, Σταμάτης Θεοδωρόπουλος: Απο την αρένα των ηλιθίων των Social Media στη διάλυση, INDEPENDENTNEWS

Στ. Θεοδωρόπουλος

Το δικαίωμα στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους είναι όχι απλώς αναφαίρετο, αλλά συστατικό της δικής μας Αριστεράς και της κομματικής λειτουργίας.

Η αρθρογραφία, οι συνεντεύξεις, η με κάθε μέσο διατύπωση προτάσεων και απόψεων ποτέ δεν φόβισε τον δικό μας χώρο, της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αποτελεί τον πλούτο του διαλόγου που οδηγεί στη σύνθεση της πολιτικής μας στρατηγικής και των επιλογών μας.

 

 

Η εσωκομματική δημοκρατία μπολιάζεται από αυτόν τον πλούτο των ιδεών και την έκφραση ακόμα και αντιπαραθετικών απόψεων, με την προϋπόθεση ότι αυτή γίνεται με σεβασμό στην άλλη άποψη και με βάση τις αξίες της Αριστεράς.

Παρόλα αυτά δεν είναι δυνατόν να μην σημειωθεί πως πάρα πολλές φορές, ιδιαιτέρως μέσω των Social Media ξεφεύγει πέρα από κάθε προηγούμενο, ειδικά όταν αφορά πολιτικούς αντιπάλους. Ο αγοραίος τρόπος έκφρασης είτε αυτός είναι λεκτικός , είτε αυτός είναι μέσα από φωτογραφικά τρικ, ξεπερνάει τα όρια όχι μόνο του γελοίου αλλά μετατρέπεται σε μια αρένα απολιτίκ έκφρασης που σε τίποτα δεν ζηλεύει τα αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα, μα αντιθέτως, σε μια άτυπη κόντρα, που φτάνει στο σημείο στο ποιος θα πει την μεγαλύτερη ηλιθιότητα, τα ξεπερνάει ακόμα και μέσα από σεξιστικές η και νοημοσύνης αναφορές, που με την αριστερά και την ποιότητα της, δεν έχουν καμία σχέση.

Το εύκολο γέλιο που προκαλούν είναι εμετικό και παύεις πια να ξέρεις τι παρακολουθείς.

Η οπαδική, αγελική, χουλιγκανική, υπερ βασιλεύς επίθεση όταν προέρχεται από δήθεν, ναι “δήθεν” αριστερά πρόσωπα, ακριβώς επειδή χρησιμοποιούν τον χώρο της αριστεράς , είναι δυο φορές κατακριτέα και δυο φορές δεξιότερα των δεξιών.

Η Μάτσο μαγκιά που προσβάλλει τα πάντα, αξίες, ιδανικά, σοβαρότητα, ποιότητα, είναι νεοφερμένες συνήθειες που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν.

Το θέμα δεν είναι ελαφρύ αλλά αντιθέτως μας φέρνει μπροστά σε ένα εφιαλτικό σενάριο ισοτιμίας της αγριότητας που σώνει και καλά θέλουν να επιβάλλουν οι καιροί, εξισώνοντας όλο το πολιτικό πάνελ στη λογική του «όλοι ίδιοι είναι». Αυτό κοστίζει στην αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ περισσότερο απ’ ότι δείχνει να κατανοεί και στο τέλος θα τον εκμηδενίσει δημιουργώντας στην θέση του κάτι άλλο που απλώς θα φέρει το όνομα του, αν το φέρει και αυτό στο τέλος.

Είναι αδιανόητο οι όποιες διαφωνίες να διατυπώνονται με τρόπο αγοραίο και με τη μορφή επίθεσης (με σηκωμένο δάχτυλο). Πόσο μάλλον όταν επιλέγονται τα σόσιαλ μίντια για να λάβει χώρα μια τέτοιου τύπου αντιπαράθεση. Επομένως, αν ένα στέλεχος, όποιας εμβέλειας, διαφωνεί με το περιεχόμενο της συνέντευξης αντίπαλου στελέχους, σε δημόσιο μάλιστα μέσο, δεν έχει παρά να διατυπώσει τις δικές του -έστω και αντιπαραθετικές- απόψεις σε ευπρεπή δημόσια τοποθέτησή του ή με δική του συνέντευξη. Είναι θέμα ήθους και δημοκρατίας.

