Θα ήταν κοινότοπο να επαναλάβουμε το πόσο κρίσιμη είναι η περίοδος που διανύουμε, τόσο λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης όσο και λόγω της διακυβέρνησης από τη δεξιά.

Αυτό, όμως, που δεν είναι ποτέ περιττό να επαναλαμβάνεται είναι η αναγκαιότητα να ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ σθεναρή αντιπολίτευση, όχι μόνο όπως επιτάσσει ο ρόλος του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και όπως επιβάλλει η ευθύνη του απέναντι στους ψηφοφόρους του που του χάρισαν κοντά 32% και στις κοινωνικές τάξεις που υποστηρίζει και εκπροσωπεί.

Εικόνες τραγωδίας

Διανύουμε τη δεύτερη φάση της πανδημίας με έκρηξη κρουσμάτων του κορονοϊού που αποκαλύπτει καθημερινά την ανεπάρκεια του «επιτελικού κράτους». Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση στην πρώτη φάση της πανδημίας κατά το lockdown έπραξε ορθότατα και στήριξε τις προσπάθειες  του ελληνικού λαού να νικήσει τη θανατηφόρο επιδημία. Δεν επέλεξε να κάνει στείρα αντιπολίτευση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Δυστυχώς, όμως, τη διακυβέρνηση της χώρας έχει στα χέρια της μια κυβέρνηση που κινείται με μόνο γνώμονα την επικοινωνία, επαναπαυμένη και στη στήριξη των ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, που αποδεικνύεται τελικώς ανίκανη να αξιοποιήσει αυτό που συλλογικά ως κοινωνία πετύχαμε στην πρώτη φάση. Αντιθέτως έχει δημιουργήσει ένα αλαλούμ, χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο. Μετά την άρση του lockdown «κανονικότητα» έγιναν οι παλινωδίες και η διαρκής προσπάθεια του ίδιου του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησής του να μετακυλίουν τις ευθύνες στους πολίτες. Μετέρχονται κάθε επικοινωνιακό μέσο για να  υποβαθμίζουν τις συλλογικές ευθύνες και τις ευθύνες μιας οργανωμένης κοινωνίας.

Οι ιδεοληψίες της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης δεν της επέτρεψαν να εκμεταλλευτεί τον χρόνο που της χάρισε με θυσίες η κοινωνία ώστε να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά ούτε και το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, όπως αναδεικνύεται από το αλαλούμ των τελευταίων ημερών.

Ταυτόχρονα η χώρα έχει εισέλθει πριν ακόμα από την εμφάνιση της πανδημίας σε έντονη υφεσιακή δίνη που λόγω της υγειονομικής κρίσης γίνεται ολοένα και εντονότερη. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί στην προσπάθεια να μετατρέψει σε προσωπικό του θρίαμβο την επιτυχία της υπευθυνότητας του ελληνικού λαού να έσπευσε να δημιουργήσει την εικόνα μιας επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά η πραγματικότητα τον διέψευσε και κατέστησε το επικοινωνιακό σόου της Σαντορίνης σε ναυάγιο. Το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σχεδιασμό και ασφάλεια έγινε μπούμερανγκ. Τα έσοδα από τον τουρισμό δεν ήρθαν, οι εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι, ολόκληρες περιοχές της χώρας βυθίστηκαν στη φτώχεια, καθώς η οικονομία μας έχει δυστυχώς στηριχτεί υπέρμετρα σε αυτόν τον τομέα.

Η κυβέρνηση, ακόμα και σε αυτά τα ζητήματα, επιδίδεται σε επικοινωνιακή διαχείριση, αποφασισμένη να υλοποιήσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σαν να μην έχει υπάρξει υγειονομική κρίση και η μεγαλύτερη ύφεση που απασχολεί την παγκόσμια οικονομία, ενώ συνεχίζει να άγεται και να φέρεται από επιμέρους συμφέροντα.

Στόχος της είναι όσα μέτρα δεν υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου να τα επαναφέρουν και να τα φορτώσουν και πάλι στις πλάτες της φτωχοποιημένης κοινωνίας και της εξαθλιωμένης εργατικής τάξης. Μόνο πρόγραμμα το απαρχαιωμένο «σχέδιο Πισσαρίδη» που βρίθει νεοφιλελεύθερων εμμονών, τοξικών για εργαζόμενους και επαγγελματίες.

 

Η κατακραυγή και η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ

Η κατακραυγή του κόσμου, που θυσίασε δουλειές και εισοδήματα για να στηρίξει με υπευθυνότητα το lockdown, μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται. Οι πολίτες έχουν πάψει να εμπιστεύονται τους κυβερνώντες. Οι μάσκες έπεσαν με την αύξηση των κρουσμάτων, με τα αποσπασματικά μέτρα, τις παλινωδίες, με τις τοποθετήσεις που αγγίζουν τα όρια της κοροϊδίας, όπως αυτή της υπουργού Παιδείας ότι στις τάξεις θα βρίσκονται 17 μαθητές κατά μέσο όρο. Και όλα αυτά όταν έχουμε να κάνουμε με θέματα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ασκεί καθημερινά σκληρή και στοχευμένη αντιπολίτευση. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει… χτες. Απαιτείται, το απαιτεί ο κόσμος μας, η κοινωνίας, μια δυναμική, τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που θα βασίζεται σε μια εναλλακτική ως προς τον νεοφιλελευθερισμό στρατηγική, με συγκεκριμένες στοχεύσεις και προτάσεις.

Πρέπει και μπορούμε να χτυπήσουμε τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και πολιτική σε όλα τα επίπεδα, όπως αυτή εκφράζεται και υλοποιείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η απάντηση στην κλιματική κρίση και η μεγάλη διεύρυνση των ανισοτήτων απαιτούν μια νέα αντινεοφιλελεύθερη στρατηγική.

Αλλά και στα καθημερινά και επιμέρους, απαιτείται συγκρότηση πολιτική και επικοινωνιακή. Με διαρκή παρακολούθηση των γεγονότων πρέπει να αναδεικνύονται οι αστοχίες και τα λάθη της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι απαραίτητο να υπάρχει σαφής και στοχευμένη αντιπολιτευτική γραμμή σε όσα παρακολουθούμε καθημερινά. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να απαντάει άμεσα και να διατυπώνει ταυτόχρονα προτάσεις, όπως για παράδειγμα έγινε αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Μια τέτοια συγκρότηση θα αποτρέψει φαινόμενα που παρουσιάζονται ολοένα και περισσότερο με φίλους, μέλη ή και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που χωρίς τεκμηρίωση και στόχευση, κυρίως μέσω των σόσιαλ μίντια, διεκδικούν το ρόλο των διαμορφωτών της «γραμμής» με ολέθρια αποτελέσματα, τόσο γιατί γίνονται λάθη επικοινωνιακά και ο λόγος τους πολλές φορές δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς (ή και απλώς της ευπρέπειας), όσο και γιατί μια τέτοια χαώδης κατάσταση δεν επιτελεί κανένα σκοπό, δεν έχει στόχο, δεν παράγει επικοινωνιακά αποτελέσματα.