ή τραυματισμό!

Ο κόσμος της εργασίας και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία δεν θα επιτρέψουν να γυρίσουμε στις μαύρες εποχές του κράτους – χωροφύλακα. Η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία θα σταθεί εμπόδιο στον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης και θα υπερασπιστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που κερδήθηκαν με αίμα και αγώνες.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΆ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΊ ΤΩΡΑ ΤΟ ΧΟΥΝΤΙΚΗΣ ΚΟΠΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

...