Ο Σπύρος Μπιμπίλας σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Youfly.com.

Πώς αντιμετωπίζει ένας ηθοποιός την σημερινή κατάσταση, λόγω Covid; Ποιο είναι το έργο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, αυτές τις δύσκολές στιγμές; Ο πολυτάλαντος Σπύρος Μπιμπίλας μας μιλάει για όλα, ενώ παράλληλα μας περιγράφει το δημιουργικό project ημερολογίων του ΤΑΣΕΗ 2021, ημερολόγια, τα οποία αγαπήθηκαν πολύ και τα τελευταία χρόνια αποτελούν αναπόσπαστο εργαλείο της καθημερινότητας μας.

“Έχω παράπονο από την πολιτεία για το θέατρο”

Πώς βιώνει ένας ηθοποιός την σημερινή κατάσταση, λόγω της πανδημίας; Ποια, θεωρείτε πως, θα ήταν τα κατάλληλα μέτρα που θα βοηθούσαν άμεσα τον πλητόμμενο κλάδο του θεάτρου;

Η σημερινή κατάσταση που βιώνουμε δεν είναι κάτι διαχειρίσιμο. Είναι κάτι πρωτόγνωρο και απάνθρωπο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του πολιτισμού, έχει φιμωθεί ο ίδιος ο πολιτισμός.

Εμείς ηθοποιοί, που σε άλλες περιπτώσεις σε περιόδους κρίσεων και πολέμων εμψυχώνουμε και δίνουμε φως στους ανθρώπους που βρίσκονται σε πρόβλημα, τώρα αδυνατούμε να τους προσφέρουμε αυτό που τους χρειάζεται. Κατά το μεγαλύτερο μας μέρος έχουμε μείνει εκτός δουλειάς.

Έχω παράπονο από την πολιτεία. Αντί από μόνη της να θεσμοθετεί αποζημιώσεις και επιδόματα για τον βαρύτατα πληττόμενο κλάδο μας, μας εξανάγκασε να ασκούμε πιέσεις και να κινητοποιούμαστε με διαδηλώσεις ή άλλους τρόπους, για να απαιτούμε τα αυτονόητα και μετά αυτή να μπαίνει σε εγρήγορση.

Ήδη το καλοκαίρι, εμφανώς ένα μεγάλο μέρος των καλλιτεχνών δεν πήρε κανένα επίδομα. Αυτό δεν είναι ηθικά δίκαιο. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να προστατεύεις το κοινό απαγορεύοντας τις παραστάσεις, αλλά να επιτρέπεις τις live streaming παραστάσεις, όπου εκεί δεν προστατεύονται οι ίδιοι οι ηθοποιοί μεταξύ τους.

Επιπλέον, η πολιτεία δεν μερίμνησε, ώστε να θεσμοθετηθεί ο τρόπος με τον οποίον θα αμείβονται οι ηθοποιοί και οι άλλοι καλλιτέχνες από τις διαδικτυακές παραστάσεις. Έτσι, εξαναγκαστηκάμε και πάλι να ασκούμε πιέσεις ώστε να βρεθεί η λύση για αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα.

Από την άλλη, μας παραξενεύει το γεγονός ότι κάποιοι χώροι επιτρέπεται να λειτουργούν, έστω και με μέτρα, και η δική μας χώροι έχουν θεωρηθεί και στοχοποιηθεί σαν χώροι μεταδότες του κορονοιού.

Ο αγώνας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Ποια είναι η γνώμη σας για τις Online Streaming παραστάσεις; Πιστεύετε πως είναι καλό που το θέατρο εισέρχεται στα σπίτια των θεατών ή μήπως μέσα από αυτό χάνετε η μαγεία του;

Οι Live Streaming παραστάσεις και οι κάθε είδους διαδικτυακές αναμετάδοσης με τίποτα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη μαγεία και το εύρος του θεάτρου, τη σχέση του κοινού με τους ηθοποιούς.

