Την παραδοχή ότι ο λόγος που ο Βασίλης Δημάκης μεταφέρθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα των Γρεβενών από τις φυλακές Κορυδαλλού, ήταν η πολιτική του δραστηριότητα και “πληροφορίες” ότι προκαλούσε “αναταραχή”, έκανε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, ενημερώνοντας για το θέμα, την Επιτροπή της Βουλής για την Παρακολούθηση των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Σοφία Νικολάου “περιήλθαν πληροφορίες, αξιόπιστες θα έλεγα, ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος ξεσήκωσε τη φυλακή του Κορυδαλλού. Και όχι μόνο αυτή τη φυλακή. Είχε επικοινωνία και με κρατούμενους σε άλλες φυλακές της χώρας, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι της συγκεκριμένης φυλακής να απέχουν από τα καθήκοντά τους, ως εργαζόμενοι. Εργαζόμενοι είναι και οι μάγειρες της φυλακής. Άρα, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα σίτισης. Για πολλές μέρες δεν είχε φαγητό ο Κορυδαλλός και όλα αυτά εξαιτίας του Βασίλη Δημάκη”.

Επιπλέον η γ.γ Αντεγκληματικής Πολιτικής σημείωσε πως ο Βασίλης Δημάκης “διέσπειρε ψευδώς, ότι έχουμε κρούσμα κορονοϊού μέσα και ότι όλοι οι φυλακισμένοι θα πεθάνουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναταραχή σε όλα τα καταστήματα της χώρας. Ακολούθησε η Πάτρα, ακολούθησαν τα Γιάννενα. Και προκειμένου, κύριοι, να προστατεύσω τα δικαιώματα των υπολοίπων κρατουμένων, συνάμα με το δικαίωμα του Δημάκη στην εκπαίδευση, αποφάσισα τη μεταγωγή του στη φυλακή των Γρεβενών”.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η ένταση με την οποία η γ.γ Αντεγκληματικής Πολιτικής τοποθετήθηκε για την υπόθεση του Βασίλη Δημάκη. Ανέφερε ότι πρέπει «να πάψει, πλέον, αυτή η εμβληματική περίπτωση Δημάκη, να είναι εμβληματική». Πρόσθεσε επίσης πως “δε θα επιτρέψουμε σε κανένα κρατούμενο να επιλέγει τη φυλακή του, ούτε να συνδιαχειρίζεται τις φυλακές μαζί μας. Οι φυλακές έχουν διοίκηση. Αυτά για τον Βασίλη Δημάκη”. Τέλος η Σοφία Νικολάου επισήμανε ότι αρχικά “δεν ήθελα να αντιπαρατεθώ με τον κρατούμενο Δημάκη, με τον δικηγόρο Δημάκη και ίσως με μια μερίδα της κοινωνίας, η οποία συγχρωτίζεται και ταυτίζεται, με περιπτώσεις και προσωπικότητες σαν τον Δημάκη”.

Σπ. Λάππας – Γ. Ψυχογιός: Ωμό αυταρχισμό αντί σωφρονιστικής πολιτικής εφαρμόζει η κυβέρνηση στις φυλακές

«Την απουσία σωφρονιστικής πολιτικής και την εμμονή στο δόγμα της άμετρης καταστολής και του αυταρχισμού διακήρυξε σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση, δια της γ.γ. Αντεγκληματικής πολιτικής, Σ.Νικολάου, η οποία εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά θράσος και προκλητικότητα», τονίζουν με κοινή τους ανακοίνωση ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας και ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι «φάνηκε μάλιστα αμετανόητη για την τραγική διαχείριση της “υπόθεσης Δημάκη’, παρά τη συντριπτική υποχώρησή της, και με περισσή αναίδεια εγκάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους. Πιπιλίζοντας τη γνωστή καραμέλα του νόμου Παρασκευόπουλου, που δήθεν αποφυλάκισε 14.000 κρατουμένους, φάνηκε πια ότι η πολιτική της ΝΔ καθορίζεται από τα fake news».

«Φάνηκε όμως ταυτόχρονα η πλήρης άγνοια των φυλακών και των αναγκών τους: Μπροστά μάλιστα στην ανυπαρξία οποιουδήποτε έργου, επαναλάμβανε μονότονα τα ευρήματα των ελέγχων και τα ποντίκια που ανακάλυψε σε μια φυλακή. Καμία εξήγηση ωστόσο δεν έδωσε για τις απευθείας αναθέσεις σε «φίλους», ούτε για τις ακριβοπληρωμένες, και πάλι με απευθείας ανάθεση, δημόσιες σχέσεις της Γραμματείας. Τέλος, ενώ υπερασπίστηκε το δόγμα «νόμος και τάξη» για ασφάλεια στις φυλακές, δεν δικαιολόγησε τις δολοφονίες, τις συμπλοκές και τους θανάτους που συμβαίνουν διαρκώς» τονίζουν οι Σπ.Λάππας και Γ.Ψυχογιός.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέταξαν την ανάγκη χάραξης σωφρονιστικής πολιτικής «που να συμβαδίζει με τα δεδομένα του Συμβουλίου της Ευρώπης» υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έγινε την περίοδο 2015 – 2019 στη διεθνή εικόνα της χώρας.

«Αντίθετα, με την ακροδεξιά πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η χώρα βαδίζει και πάλι στη διεθνή απαξίωση, αφού επιλέγει το μοναχικό δρόμο της άμετρης καταστολής αντί της ουσιαστικής πολιτικής ανθρωπισμού και επανένταξης», τονίζουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.