Εκδικάστηκε σήμερα η υπόθεση του Ηλία Γκιώνη, ο οποίος δέχθηκε ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς την Κυριακή 23 Αυγούστου και αντέδρασε, ζητώντας τα στοιχεία τους για να μεταφερθεί άμεσα στο Α.Τ Εξαρχείων όπου του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση.Το δικαστήριο τον αθώωσε από τις κατασκευασμένες από τους αστυνομικούς κατηγορίες.

Ο ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής, Ηλίας Γκιώνης, βρέθηκε στο εδώλιο γιατί «τόλμησε» να ζητήσει τον λόγο απέναντι σε ομοφοβικά σχόλια που του απηύθυναν αστυνομικοί ένα βράδυ που περπατούσε στα Εξάρχεια. «Δες έναν άντρακλα που περνάει» είπαν και εκείνος αντέδρασε λέγοντας -το αυτονόητο- ότι αυτό αντιτίθεται στον αντιρατσιστικό νόμο. Τελικά του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση.

Παρά την εισαγγελική πρόταση, που ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών, λόγω της κατάθεσης του αυτόπτη μάρτυρα που αποδόμησε την κατάθεση του αστυνομικού.

Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από αλληλέγγυους και ο Ηλίας Γκιώνης δήλωσε δικαιωμένος για την απόφαση-ανάχωμα στην αστυνομική βία. Η υπόθεση θα βρεθεί ξανά στο εδώλιο καθώς ο κατηγορούμενος έχει μηνύσει τους αστυνομικούς για λόγω και έργω εξύβριση, ψευδή καταμήνυση και κατάχρηση εξουσίας και με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια:

Η ΛΟΑΤΚΙ+ Ομάδα του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί σε συμπαράσταση

Η ανακοίνωση της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Σύνταγμα της Ελλάδας: «Άρθρο 5, παρ. 1: Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

Η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας περιλαμβάνει καθημερινές μας κινήσεις, που τις κάνουμε τόσο αυτονόητα, που ξεχνούμε ότι συνιστούν άσκηση συνταγματικού δικαιώματος: τι ιστοσελίδα θα ανοίξω για να ενημερωθώ, τι φαγητό θα φάω, τι ρούχο θα φορέσω… Αν πιστεύω στο Θεό, αν ακολουθώ κάποιο κόμμα, αν συμμετέχω σε μια διαδήλωση, αν ακολουθώ κάποιον στο Facebook… Τι μουσική θα ακούσω, τι βιβλίο ή εφημερίδα θα αγοράσω…

Την 23.08.2020 ο 22χρονος Ηλίας Γκιώνης ντύθηκε όπως ακριβώς ήθελε και βγήκε στο κέντρο της Αθήνας, στο δρόμο του προς το σπίτι του διασταυρώθηκε με 6 αστυνομικούς των ΜΑΤ, οι οποίοι είδαν στην εμφάνισή του κάτι που τους προκάλεσε γέλιο. Όταν -και επειδή- τους ζήτησε το λόγο, οι παραπάνω αστυνομικοί άσκησαν αναίτια και δυσανάλογη εξουσία εναντίον του, υποβάλλοντάς τον σε αναίτιο σωματικό έλεγχο, προσάγοντάς τον στο Α.Τ. Εξαρχείων και ασκώντας του εντέλει δίωξη για δήθεν εξύβριση και απειλή. Κρατήθηκε για 1 ημέρα και η δίκη του εκκρεμεί να διεξαχθεί την 04.09.2020.

Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας θα μπορούσε να ισχυριστεί βέβαια κάποιος οτι είναι και το να γελάσει κανείς με ό,τι βρίσκει αστείο. Όμως η φυλή, το χρώμα, η θρησκεία, οι γενεαλογικές καταβολές, η εθνική ή εθνοτική καταγωγή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα/έκφραση/χαρακτηριστικά φύλου, ή η αναπηρία του καθενός, δεν μπορεί επουδενί να αποτελούν πεδίο αστεϊσμών και γέλωτα από κανέναν και δη από εκείνους τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κράτους, στους οποίους έχει ανατεθεί η ευθύνη της τήρησης του Συντάγματος και των νόμων. Ειδικά αυτοί δεν δύναται να ενεργούν κατά την προσωπική τους βούληση, ούτε να εφαρμόζουν τους νόμους κατά το δοκούν επιλέγοντας να αγνοούν λόγου χάρη τον αντιρατσιστικό ν. 4285/2014. Ναι, ειδικά όταν κάποιος είναι αστυνομικός, τότε δεν έχει δικαίωμα να γελάσει με τον Ηλία, να χλευάσει τον Ηλία και να «παίξει κορώνα – γράμματα» τη σύλληψή του. Αντιθέτως, έχει την υποχρέωση να συλλάβει όποιον τυχόν εμποδίσει τον Ηλία να περάσει από μπροστά του, έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τα θύματα ρατσιστικής βίας και όχι να την ασκεί ή να την υποκινεί.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα: ο θεμελιώδης ρόλος της αστυνομίας είναι η άνευ όρων προστασία του κάθε ανθρώπου και όχι η ρατσιστική έκφραση. Εκτιμούμε, ότι ανάμιξη των αστυνομικών σε αξιόποινες πράξεις, όπως η ρατσιστική, ομοφοβική και σεξιστική επίθεση, αλλά και η εκμετάλλευση της θέσης εξουσίας τους για την καταπίεση και την προσβολή του Ηλία Γκιώνη, αποδεικνύουν δυστυχώς για άλλη μια φορά, ότι η παρούσα κυβέρνηση αποδέχεται την αστυνομική αυθαιρεσία που πηγάζει από την ελλιπή εκπαίδευση και εκδηλώνεται με χυδαιότητα, αφήνει στο απυρόβλητο τέτοιες συνειδητά ρατσιστικές συμπεριφορές ως υπόγειο αντάλλαγμα στις δικές της, κυβερνητικές υπερβάσεις νομιμότητας και τις διατεταγμένες παράνομες καταστολές.

Η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει και αυτή την αστυνομική αυθαιρεσία, δηλώνει την απερίφραστη συμπαράστασή της στον Ηλία Γκιώνη και συνεχίζει να αγωνίζεται για την εξάλειψη όμοιων εγκλημάτων».