Σοκαριστική ανισότητα στα εμβόλια και κινήσεις για «εμβολιαστική ανεξαρτησία» ● Γιατί η κρίση στην Ινδία μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση παγκοσμίως ● Ποιες χώρες παραμένουν στο «κόκκινο».
Πριν από περίπου έναν χρόνο όταν η κρίση του Covid-19 ήταν ακόμη στα σπάργανά της, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε υπογραμμίσει την ανάγκη μιας παγκόσμιας προσέγγισης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι η αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο», είχε πει τον Απρίλιο του 2020 ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Δώδεκα μήνες μετά, με τις καταστροφικές εικόνες από την Ινδία, όπου νοσοκομεία έχουν πιάσει «κόκκινο» και χιλιάδες πεθαίνουν από έλλειψη οξυγόνου, είναι εμφανές ότι οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ δεν εισακούστηκαν.

Η Ινδία δεν είναι η μοναδική χώρα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο, όμως.

Στην Τουρκία τέθηκε σε εφαρμογή από την Πέμπτη το πρώτο εθνικό lockdown, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η αύξηση κρουσμάτων που είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Το Ιράν κατέγραψε τη Δευτέρα τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την έναρξη της πανδημίας, την ώρα που πολλές πόλεις αναγκάζονται να μπουν σε μερικό lockdown, με τον πρόεδρο της χώρας να κάνει λόγο για τέταρτο κύμα κορονοϊού.

Η εικόνα είναι το ίδιο ζοφερή και στη Λατινική Αμερική. Η Βραζιλία έχει περισσότερα από 14 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 400.000 νεκρούς, το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό.

, Πώς οι δεσμεύσεις για «παγκόσμια απάντηση» στον κορονοϊό έπεσαν στο κενό, INDEPENDENTNEWS
Διεθνής βοήθεια καταφθάνει στην Ινδία που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, όμως οι χώρες της Δύσης δεν είναι το ίδιο διατεθειμένες να μοιραστούν και τα εμβόλια που έχουν παραγγείλει.

Ορισμένες χώρες προσέφεραν τη βοήθειά τους, όπως η αποστολή οξυγόνου και αναπνευστήρων στην Ινδία, όμως η παγκόσμια συντονισμένη απάντηση που ζήτησε ο ΠΟΥ, δεν έχει γίνει πραγματικότητα.

Κι ενώ ορισμένες δυτικές χώρες κοιτάζουν δειλά την επιστροφή στην κανονικότητα τις επόμενες εβδομάδες, η εικόνα παγκοσμίως παραμένει ζοφερή. Άλλωστε, μόλις την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν σχεδόν τα ίδια κρούσματα κορονοϊού σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο της πανδημίας συνολικά.

Η πρωτοβουλία COVAX, που προορίζεται στο να παράσχει φθηνές ή δωρεάν δόσεις εμβολίων για φτωχότερες χώρες, παραμένει η καλύτερη ελπίδα για τα περισσότερα κράτη να αποκτήσουν ανοσία.

Όμως βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην δυνατότητα της Ινδίας να παράγει δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, που είναι το βασικό πίσω από την πρωτοβουλία COVAX.

Ενώ η Ινδία υποσχέθηκε 220 εκατομμύρια εμβόλια με στόχο να παράγει 900 εκατομμύρια επιπλέον, για να μοιραστούν σε 92 μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος χώρας, η βαριά κρίση που μαστίζει τη χώρα έχει αναγκάσει το Νέο Δελχί να επικεντρωθεί στον εθνικό πληθυσμό.

, Πώς οι δεσμεύσεις για «παγκόσμια απάντηση» στον κορονοϊό έπεσαν στο κενό, INDEPENDENTNEWS
Στο κενό έπεσαν οι εκκλήσεις του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. γγ του ΠΟΥ, για παγκόσμια απάντηση στον κορονοϊό.

AP Photo/Mark Schiefelbein

Σοκαριστική ανισότητα

Την ίδια στιγμή, οι χώρες της Δύσης δέχονται κριτική για το υπερπλεόνασμα εμβολίων που αποθηκεύουν. Ορισμένες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ήδη παραγγείλει πολύ περισσότερες δόσεις από όσες χρειάζονται.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του, που εμβολιάζει, πλέον, υγιείς ανθρώπους κάτω των 50 ετών, ενώ έχει ήδη προσφέρει τουλάχιστον μια δόση στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, δεν έχει επιπλέον εμβόλια για να στείλει στην Ινδία, υποσχόμενος να προσφέρει βοήθεια αργότερα.

«Η Ινδία μπορεί να παράξει το δικό της εμβόλιο, βασισμένο σε βρετανική τεχνολογία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά που μπορούνε να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Στις ΗΠΑ, όλοι άνω των 16 ετών έχουν πλέον δικαίωμα να κάνουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ το 30% του πληθυσμού έχει ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Ισραήλ έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και η χώρα ξεκίνησε να χαλαρώνει τους περιορισμούς, παρά το τραγικό δυστύχημα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Γκεμπρεγέσους από τον Απρίλιο μόλις το 0,2% από τις περισσότερες από 700 εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως έχει πάει σε φτωχές χώρες, ενώ τα κράτη υψηλότερων εισοδημάτων έχουν χορηγήσει το 87% των δόσεων.

