Με μια φόρτιση που σπανίως διακρίνει κανείς στις αναρτήσεις και τα σχόλια του εκδότη της Lifo -το γράψιμό του χαρακτηρίζεται από «κρύο αίμα», συνήθως- ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος απευθύνεται στην Σώτη Τριανταφύλλου, γράφοντας «ρε Σώτη, δεν ντρέπεσαι;». Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπεις δυο στενούς συνεργάτες, δύο συνένοχους στη δημιουργία ενός κοινού στόχου στο παρελθόν, να βρίσκονται στις εντελώς αντίθετες όχθες. Το έχουμε συνηθίσει στην πολιτική, σε βουλευτές που πέρασαν τα όρια των κομμάτων και βρέθηκαν ακόμα και στο εκάστοτε δαιμονοποιημένο άλλο κόμμα.

Υπάρχουν φορές όμως, που αυτές οι συγκρούσεις προκαλούν αμηχανία. Αυτό συνέβη με τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο που έστρεψε την οργή του προς την πρώην συνεργάτιδα του και αρχισυντάκτρια στο 01, την γνωστή συγγραφέα και δημοσιογράφο Σώτη Τριανταφύλλου. Αφορμή, μια παράγραφος στο μακροσκελές άρθρο της «Σύμβολο της αριστεράς είναι ο αγανακτισμένος άνθρωπος» που δημοσιεύεται, αυτές τις ημέρες, στην Athens Voice.

Η έκρηξη του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου, αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Σώτη Τριανταφύλλου γράφει για τους ομοφυλόφιλους σε μια παράγραφο του άρθρου. Σημειώνει χαρακτηριστικά η Τριανταφύλλου: «Αν εξετάσει κανείς τη σύγχρονη αριστερή βιβλιογραφία, την παραγωγή αριστερής σκέψης, διαπιστώνει πως η αριστερά έχει υιοθετήσει οπτική και πρόγραμμα κοινωνικού κατατεμαχισμού: γυναίκες εναντίον αρσενικών γουρουνιών –μια ιδέα που είχε επικρατήσει για λίγο στη δεκαετία του 1970, πλην όμως τότε οι φεμινίστριες δεν υποδύονταν τα ευπαθή άνθη–, «μαύροι» εναντίον «λευκών», ομοφυλόφιλοι, τρανς και τα τοιαύτα εναντίον ετεροφυλοφίλων, οικοφασίστες εναντίον φιλελευθέρων. Οι εσωτερικές διαμάχες διασταυρώνονται και αλληλοκαλύπτονται: καθώς η αριστερά τις υποδαυλίζει, το σύμβολό της γίνεται σήμερα ο αγανακτισμένος άνθρωπος, ο εξεγερμένος εναντίον φαντασιωτικών τυράννων – ο άνθρωπος που χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο. Η αριστερά έχει γίνει πιο ηθικολογική από ποτέ, πιο μεσσιανική από ποτέ: η σκέψη και η γλώσσα της είναι η σκέψη και η γλώσσα του Ευαγγέλιο».

Αυτή η αναφορά σε «τρανς και τοιαύτα», ήταν που εξόργισε τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο, που έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook: «ρε Σώτη, δεν ντρέπεσαι; Πού έκρυβες τόση περιφρόνηση και μούχλα;
«τοιούτους» έλεγαν τους gay κάτι φριχτοί φασίστες τη δεκαετία του ’60…
το έχεις ξανακάνει, «χιονονιφάδες» τους αποκάλεσες πριν κάμποσο καιρό…
γιατί δεν λες «πούστηδες» να χορτάσει το στόμα σου, μια και εκεί το πας μαθηματικά― δεν μασάς εσύ από πολιτική ορθότητα, είσαι τολμηρή στοχάστρια…
(λυπάμαι που κάποτε σε ήξερα… λυπάμαι που κάποτε ήσουν αρχισυντάκτρια του 01)»
….

 

INBOX