Σταμάτης Θεοδωρόπουλος: Όλο και πιο… Big o Brother. Ο Πέτσας τι λέει;

Posted on 11 Σεπτεμβρίου, 2020, 3:22 μμ
7 secs

Με αφορμή την εμετική αναφορά παίκτη του «Big Brother» ξεκίνησε μια ολόκληρη συζήτηση -και πάλι- για τις trash εκπομπές της τηλεόρασης. Για τα τηλεσκουπίδια που πολλαπλασιάζονται, πιθανότατα γιατί τα κανάλια εν μέσω πανδημίας ποντάρουν για μια ακόμα φορά στην τηλεθέαση της κλειδαρότρυπας και του εκχυδαϊσμού.
Το φαινόμενο παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και μοιάζει ολοένα και περισσότερο με ένα πείραμα επιβολής της δεξιάς, αντιδραστικής υποκουλτούρας που λαμβάνει χώρα τα 30 τελευταία χρόνια με την «ελεύθερη» τηλεόραση. Οι φωνές που αντιδρούν στη δύναμη της τηλεόρασης τις περισσότερες φορές επικεντρώνονται στο περιεχόμενο των πολιτικών – ειδησεογραφικών εκπομπών, αναδεικνύοντας την προπαγάνδα και τα fake news των καναλιών. Την ίδια ώρα, όμως, μεσημεριανάδικα, κουτσομπολίστικες εκπομπές και ριάλιτι κάνουν…καλά τη δουλειά τους. Διαμορφώνουν πρότυπα και συνειδήσεις, περνούν τη μισανθρωπική ιδεολογία τους και εκμεταλλεύονται πρόσωπα που δεν διστάζουν για τη δημοσιότητα να θυσιάσουν κάθε κόκκο ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Με τη μέθοδο αυτή, φτηνές παραγωγές επιτυγχάνουν να εκτοξεύουν την τηλεθέαση και να εξασφαλίζουν τη μέγιστη ως προς το κόστος τους κερδοφορία, μέσω της διαφήμισης. Η τηλεθέαση εξασφαλίζεται ακόμα και από αυτούς και αυτές που δηλώνουν ότι απεχθάνονται αυτού του είδους τα προγράμματα, ενημερώνονται όμως για να γνωρίζουν το περιεχόμενο και να συμμετέχουν στις συζητήσεις και την κριτική.
Η παρήγορη αντίδραση
Στην πρόσφατη περίπτωση του «Big Brother» φαίνεται ότι τα πράγματα πήραν ανεξέλεγκτη τροπή, με αποτέλεσμα την παρήγορη μαζική αντίδραση ενάντια στην κανονικοποίηση του βιασμού, ενάντια στην ακραία έκφραση σεξισμού.
Μέσω των αντιδράσεων του κόσμου -κυρίως στα σόσιαλ μίντια- αναδείχτηκε η βρόμικη δουλειά που κάνουν τα κανάλια. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι παίκτες και ο τρόπος που αυτοί εκφράζονται και συμπεριφέρονται. Είναι οι υπεύθυνοι παραγωγής που τους έχουν επιλέξει γι’ αυτό ακριβώς. Να είναι χυδαίοι και εξωφρενικοί για να δημιουργούνται ακραίες καταστάσεις που ιντργκάρουν και δελεάζουν το κοινό. Είναι τα κανάλια που φέρουν την ευθύνη. Οι βαρόνοι των μίντια που δεν δικαιούνται να εισάγουν στα σπίτια ακόμα και πιθανούς βιαστές για να ενισχύσουν την αποβλάκωση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.
Το ΕΣΡ μετά το σάλο εξέδωσε ανακοίνωση για να δηλώσει ότι «έχει νομική υποχρέωση να σιωπά», ενημερώνοντας πως έχει ήδη σχηματισθεί φάκελος και οριστεί εισηγητής μετά το πλήθος καταγγελιών που, όπως ανέφερε, ξεπερνούν τις 200.000.
Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε μια ανακοίνωση καταδίκης των τηλεσκουπιδιών μόλις χτες, χωρίς να μπει στην ουσία. Την ώρα που μέλη της δημοσιογράφοι εμφανίζονται σε εκπομπές πριν και μετά τα απαράδεκτα προγράμματα της trash ζώνης, γινόμενοι μέρος του σκηνικού της ανελέητης υποβάθμισης του τηλεοπτικού προϊόντος.

O κύριος Πέτσας ακούει;

Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά και οι δυναμικές αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών και συλλογικοτήτων είχαν ως αποτέλεσμα να προχωρήσει το ΕΣΡ στον σχηματισμό φακέλου και ορισμό εισηγητή κατόπιν υποβολής 200 και πλέον καταγγελιών και αρκετούς χορηγούς της εκπομπής να αποσυρθούν διακόπτοντας την χρηματοδότηση. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η ανύπαρκτη αντίδραση της κυβέρνησης που δεν θέλει να κακοκαρδίσει τα αγαπημένα της ΜΜΕ και να πλήξει την κερδοφορία τους, ακόμα κι αν αυτή προέρχεται από τα χυδαιότερα σκουπίδια.
«Έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα θεσμικά εργαλεία της Πολιτείας, ως προς το περιεχόμενο που δημοσιοποιήθηκε για την άμεση προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας μέχρι να αποφανθεί το ΕΣΡ» αναφέρεται σε επίκαιρη ερώτηση  του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιο Πέτσα.
«Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή θα προβεί τηρουμένης πάντοτε της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, ώστε να υπάρξει μια ολιστική και αποτελεσματική θεσμική προσέγγιση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο μετάδοσης τηλεοπτικών εκπομπών και τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων» ρωτά ο Π. Σκουρλέτης.
Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τον υφυπουργό της γνωστής λίστας να δώσει απαντήσεις και να τοποθετηθεί επί του θέματος και του θεάματος…

...