Σε αυτό συμφωνούμε όλες οι πλευρές. Είμαστε, όμως, εξαναγκασμένοι για την περίοδο της πανδημίας να υποστούμε αυτή τη λύση. Όταν το κοινό από το σπίτι του μπορεί με άνεση σε καναπέδες να τρώει πίτσες να γράφει στο κινητό μηνύματα και να συνομιλεί με τους διπλανούς του με άνεση, ενώ την ίδια ώρα να παρακολουθεί μία παράσταση που κάποιοι πασχίζουν για αυτήν μέσα σε μία άδεια αίθουσα, αυτό από μόνο του καθιστά μία παράνοια και είναι εντελώς εκτός της έννοιας του θεάτρου, το οποίο απαιτεί συνθήκη ομόχωρη και ομόχρονη κοινού και ηθοποιών.

Το μόνο καλό της διαδικτυακής αναμετάδοσης είναι, ότι μπορούν ταυτόχρονα με τους θεατές ενός θεάτρου να παρακολουθούν μία παράσταση σε ακριτικές περιοχές οι Έλληνες θεατές απανταχού της γης.

Ποιο είναι το έργο του Σωματείου των Ηθοποιών; Πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση αυτή, απέναντι σε όσα συμβαίνουν στον πολιτισμό, λόγω του κορονοιού;

Το Σωματείο των Ελλήνων Ηθοποιών αυτή τη στιγμή κάνει έναν μεγάλο αγώνα για να θεσμοθετήσει με την πολιτεία κανόνες για τη διαχείριση των διαδικτυακών παραστάσεων από τη μία, αγώνα για να συνεννοηθεί με τους παραγωγούς και να βρεθούν λύσεις και για τις συλλογικές συμβάσεις, αγώνα με το εθνικό θέατρο για να γίνει και εκεί συλλογική σύμβαση, η οποία έχει λήξει εδώ και 8 μήνες, αγώνα για να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα της θεατρικής παιδείας.

Επίσης, προσπαθεί να εντάξει στους κόλπους του όλους τους ηθοποιούς, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των μνημονίων, είχαν απομακρυνθεί από το σωματείο τους. Για αυτό και το σωματείο αποδυναμώθηκε. Όμως, τώρα, με την εισροή χιλιάδων νέων μελών το σωματείο αποκτά τεράστια δύναμη και μπορεί να απαιτεί τα αυτονόητα.

Ημερολόγια ΤΑΣΕΗ 2021

Θα θέλατε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια την θεματολογία που θα βρούμε στα θεατρικά ημερολόγια ΤΑΣΕΗ 2021. Ποια είναι η διαδικασία πίσω από αυτό το όμορφο project;

Τα ημερολόγια λευκώματα που εκδίδουμε εδώ και 4 χρόνια είναι μία ιδέα που γεννήθηκε από μένα, για να γιορταστούν αρχικά τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του ταμείου αλληλοβοήθειας του σωματείου.

Όταν είδαμε ότι αυτό το εγχείρημα το 18 πέτυχε, αποφασίσαμε να το επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο. Έτσι, τα ημερολόγια μας αγαπήθηκαν από το κοινό. Τα αγάπησαν και οι συνάδελφοί μας, τα προωθούσαν θέατρα. Έγιναν ειδικές βραδιές για αυτά, τιμήθηκαν πρόσωπα και απέκτησαν μία συλλεκτική αξία.

Τελικά, θα αποδειχθούν χρήσιμα εργαλεία για τον ιστορικό του μέλλοντος, μιας και πολλά στοιχεία από αυτά που περιλαμβάνουν τα ημερολόγια είναι ανέκδοτες ιστορίες και φωτογραφίες, που οι ίδιοι οι ηθοποιοί οι κληρονόμοι τους μας έχουν εμπιστευτεί.

Το φετινό ημερολόγιο μας είναι αφιερωμένο στο θέατρο και πως αυτό αναγεννήθηκε κατά την επανάσταση του 1821, μιας και φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ίδρυση του κράτους μας και ότι έχει ανέβει στο θέατρο στον κινηματογράφο στην τηλεόραση στο ραδιόφωνο, σε σχέση με την επανάσταση του 1821.

Το δεύτερό του μέρος, μιας και φέτος γίνονται οι ολυμπιακοί αγώνες, είναι αφιερωμένο στις πρωθιέρειες των Ολυμπιακών αγώνων, που ήταν όλοι οι ηθοποιοί και δύο χορογράφοι, σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού μας.

