Ο κόσμος των σόσιαλ μίντια είναι η νέα μορφή κοινωνικότητας που μέσα στην καραντίνα και την απομόνωση πήρε διαστάσεις. Οι άνθρωποι πέρα από την κοινοποίηση εικόνων της καθημερινότητάς τους και πληροφοριών για τη ζωή τους, θεωρούν όλο και συχνότερα ότι το διαδίκτυο τους δίνει ένα βήμα πολιτικής τοποθέτησης ή και αντιπαράθεσης.

Είναι αλήθεια ότι πολλές επιθέσεις στην κυβερνητική πολιτική έγιναν μέσω διαδικτύου και κάποιες ήταν και νικηφόρες, αφού την ανάγκασαν να αναδιπλωθεί. Δεν ισχύει το ίδιο όμως στην εσωκομματική αντιπαράθεση, ιδιαίτερα όταν αυτή γίνεται με ακραίους και χυδαίους όρους, με ύβρεις και επιθέσεις που φτάνουν στα όρια δολοφονιών χαρακτήρων. Τότε καμιά νίκη δεν υπάρχει, παρά μόνο η ήττα της συντροφικότητας, του διαλόγου και της δημοκρατίας.

Μόλις χτες, με αφορμή ένα σκίτσο σε δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για την  απαράδεκτη πολιτικά Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, έγινε η αφορμή να ξεσπάσει σάλος.

Δυστυχώς αυτά που η δική μας Αριστερά θεωρούσε αυτονόητα, οι αρχές και οι αξίες μας, όπως αυτή της εναντίωσης στον σεξισμό και τη χυδαιότητα, τέθηκαν εν αμφιβόλω. Όσες και όσοι κατήγγειλαν το απαράδεκτο σκίτσο βρέθηκαν αντιμέτωποι/ες με μια συντονισμένοι επίθεση. Πρώτη και περισσότερη βαλλόμενη η πρώην βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία. Τα σχόλια των επιτιθεμένων πολλές φορές χυδαία και εξόχως απαξιωτικά.

Σε κάποιες και κάποιους δεν φάνηκε αρκετό να γίνει σκληρή κριτική στο απαράδεκτο έργο και τις πράξεις της κ. Νικολάου με πολιτικούς όρους. Υπερασπίστηκαν τον αντιαισθητικό και απολίτικο δρόμο που αναπαράγει κακοποιητικές, πατριαρχικές πρακτικές.

Θεωρούν ότι η αριστερά για να νικήσει και πάλι θα πρέπει να αφήσει τα «προσχήματα» (τις αξίες της εν προκειμένω) και να μιλάει την ίδια γλώσσα με τον αντίπαλο.

Από όσες και όσους έκαναν αυτές τις επιθέσεις θα ήταν καλό να απαντηθεί το απλούστατο ερώτημα: Τι θα γινόταν αν στη θέση της Σοφίας Νικολάου ήταν οι δικές μας συντρόφισσες, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Ραλλία Χρηστίδου; Αυτές που δέχτηκαν σεξιστικές επιθέσεις και όλοι και όλες με συντροφικό τρόπο τις υπερασπιστήκαμε. Όπως θα κάνουμε ελπίζω στο μέλλον για κάθε παρόμοια επίθεση. Όπως κάναμε στο παρελθόν και για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου με το εμετικό σκίτσο του Δημήτρη Χατζόπουλου στα «Νέα».

Σε τέτοια ζητήματα δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Είμαστε ενάντια στον σεξισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται. Μόνο έτσι μπορούμε να τον εξαλείψουμε.

 

Στέλλα Πολίτου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.