Ο Ρενέ Γκοσινί, γάλλος κομίστας, πέθανε σαν σήμερα στις 5 Οκτωβρίου του 1977.

Ο σεναριογράφος Ρενέ Γκοσινί έγινε γνωστός μέσα από τα έργα του «Λούκι Λουκ» και «Αστερίξ». Ήταν ένας άνθρωπος που προσπάθησε μέσω της δουλειάς του, να χαρίσει εκατομμύρια χαμόγελα στους αναγνώστες του. Αυτός ήταν και ένας από τους  λόγους που θεωρούσε ότι κάνει το «πιο ευχάριστο επάγγελμα του κόσμου»! Αν και πέθανε σε ηλικία 51 ετών, κατάφερε με το συγγραφικό του ταλέντο και το χιούμορ του να μαγνητίσει το αναγνωστικό κοινό. Ένα απλό παράδειγμα της επιτυχίας του αποτελεί ο «Αστερίξ». Το συγκεκριμένο κόμικ έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες και έχει πουλήσει έως και σήμερα 18 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γεννήθηκα στις 14 Αυγούστου του 1926, στο Παρίσι, κι αμέσως μετά άρχισα να μεγαλώνω. Την επομένη ήταν Δεκαπενταύγουστος και δε βγήκα, από το σπίτι

, Ρενέ Γκοσινί: Τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με τους Ρωμαίους ή με τους Γαλάτες, INDEPENDENTNEWSΟ Ρενέ Γκοσινί γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1926 στο Παρίσι. Ήταν γόνος μιας Εβραϊκής οικογένειας από την Πολωνία. Ο πατέρας του είχε καταγωγή από την Βαρσοβία και ασχολούνταν με την χημεία. Η μητέρα του από την άλλη γεννήθηκε στο Χοντόρκοβ της Ουκρανίας. Συναντήθηκαν πρώτη φορά στο Παρίσι και πραγματοποίησαν τον γάμο τους το 1919. Ένα χρόνο αργότερα, στις 10 Δεκεμβρίου του 1920, θα αποκτήσουν και το πρώτο τους παιδί. Τον μεγαλύτερο κατά 6 χρόνια αδερφό του Ρενέ Γκοσινί. Μετά την γέννηση του σεναριογράφου, η οικογένεια Γκοσινί θα μετακομίσει στο Μπουένος Άιρες. Η αλλαγή αυτή οφείλεται σε μια πρόταση που έγινε στον πατέρα του, προκειμένου να τελέσει τα καθήκοντα του χημικού μηχανικού στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ως παιδί, ο Ρενέ Γκοσινί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ ντροπαλός. Για αυτόν το λόγο χρησιμοποιούσε το χιούμορ ως μηχανισμό, προκειμένου να «σπάσει τον πάγο». Ανακάλυψε το πάθος του για την ζωγραφική επίσης σε νεαρή ηλικία. Έμπνευση αποτελούσαν οι διάφορες εικονογραφικές ιστορίες με τις οποίες περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του. Το 1943 θα αποφοιτήσει από το σχολείο του, δυστυχώς όμως θα χάσει τον πατέρα του την ίδια χρονιά.

Μετά από αυτό το τραγικό γεγονός, ο Ρενέ Γκοσινί αναζήτησε εργασία. Η πρώτη του δουλειά ήταν σε ένα εργοστάσιο περισυλλογής ελαστικών ως βοηθός λογιστή. Ένα χρόνο αργότερα, θα εργαστεί ως κατώτερος εικονογράφος σε ένα διαφημιστικό πρακτορείο. Παρόμοια δουλειά έκανε και όταν είχε καταταγεί στον Γαλλικό στρατό, όπου κατέφυγε, θέλοντας να μην εκπληρώσει την θητεία του στον Αμερικανικό στρατό. Ασχολήθηκε με τις εικονογραφήσεις και του ανατέθηκε να σχεδιάζει τις αφίσες του στρατού. Τελούσε χρέη, δηλαδή, επίσημου εικονογράφου.

Τα πιο δημοφιλή έργα του

«Αστερίξ»: Η συγκεκριμένη σειρά κόμικ γράφτηκε από τον Ρενέ Γκοσινί και εικονογραφήθηκε από τον Αλμπέρ Ουντερζό. Εκδόθηκε για πρώτη φορά σε ένα περιοδικό, ονόματι «Pilot», στις 29 Οκτωβρίου του 1959. Η σειρά πραγματεύεται τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή Αστερίξ και του φίλου του Οβελίξ απέναντι στον Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος προσπαθεί να κατακτήσει το χωριό τους. Οι δύο ήρωες σε κάθε τεύχος αντιμετωπίζουν με επιτυχία κάθε εισβολή του στρατηγού των Ρωμαίων. Σημαντική είναι η συνεισφορά ενός μαγικού φίλτρου που κατασκευάζει ο γέρος δρυΐδης Πανοραμίξ, που χάρη σε αυτό οι Γαλάτες αποκτούν εξαιρετική δύναμη!

