«Σκόιλ Ελικικού» δημιούργησε η κυβέρνηση για τους ανθρώπους του πολιτισμού

Posted on 14 Μαΐου, 2020, 3:54 μμ
18 secs

Νέο «Σκόιλ Ελικικού» αντί για Μητρώο Καλλιτεχνών δημιούργησε η κυβέρνηση για τους ανθρώπους του πολιτισμού από χθες το βράδυ που αναρτήθηκε η πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας για την απογραφή στο Μητρώο καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού.

Ο απόλυτος τραγέλαφος για μια ακόμα φορά

Διακοσμητές βιβλίων με φύλλα χρυσού, στεγνωτές κινηματογραφικών φιλμ, φωτοχαράκτες και άλλες τέτοιες «νόστιμες» ειδικότητες περιλαμβάνει η εν λόγω πλατφόρμα, ενώ την ίδια ώρα αφήνει εκτός βασικές ειδικότητες όπως οι φωτιστές ή οι ενδυματολόγοι.

Και ενώ εντάσσει καθηγητές ΑΕΙ, δεν συμπεριλαμβάνει καθηγητές ωδείων, δραματικών σχολών και σχολών χορού. Το γέλιο που προκαλεί το νέο κατόρθωμα της κυβέρνησης εναλλάσσεται με την έκπληξη και τη βαθιά ανησυχία καλλιτεχνών και εργαζομένων του πολιτισμού, που προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τα νέα δεδομένα.

Η πλατφρόρμα του υπουργείου Εργασίας, μάλιστα, αναρτήθηκε την ώρα που η υπουργός Πολιτισμού βρισκόταν σε τηλεδιάσκεψη με τα σωματεία και τις οργανώσεις των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον πολιτισμό και σχεδίαζαν λεπτομερώς τη διαδικασία του Μητρώου. Προφανώς η συνεννόηση και η συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία της κυβέρνησης είναι… άριστη!

Μετά και τον τραγέλαφο που προκάλεσε η πλατφόρμα των επιστημόνων, ευλόγως αναρωτιέται κανείς με ποιες προδιαγραφές εκπονήθηκε η πλατφόρμα για το Μητρώο Καλλιτεχνών, που όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας είναι ενταγμένη σε ΕΣΠΑ. Ποιος την υλοποίησε, από που άντλησε τα στοιχεία και τις περιγραφές των ειδικοτήτων και κυρίως πόσο κόστισε; Κάποιοι βέβαια πρέπει να πουν, κυρίως, πόσο στοίχισε η εν λόγω πλατφόρμα η οποία εντάσσεται στο ΕΣΠΑ;

Όπως είναι γνωστό η ιστορία με τον κορωνοϊό, ανέδειξε το απόλυτο χάος που επικρατεί στο εργασιακό τοπίο του πολιτισμού. Πολλοί ήλπισαν ότι η δημιουργία του Καλλιτεχνικού Μητρώου θα αποτελούσε μία τομή, η οποία θα λειτουργούσε ως πραγματικό εργαλείο στα χέρια του ΥΠΠΟΑ αφού για πρώτη φορά επιχειρείται η χαρτογράφηση και η καταγραφή όλων των εργαζομένων του χώρου. Αντ’ αυτού όπως φαίνεται παραδόθηκε ένα σκόιλ ελικικού πολιτιστικών προδιαγραφών.

Πληροφορίες: avgi.gr

Δείτε τη χαρακτηριστική ανάρτηση που έκανε για το θέμα η Μαργαρίτα Συγγενιώτου, μεσόφωνος, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΘΑ:

...