Η αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική απόφαση έχει αρχίσει. Προσδοκία όλων στις 7 Οκτωβρίου να ακουστεί μια απόφαση που να προβλέπει τιμωρία χωρίς εξαιρέσεις για όλες τις εγκληματικές πράξεις που αποδίδονται στη ναζιστική συμμορία Χρυσή Αυγή, τόσο εκείνες των φυσικών αυτουργών, όσο και εκείνες των πολιτικών στελεχών που τις παρήγγειλαν, τις ενθάρρυναν και τις δικαιολόγησαν.


Το αυγό του φιδιού επωάστηκε όχι μόνο στα ανατριχιαστικά ρατσιστικά πογκρόμ, τις επιθέσεις εναντίον αντιφασιστών, αριστερών και μεταναστών αλλά και από την ανοχή που απολάμβαναν οι φασίστες από τμήματα του κρατικού μηχανισμού και κυρίως της αστυνομίας. Τα φασιστοειδή αξιοποίησαν συνθήματα όπως «έξω τα κόμματα», «έξω τα συνδικάτα», αποδεικνύοντας ότι  ο φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος.


Δεν ξεχνάμε ότι ολόκληρο το σύστημα, με κυρίαρχα τα ΜΜΕ, έφτιαξαν το προφίλ των νεοναζί δολοφόνων πότε με πολιτικές συνεντεύξεις και πότε με λάιφ στάιλ αφιερώματα σε εκπομπές και δημοσιεύματα. Δεν ξεχνάμε πώς παρουσίαζαν τα δελτία ειδήσεων τους «φιλεύσπλαχνους» νταήδες της Χρυσής Αυγής που περνούσαν τις γιαγιάδες απέναντι και προστάτευαν τα γηρατειά από τους «αδίστακτους» μετανάστες. Δεν ξεχνάμε ότι οι αστυνομικοί έπρεπε να φτάσουμε σε δολοφονία Έλληνα, του Παύλου Φύσσα, για να καταλάβουν ότι έπρεπε να δράσουν εναντίον των δολοφονικών ταγμάτων εφόδου.


Δεν ξεχνάμε πώς πολιτικές δηλώσεις πιστές στη θεωρία των δύο άκρων τσουβάλιαζαν τους ναζί με τα κινήματα. Δεν ξεχνάμε ότι πολιτικά πρόσωπα συνέβαλαν στο ξέπλυμα των νεοναζί με δηλώσεις τους. Όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος που έκανε λόγο για τον «ακτιβισμό της ελληνικής» Χεζμπολάχ. Όπως η Ντόρα Μπακογιάννη που εκθείαζε τον ευγενικό τρόπο με τον οποίο της φέρονταν οι νεοναζί. Όπως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου που ήθελε μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή».


Δεν ξεχνάμε το αποκορύφωμα τους ξεπλύματος, όταν ο «στρατηλάτης», Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της πατριδοκάπηλης εκστρατείας του κατά της Συνθήκης των Πρεσπών, καμάρωνε στις συγκεντρώσεις τη συνύπαρξη των μακεδονομάχων με τους νεοναζί.


Όλων αυτών ακολούθησε όμως η δημοσιογραφία του στρογγυλέματος και το πρωτοσέλιδο της ντροπής περί «Δημοκρατικού Τόξου» την ώρα που η παρούσα κυβέρνηση διόριζε τη σύζυγο του Φύρερ του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή ως συνεργάτιδα στη Βουλή. Ποιος ξέρει αν -με αφορμή την «εθνική αντιφασιστική σύμπνοια» δεν προλειαίνουν το έδαφος για μια «αναγκαστική Συγκυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας»…


Νυν υπέρ πάντων η συνολική καταδικαστική απόφαση

Μια καταδικαστική απόφαση θα αποτελέσει το επιστέγασμα όλης της πολύχρονης και πολύ κοπιαστικής προσπάθειας να αποκαλυφθεί ο ναζιστικός οχετός και τα εγκλήματα στα οποία οδηγεί.


Συγκλονιστικά και επαρκέστατα τα στοιχεία που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της δίκης αποδεικνύουν το πώς η Χρυσή Αυγή οργάνωνε και καθοδηγούσε εγκληματικές πράξεις. Αποδείχτηκε ότι είναι εγκληματίες γιατί είναι φασίστες. 


Παρ΄ όλα αυτά δεν εφησυχάζουμε. Είναι σαφές όμως ότι μια δικαστική απόφαση δεν αρκεί για να σταματήσει την εγκληματική δράση του φασισμού. Ο αγώνας ενάντια στο σύστημα που τον γεννά, τον καπιταλισμό, πρέπει να είναι καθημερινός για τις δυνάμεις της Αριστεράς. Το σύστημα μπροστά στα αδιέξοδά του πάντα θα κατασκευάζει φασιστικά μαντρόσκυλα. Η απάντηση πρέπει να είναι η ριζοσπαστική εγρήγορση και τα κινήματα ενάντια στις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της ακροδεξιάς και του φασισμού.