, Ρενέ Γκοσινί: Τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με τους Ρωμαίους ή με τους Γαλάτες, INDEPENDENTNEWS

«Λούκυ Λουκ»: Ο Λούκυ Λουκ έκανε το ντεμπούτο του στο περιοδικό «Σπιρού» το 1946. Δημιουργήθηκε από τον Μορίς Ντε Μπεβέρ, ο οποίος στην συνέχεια αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Ρενέ Γκοσινί, προκειμένου να φτάσει το κόμικ στο επόμενο επίπεδο… Ο πρωταγωνιστής είναι ένας μοναχικός καουμπόης που «πυροβολεί πιο γρήγορα και από τη σκιά του». Έρχεται συχνά σε σύγκρουση με μια ομάδα κακοποιών, τους Ντάλντον, όμως κάθε φορά καταφέρνει να τους εξουδετερώνει! Στόχος του είναι να βασιλέψει η ειρήνη και η δικαιοσύνη στην Άγρια Δύση.

, Ρενέ Γκοσινί: Τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με τους Ρωμαίους ή με τους Γαλάτες, INDEPENDENTNEWS

«Μικρός Νικόλας»: Οι περιπέτειες του μικρού Νικόλα δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά την περίοδο 1956/1964 στο περιοδικό «Le Mystique» και αργότερα το 1959 στο «Sud Ouest» και στο «Pilot». Το σενάριο επιμελήθηκε φυσικά ο Ρενέ Γκοσινί, ενώ το σκίτσο ο Ζαν Ζαν Σανπέ. Στο συγκεκριμένο έργο αναφέρονται οι περιπέτειες του Νικόλα και της παρέας του, οι οποίοι τοποθετούνται σε μια άγνωστη περιοχή της Γαλλίας γύρω στο 1950/1960.

, Ρενέ Γκοσινί: Τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με τους Ρωμαίους ή με τους Γαλάτες, INDEPENDENTNEWS

Ο θάνατος και η «κληρονομιά»

Μέχρι και την δεκαετία του ’70, η δουλειά του Ρενέ Γκοσινί θα αποκτήσει τεράστια αναγνώριση και κύρος. Δυστυχώς, όμως, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν με τον θάνατο αυτού του καταπληκτικού σεναριογράφου στις 5 Νοεμβρίου 1977. Την ίδια ημέρα, ο Ρενέ Γκοσινί θα υποβληθεί σε τεστ κοπώσεως και αναπόφευκτα θα αφήσει την τελευταία του πνοή λίγα λεπτά αργότερα εξαιτίας ενός καρδιακού επεισοδίου. Ήταν μόλις 51 ετών και η καριέρα του μόλις είχε αρχίσει να ακολουθεί ανοδική πορεία. Πέρα από την κληρονομιά του ως σεναριογράφος, άφησε πίσω την γυναίκα του, την οποία παντρεύτηκε 10 χρόνια πριν από αυτό το τραγικό γεγονός, καθώς και την κόρη τους Άνν.

Λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του, ο σεναριογράφος θα επισκεφτεί τον γιατρό του για να του γράψει ορισμένα χάπια. Πλέον το χιούμορ αποτελούσε έναν τρόπο ζωής για τον Ρενέ Γκοσινί, κάτι το οποίο τον συνόδεψε μέχρι και τις τελευταίες του ώρες. Ο γιατρός του είχε επισημάνει να παίρνει από ένα χάπι την ημέρα ισόβια. Ο ίδιος, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο, του απαντάει:

Φαντάζομαι γιατρέ ότι μπορώ τότε να αγοράσω δύο κουτιά, ε;

, Ρενέ Γκοσινί: Τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με τους Ρωμαίους ή με τους Γαλάτες, INDEPENDENTNEWS

Μετά το θάνατό του και λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχε γνωρίσει η δουλειά του Ρενέ Γκοσινί, πολλοί θέλησαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των έργων του. Αρκετές από αυτές τις υποθέσεις κατάφερε να κερδίσει ο καλύτερος φίλος του σεναριογράφου, Αλμπέρ Ουντερζό, νίκες τις οποίες αφιέρωσε στον φίλο του. Ο σκιτσογράφος, μαζί με την κόρη του Ρενέ Γκοσινί, την Ανν, θα αναλάβουν την διαχείριση της κληρονομιάς του σεναριογράφου έως και σήμερα.


Ακολουθεί βίντεο με αποσπάσματα από την έκθεση που έγινε προς τιμήν του Ρενέ Γκοσινί.