Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη, αναφέρθηκε στο τηλεοπτικό τοπίο, κάνοντας λόγο για “ΥΕΝΕΔοποίηση”:

«Ζούμε σε μια περίοδο που, δυστυχώς, και με ευθύνη των ΜΜΕ και με ευθύνη ορισμένων δημοσιογράφων, είναι η εποχή της αναξιοπιστίας, της θεσμικής αναξιοπιστίας και της κρίσης αξιοπιστίας και των μέσων ενημέρωσης.

Θέλω να σας δώσω ένα παράδειγμα: ο κ. Μητσοτάκης μετά από μια εβδομάδα, 8 μέρες, που σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα κεντρικό θέμα ήταν η παρουσία του, μια μέρα με 100 νεκρούς, να κάνει ποδήλατο και να συναναστρέφεται δίχως μάσκες σε μια στιγμή ανεμελιάς, όπως ο ίδιος είπε, με συμπολίτες μας στην Πάρνηθα, όταν αυτό το κεντρικό θέμα επί 10 μέρες και ανάγκασε τελικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό να βγει και να ζητήσει συγγνώμη, ότι αυτό το κεντρικό θέμα στα κοινωνικά δίκτυα δεν αποτέλεσε ούτε 10 δευτερολέπτων είδηση στους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα δελτία ειδήσεων.

Εδώ υπάρχει μια “ΥΕΝΕΔοποίηση”. Την ΥΕΝΕΔ τη θυμάστε οι παλαιότεροι, του τηλεοπτικού τοπίου στον τόπο μας. Το Μέγαρο Μαξίμου σηκώνει το τηλέφωνο, αντί να σηκώνει τούτες τις μέρες το τηλέφωνο στους κλινικάρχες για να ανοίξουν τις ιδιωτικές κλινικές και να βάλουν περισσότερες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας για τους συνανθρώπους μας που αγωνιούν στις ΜΕΘ και δεν χωράνε οι ΜΕΘ τους ασθενείς, αντί να σηκώσει το τηλέφωνο στον ΕΟΔΥ να κάνουν περισσότερα τεστ για να υπάρχει πλήρης εικόνα της πορείας της πανδημίας, σηκώνουν τα τηλέφωνα για να πάρουν δημοσιογράφους, για να πάρουν τηλεοπτικούς σταθμούς, για να παίξουν τις ειδήσεις, όπως αυτοί επιθυμούν να παίξουν οι ειδήσεις. Είναι προσβλητικό για τη δημοκρατία μας αυτό που συνέβη.»