, Σπύρος Μπιμπίλας: Έχει φιμωθεί ο ίδιος ο πολιτισμός, INDEPENDENTNEWS

“Φέτος διακινούμε το ημερολόγιό μας χέρι – χέρι, από σπίτι σε σπίτι”

Αξιολογώντας τις εκδόσεις μας αυτές, το Υπουργείο Πολιτισμού, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΤΑΣΕΗ, μας επιδότησε και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Φέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών που είναι κλειστά τα θέατρα τα βιβλιοπωλεία και υπολειτουργούν τα ταχυδρομεία, διακινούμε το ημερολόγιο μας χέρι-χέρι. Από σπίτι σε σπίτι, από στόμα σε στόμα και πολλοί συνάδελφοι το διαφημίζουν.

Ειδικότερα, ο Μάνος Καρατζογιάννης και το θέατρο Σταθμός έφτιαξαν 12 υπέροχα μικρά βίντεο με γνωστούς πρωταγωνιστές που προωθούν το ημερολόγιο μας. Όποιος ενδιαφέρεται, λοιπόν, μπορεί να τηλεφωνήσει τα γραφεία μας 210 38 15 879 και να το παραγγέλνει. Επίσης, μπορεί να στείλει μήνυμα στο προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook και στο instagram. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να έρθει από τα γραφεία μας Κάνιγγος 33 δεύτερος όροφος ώρες γραφείου.

Το κοινό σας έχει αγαπήσει μέσα από ρόλους σας στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Ωστόσο, η φωνή σας στις μεταγλωττίσεις έχει μείνει (και θα παραμείνει) χαραγμένη στη μνήμη μικρών και μεγάλων. Εάν θα έπρεπε να επιλέξετε κάποιο από όλα αυτά (θέατρο/κινηματογράφο/τηλεόραση/μεταγλωττίσεις), ποιο θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Σε αυτήν τη στερεότυπη ερώτηση που μου γίνεται συνήθως πάντα απαντώ ως εξής: Είμαι από τους λίγους ηθοποιούς που δεν ξεχωρίζω κανέναν από τους χώρους της δουλειάς μας. Ο καθένας έχει ξεχωριστές χαρές και χαρές, εμπειρίες ξεχωριστές για δημιουργία. Έχω δουλέψει σε όλους τους τομείς το ίδιο πολύ και για αυτό τους αγαπώ όλους. Γιατί, μου χάρισαν ένα υπέροχο ταξίδι ζωής και καριέρας.

“Όσο γεύομαι έτσι τη ζωή, δε θα σταματήσω να ονειρεύομαι”

Ποια είναι τα μελλοντικά σας επαγγελματικά σχέδια;

Είναι δύσκολα πια τα μελλοντικά μας σχέδια. Ειδικά, όταν δε γνωρίζουμε τί ακριβώς θα γίνει με την πανδημία και το άνοιγμα των θεάτρων. Ωστόσο, οι παραστάσεις που θα συμμετείχα έχουν αναβληθεί και θα γίνουν αργότερα. Παραστάσεις όπως ο Βιολιστής στη Στέγη και τα Γούστα του Κυρίου Σλόαν.

Όμως,  έχω δεχθεί και άλλες προτάσεις και για το καλοκαίρι, εάν θα γίνουν περιοδείες και για τον επόμενο χειμώνα, οι οποίες, όμως, δεν ξέρω αν θα πραγματοποιηθούν. Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι η ολοκλήρωση του λευκώματος που ετοιμάζω με θέμα το ταξίδι ζωής που σας ανέφερα προηγουμένως. Επίσης, ένα μυθιστόρημα που γράφω και που, η ολοκλήρωση του θα γίνει, όταν μου δώσει περιθώριο χρόνου η προεδρία του σωματείου μας.

Υπάρχει κάποιο όνειρό σας που δεν έχετε πραγματοποιήσει ακόμα και θέλετε να το πετύχετε;

Είναι πολύ ωραίο να ονειρευόμαστε. Και φυσικά και εγώ όσο γεύομαι έτσι τη ζωή, δε θα σταματήσω να ονειρεύομαι. Επομένως θα ήθελα, εκτός του να συνεχίσω να δουλεύω με αξιόλογους ανθρώπους του θεάτρου μας, θα ήθελα και κάποιους ρόλους να τους ερμηνεύσω στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, να κάνω ακόμα περισσότερο κινηματογράφο, που είναι κάτι που μου αρέσει αφάνταστα.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Youfly.com.

Πηγή: Youfly.com