Η αρένα των σόσιαλ μίντια

Δυστυχώς, όμως, ο χώρος των σόσιαλ μίντια ανάγεται από κάποιους και κάποιες σε μια πολιτική αρένα αντιπαράθεσης που όχι μόνο τον διάλογο δεν προάγει, απεναντίας πληγώνει την ενότητα, τις αρχές,τις αξίες, την ιστορία αλλά και το μέλλον.

Κατώτερα στελέχη και μέλη, αισθανόμενα σε θέση ισχύος, θέση καθοδηγητή των πάντων και επί παντός του πολιτικού και κομματικού επιστητού, επιδίδονται σε δολοφονίες χαρακτήρων και με χυδαίο και αντιδεοντολογικό τρόπο που δεν αρμόζει σε συγκροτημένο κόμμα της Αριστεράς επιτίθενται ως λυσσασμένα μεσημεριανάδικα που κυνηγούν νούμερα τηλεθέασης, στην περίπτωση μας likes χωρίς ουσία. Σε τίποτα δε διαφέρουν.

Συνήθως το έναυσμα δίνουν τυχάρπαστοι αρθρογράφοι που αρέσκονται στην καλλιέργεια αντιπαραθέσεων, παριστάνουν τους πολιτικούς ρυθμιστές και, κάνοντας αξιολογικές κρίσεις διαλέγουν ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει, βάζοντας επιτιδευμένες φωτιές στα τόπια, γνωρίζοντας πως θα ανταποκριθούν οι απανταχού πρόθυμοι να αρπάξουν το δόλωμα,  ποιοι είναι οι αρεστοί και ποιοι τα βαρίδια, σε ένα ιδιόμορφο πολιτικό κάστινγκ που εν τέλει ούτε είναι δική τους δουλειά ούτε πρέπει να μας αφορά.

Αυτός ο τοξικός διάλογος -που μόνο διάλογος δεν είναι- λειτουργεί διαλυτικά και αποτρέπει την ουσιαστική συζήτηση επί των θέσεων και των προτάσεων, σε μια περίοδο μάλιστα εξόχως κρίσιμη για την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό, τον Μητσοτακισμό, την πανδημία, σε μια αναστατωμένη, μπερδεμένη και φοβισμένη κοινωνία που στέκεται μπροστά σε ένα Μέγα Οικονομικό χάος.

Σοκ και Δεος.

Η εκχώρηση αυξημένων πολιτικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων η οποία υποβόσκει παράλληλα με την καλλιέργεια της λογικής της στείρας αντιδεξιάς αντιπαράθεσης χωρίς σαφές ιδεολογικό στίγμα και με επικοινωνιακή στρατηγική το «θα τους κάνουμε ό,τι μας έκαναν» ούτε τον εσωκομματικό διάλογο και τη συλλογικότητα προωθούν ούτε την αντιπολιτευτική υπεροπλία προάγουν.

Αντιθέτως συρρικνώνουν το κόμμα, το βλέπουμε και στις δημοσκοπίσεις, δεν ευνοούν την ώσμωση του με άλλες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες και αποδυναμώνουν τη δυναμική που πρέπει να αναπτύξει για να αντεπιτεθεί με καθαρά πολιτικούς και κινηματικούς όρους.

Στελέχη που θέλουν να διαδραματίζουν ρόλο καθοδηγητή και μπροστάρη οφείλουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν πως η προτροπή σε στείρες αντιπαραθέσεις και η καλλιέργεια αισθήματος αγέλης και οπαδισμού ούτε αρμόζουν σε μέλη ενός κόμματος της Αριστεράς ούτε προάγουν το δικό μας πολιτικό σχέδιο στη βάση των αξιών και των οραμάτων μας.

Ένα κόμμα σαν αυτό της δικής μας Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς οφείλει να είναι χρήσιμο στην κοινωνία και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να είναι κόμμα συλλογικός διανοούμενος, να παράγει πολιτική και να τη διοχετεύει διά τη συμμετοχής του στα κοινωνικά δρώμενα και όχι σε παράτες γελοιότητας που φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα αλλά και που δεν είναι η δική μας οδός για έξοδο από την κάθε κρίση.


Για το Independentnews – Σταμάτης Θεοδωρόπουλος


, Σταμάτης Θεοδωρόπουλος: Απο την αρένα των ηλιθίων των Social Media στη διάλυση, INDEPENDENTNEWS
#independent news greece
Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr/