Σε απεργία πείνας και δίψας ο Βασίλης Δημάκης – Δείτε τα σχετικά έγγραφα

Posted on 24 Μαΐου, 2020, 1:00 μμ
29 secs

«Από σήμερα θα αρνηθώ τροφή νερό κι οποιαδήποτε επικοινωνία με τον οποιονδήποτε χωρίς να διεκδικώ τίποτα παρά μόνο δημοκρατία» δηλώνει ο Βασίλης Δημάκης, έπειτα από τη διάψευση όλων των υποσχέσεων του Υπουργείου και τη συνέχιση του αποκλεισμού του από την εκπαιδευτική διαδικασία εδώ και δύο εβδομάδες.

Χαρακτηριστικό το σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην ΑΥΓΗ.

Η δήλωση του Βασίλη Δημάκη:

“Σήμερα 23/05/2020 διανύω την 29η ημέρα καραντίνας, 14 στα Γρεβενά και 15 στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και όχι στο κελί μου όπως θα έπρεπε και υποσχέθηκε, η θλιβερή Σοφία Νικολάου.

Κοροϊδεύοντας πρώτα απ’ όλα εμένα κι έπειτα όσους-ες στήριξαν τον αγώνα μου για ισότιμη εκπαίδευση κατά την κράτηση.

Όπως είναι γνωστό σε καμία καραντίνα δεν ήμουν σε αυτές τις 15 μέρες , όπως ακριβώς συμβαίνει με την ανοχή της εδώ διευθύντριας του Κ2 αφού έχει καταγγελθεί πλέον επίσημα και στην κ. Νικολάου αλλά και στην επόπτρια του συγκροτήματος Κορυδαλλού Κα. Νταγιάντα εγγράφως, όπως ακριβώς συμβαίνει, συνεχίζω, και στις γυναικείες φυλακές ακριβώς από πάνω μας αφού σε ένα κελί καραντίνας τοποθετούνται καθημερινά νέες κρατούμενες στον ίδιο χώρο με τις ήδη υπάρχουσες.

Με λίγα λόγια στοιβάζονται σε ένα χώρο χωρίς την τήρηση των γνωστών σε όλους μας πια υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οπότε Κύριε Τσιόδρα, τι έχετε να πείτε για τα παραπάνω;
Που έχετε πετσοκόψει τον ήδη εξουθενωμένο λαό στα πρόστιμα των 150 ευρώ; Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ίδια, δεν διαφοροποιείται εκ της ιδιότητας που έκαστος φέρει.
Όλα τα παραπάνω, με μια επίσκεψη ενός άμεμπτου εισαγγελέα, είναι άμεσα διαπιστώσιμα.

Επειδή από πάντα ένα κι ένα ίσον δύο ή μας δουλεύετε όλους τους πολίτες ψιλό γαζί ή η αξία της ζωής των κρατουμένων δεν εξισώνεται επ’ ουδενί με των υπολοίπων πολιτών.

Τα παραπάνω θεωρήστε τα ως «κύκνειο άσμα» από τον γράφοντα…

Όλη αυτή η ταλαιπωρία δίχως τέλος που περνώ από τις 16/04/2020, ο εκδικητικός βασανισμός μου μέχρι κι ετούτη τη στιγμή που γράφω τη δήλωση αποχής μου απ’ τα πάντα, ο εμπαιγμός και η κοροϊδία μου από την Γ.Γ Εγκληματικής πολιτικής με οδήγησαν εκεί που απευχόμουν να οδηγηθώ, στην πλήρη αποθάρρυνση μου από την εκπαιδευτική διαδικασία και απ’ όλα από όσα μόχθησα μέχρι τώρα με τον μηδενισμό της στήριξης τόσων ανθρώπων, πολιτών, φορέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθηγητών, συμφοιτητών, καλλιτεχνών και άλλων από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κατάπτυστης Νικολάου με τους στοχευμένους και πονηρούς χειρισμούς της.

Αρνούμαι ως βαθιά Δημοκράτης να γίνω μέρος των σαδιστικών της σχεδίων.

Ο άνθρωπος, κυρία Νικολάου, πεθαίνει μια φορά και όχι δύο-τρείς-τέσσερις και δεν ξέρω πόσες φορές ακόμα εσείς σχεδιάζετε. Δεν θα σας δώσω τη χαρά. Με τις φασιστικές σας
Γκεμπελικού περιεχομένου μεθόδους εκτελέσατε οτιδήποτε δημοκρατικό ζούσε μέσα μου, κι όπως σας έχω πει και παλαιότερα για κανένα λόγο δεν θα με μετατρέψετε – και ειδικά εσείς που δεν σας υπολήπτομαι – σε κάτι που εσείς θα θέλατε προς επίρρωση των κατάπτυστων προηγούμενων και ενίοτε ανορθόγραφων δελτίων τύπου του Υ.Π.Π. σίγουρα δεν είναι ο άνθρωπος που η Σοφία Νικολάου (ή πινόκιο) θα βγάλει όλα τα απωθημένα και τα ψυχικά τραύματα της επάνω μου, είμαι πολύ λεύτερος παρά την μακρόν κράτηση μου για να δεχτώ και δη μάλιστα σε δημόσια θέα κάτι τέτοιο, είμαι φύσει ελεύθερο ον και τηρώ το δικαίωμα μου στην αυτοδιάθεση. Από τα προρρηθέντα συμφραζόμενα, παραιτούμαι από την εκπαιδευτική διαδικασία γιατί κουράστηκα, απηύδησα και απογοητεύτηκα παντελώς. Σοφία Νικολάου είσαι ένας παλιάνθρωπος!

Θέλω να ευχαριστήσω τον καλύτερο υπερασπιστή που θα μπορούσα ποτέ να έχω, τον κύριο Θ. Καμπαγιάννη που έκανε τα πάντα αλλά ο φασισμός με όρους βιολογίας είναι καρκίνος και δεν νικιέται εύκολα. Τον Κύριο Πέτρο Δαμιανό, πρώτο μου δάσκαλο και υπέροχο άνθρωπο και να τους ζητήσω συγνώμη που δεν μπορώ να ακολουθήσω όσα τότε στη συνάντησή μας εδώ εκατέρωθεν συμφωνήσαμε, αλλά ειλικρινά με ξεπερνάει όλο αυτό που συμβαίνει εδώ και κοντά 40 μέρες…

Έλενά μου εσένα για τα πάντα!

Όπως επίσης κάθε έναν ξεχωριστά για την στήριξη του!

Εύχομαι με την ίδια θέρμη να στηρίξετε την κοινωνία να απαλλαγή από τους φασίστες και τα ορφανά του Γκέμπελς που κατατρώγουν σα σαράκι τον θεσμικό κορμό του κράτους
αποδομώντας κάθε θεσμικό πυλώνα στήριξης της Δημοκρατίας.

Από σήμερα θα αρνηθώ τροφή νερό κι οποιαδήποτε επικοινωνία με τον οποιονδήποτε χωρίς να διεκδικώ τίποτα παρά μόνο δημοκρατία «ο πιο φθοροποιός αγώνας είναι αυτός για τ’ αυτονόητο.»

Σας ευχαριστώ από καρδιάς όλους!!!

Υ.Γ.: Άι στο γεροδιάολο κυρά μου! Μπράβο σου, τα κατάφερες…

Μετά τιμής,

Δημάκης Βασίλειος ”

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Το από 22/5/2020 υπομνημα/αίτηση που είχε απευθύνει προς τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής:

 ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΟΜΝΗΜΑ

(συμπληρωματικά)

Του Δημάκη Βασίλειου του Κ. και της Γ., φοιτητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Εθνικου Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού (Κατάστημα Κράτησης Ι) και ήδη μεταχθέντος στην ειδική πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού (Κατάστημα Κράτησης ΙΙ), διά του συνηγόρου του Καμπαγιάννη Αθανάσιου, δικηγόρου Αθηνών

προς

 

  • Τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής.

  • Την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, διά της Προέδρου της.

Συγκοινοποιούμενη προς

 

  • Την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Σε συνέχεια προηγούμενων υπομνημάτων/αιτήσεων που σας έχουμε απευθύνει, στο περιεχόμενο των οποίων αναφερόμαστε, θέτουμε υπόψιν σας ότι, παρά τα αναφερόμενα στην από 10/5/2020 ανακοίνωσή σας που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

α. Μέχρι και σήμερα, 22/5/2020, το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ δεν διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή (δηλαδή έναν φορητό υπολογιστή και ένα “στικάκι” usb για τη σύνδεση στο διαδίκτυο) για την παρακολούθηση από τον κρατούμενο των μαθημάτων του με την μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης.

β. Κατά συνέπεια, επί δύο εβδομάδες και δη από 9/5/2020 που βρίσκεται στην ειδική πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, ο κρατούμενος δεν παρακολούθησε χωρίς δική του ευθύνη αν και το ζητά επιτακτικά, σύμφωνα και με τη δέσμευσή σας στο ως άνω Δελτίο Τύπου που όμως δεν υλοποιήθηκε, τα μαθήματα 6ου εξαμήνου της σχολής του τα οποία πραγματοποιούνται με την μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης στην πλατφόρμα “E-class”, και συγκεκριμένα:

 

  • Συγκριτική Πολιτική 2: Δευτέρα 15:00 – 18:00 (ή 15:00 – 17:00) κ. Δ. Σωτηρόπουλος,

 

  • Πολιτική Κοινωνιολογία 2: Τρίτη 18:00 – 21:00 (ή 19:00 – 21:00) κ. Κ. Ελευθερίου,

 

  • Σύγχρονα Προβλήματα Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής: Τετάρτη 14:00 – 17:00 κ. Τσάκωνας,

 

  • Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας: Πέμπτη 17:00 – 19:30, κα Χαρ. Δίπλα,

 

  • Συγκριτική Πολιτική – Επανάσταση Κοινοβουλευτισμός Δικτατορία: Παρασκευή 09:00-12:00, κ. Παντ. Λέκκας.

 

γ. Σήμερα 22/5/2020, λήγει το χρονικό διάστημα των 14 ημερών που το ως άνω δελτίο τύπου θέτει ως αιτιολογία της μεταγωγής του κρατούμενου στην ειδική πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

 

Επειδή αναφερόμαστε στο περιεχόμενο των προηγούμενων υπομνημάτων/αιτήσεών,

Επειδή προσκομίζουμε περαιτέρω την από 14/5/2020 ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που είναι ανεξάρτητο Συμβουλευτικό Όργανο της Ελληνικής Πολιτείας για τα δικαιώματα (http://nchr.gr/images/pdf/nea_epikairothta/deltia_tupou/Dilosi%20EEDA%20gia%20V.Dimaki_2.pdf) , η οποία ρητά δηλώνει ότι: “Η ΕΕΔΑ παρακολουθεί από κοντά την υλοποίηση των εξαγγελιών Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής καθώς και την ακώλυτη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Βασίλη Δημάκη. Η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει τους κρατουμένους με γνώμονα τον σωφρονισμό, όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου”,

Επειδή η εξεταστική του Ιουνίου απέχει πλέον ελάχιστες μέρες και ο κρατούμενος παρεμποδίζεται ανεξήγητα στην εκπαιδευτική του προσπάθεια και βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο να στερηθεί την υποτροφία που έχει λάβει από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για την οποία τόσο μόχθησε,

 Για τους λόγους αυτούς

 Ζητούμε

Να υλοποιηθούν τα αναφερόμενα στο από 10/5/2020 δελτίο τύπου.

Να διαταχθεί η μεταγωγή του κρατούμενου στην Δ’ Πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Ι των Φυλακών Κορυδαλλού, μετά την λήξη του 14ημέρου από 9/5/2020, όπου υπάρχει η υλικοτεχνική υποδομή για την παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

Να εξασφαλιστεί η παρακολούθηση των μαθημάτων του κρατούμενου μέσω τηλε-εκπαίδευσης και μέσω αυτοπρόσωπης παρουσίας όταν αυτά επαναληφθούν στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο.

 

Αθήνα, 22/5/2020,

Ο συνήγορος του Βασίλειου Δημάκη,

Καμπαγιάννης Αθανάσιος.

ΚΑΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΑΜ ΔΣΑ 31280

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 56 – ΑΘΗΝΑ

ΑΦΜ: 140981772 – ΔΟΥ Α ‘ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΗΛ. 210-3800080, 6937-297138

email: antidoto17@yahoo.co.uk


 


ΔΗΛΩΣΗ

 

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα τoυ Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας για θέματα προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχει μεταξύ των κατά τον νόμο αρμοδιοτήτων της τη συνεχή επισήμανση σε όλα τα όργανα της Πολιτείας της ανάγκης αποτελεσματικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τη διαρκή παρακολούθηση των εξελίξεων που σχετίζονται με το καθεστώς των δικαιωμάτων αυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τους σχετικούς κινδύνους παραβίασης που ελλοχεύουν, και προπαντός την παροχή συμβουλών προς την ελληνική Πολιτεία για τη χάραξη σωστής κεντρικής πολιτικής για θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Με Δήλωσή της στις 30.4.2020, η ΕΕΔΑ εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία της για την πορεία της υγείας του απεργού πείνας και δίψας κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη, ο οποίος, απουσία επαρκούς αιτιολογίας και χωρίς να έχει υποπέσει σε οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, μετήχθη από τις φυλακές Κορυδαλλού στα Γρεβενά, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να συνεχίσει την παρακολούθηση των μαθημάτων του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η ΕΕΔΑ έκανε έκκληση στην Ελληνική Πολιτεία να μεριμνήσει προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση του Βασίλη Δημάκη στην πανεπιστημιακή εκπαιδευτική δραστηριότητα όσο το δυνατόν συντομότερα. Με ικανοποίηση, ωστόσο, ενημερώθηκε στο μεταξύ για την ανάκληση της μεταγωγής του.

Η ΕΕΔΑ οφείλει, ως εκ του θεσμικού της ρόλου, να επανέλθει με δεύτερη Δήλωσή της στο θέμα του Βασίλη Δημάκη, καθώς με ανησυχία πληροφορήθηκε πως αντί για την Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, ο κύριος Δημάκης μετήχθη στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, κυρίας Σοφίας Νικολάου, η μεταγωγή αυτή έχει προσωρινό χαρακτήρα με σκοπό την «επί 14ήμερο προφύλαξη του

 

μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού, που τηρούνται, απαρέγκλιτα σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.» Στην ίδια ανακοίνωση, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής διαβεβαιώνει ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων του κύριου Δημάκη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. H ΕΕΔΑ έχει κατά το παρελθόν επισημάνει ότι η διασφάλισή του δικαιώματος στην εκπαίδευση αποτελεί εγγύηση που απορρέει από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα μας, αλλά και ένα ουσιαστικό μέτρο- προϋπόθεση επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία μετά την έκτιση της ποινής τους. Ταυτόχρονα, συνιστά μέσον δια του οποίου επιτυγχάνεται ομαλή διαβίωση στα καταστήματα κράτησης, καθώς μειώνει το νεκρό χρόνο έκτισης της ποινής και συμβάλλει στην ψυχική και πνευματική καλλιέργεια των εγκλείστων με αποτέλεσμα την απομείωση της βίας.

Η ΕΕΔΑ παρακολουθεί από κοντά την υλοποίηση των εξαγγελιών Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής καθώς και την ακώλυτη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Βασίλη Δημάκη. Η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει τους κρατουμένους με γνώμονα τον σωφρονισμό, όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου.

 

Υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της ΕΕΔΑ στις 14.5.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...