, Πώς οι δεσμεύσεις για «παγκόσμια απάντηση» στον κορονοϊό έπεσαν στο κενό, INDEPENDENTNEWS
Η Δύση κάνει δειλά βήματα προς την κανονικότητα τη στιγμή που ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν έχουν λάβει ούτε μια δόση εμβολίου.

Ορισμένες από τις 92 φτωχότερες χώρες δεν έχουν λάβει καν δόσεις εμβολίου, καμία δεν έχει λάβει αρκετά και τώρα ορισμένες δεν λαμβάνουν καν τη δεύτερη παρτίδα παραδόσεων.

«Έχουμε αποδείξει ότι η COVAX λειτουργεί, όμως για να δούμε τις πλήρεις δυνατότητές της θα πρέπει όλες οι χώρες να παραμείνουν πιστές στις πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις τους μέχρι το τέλος της πανδημίας» υπογραμμίζει ο γ.γ. του Οργανισμού.

Ο Μάικλ Χιντ από την πλευρά του, επικεφαλής ερευνητής παγκόσμιας υγείας στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον σχολιάζει «το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν εξουσία είναι κυρίως εθνικές κυβερνήσεις. Ο ΠΟΥ  μπορεί να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, όμως δεν έχει πραγματική εξουσία».

Σύμφωνα με το CNN, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως όλη η παραγωγή εμβολίων στα εργοστάσια της Ινδίας αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την προστασία του εθνικού πληθυσμού

Στη λίστα του ΠΟΥ υπάρχουν άλλα δύο κινέζικα εμβόλια, της κρατικής εταιρείας Sinopharm και τις ιδιωτικής Sinovac, με την έγκρισή τους να αναμένεται στις τις επόμενες ημέρες.

Και τα δύο αυτά εμβόλια, όπως της AstraZeneca και της Johnson&Johnson δεν χρειάζονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης και, συνεπώς, μπορούν να μεταφερθούν ευκολότερα σε ανταπτυσσόμενες χώρες.

Το Πεκίνο έχει υποσχεθεί ότι θα διαθέσει 10 εκατομμύρια στην COVAX, όμως ο αριθμός αυτός είναι ισχνός σε σχέση με τα περισσότερα από 100 εκατομμύρια που έχει ήδη παραδώσει μέσω διακρατικών συμφωνιών με συγκεκριμένα κράτη.

Έχει προσφέρει, επίσης, ορισμένες δόσεις και στη μορφή δωρεών σε φτωχότερες χώρες, όμως, όπως επισημαίνει το CNN, οι συμφωνίες αυτές που επηρεάζονται από τις πολιτικές και γεωπολιτικές συνθήκες δεν εξασφαλίζουν ότι τα εμβόλια φτάνουν τελικά στα κράτη με τις μεγαλύτερες ανάγκες.
Η Κίνα έχει δεσμευθεί να κάνει δωρεές εμβολίων σε 65 χώρες, οι 63 από τις οποίες ανήκουν στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, ένας δρόμος», το μεγαλεπήβολο εμπορικό σχέδιο

Η απελευθέρωση των πατέντων

Καθώς  η ζήτηση υπερκαλύπτει την προσφορά έχουν υπάρξει εκκλήσεις στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να απελευθερώσουν τις πατέντες των εμβολίων τους, ώστε να υπάρξει μεγάλη αύξηση της παραγωγής παγκοσμίως.

Ωστόσο, πέρα από τους προφανείς λόγους για τους οποίους οι εταιρείες αρνούνται μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο, υπάρχει και η επιστημονική εξήγηση πως δεν είναι μόνο το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και της υπάρξης της απαραίτητης τεχνογνωσίας για την παραγωγή.

Η ανάγκη για εμβολιαστική ανεξαρτησία

Μέσα σε αυτό το κλίμα ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να αναζητούν με διαφορετικό τρόπο τις δόσεις που έχουν μεγάλη ανάγκη.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότσα, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα τους επόμενους δύο μήνες. Για να διορθωθεί η κατάσταση, η Άγκυρα ήρθε σε συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά 50 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού Sputnik V, αλλά θα ξεκινήσει, παράλληλα, να το παράγει σε δικά της εργοστάσια. Επίσης, η Τουρκία ετοιμάζεται να αναπτύξει το δικό της εμβόλιο.

Η Κούβα, επίσης είναι μια χώρα που αναζητά την ανεξαρτησία της στον τομέα αυτό, αναπτύσσοντας πέντε εμβόλια κατά του COVID-19. Τα δύο από αυτά βρίσκονται στην τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών.

Επιστήμονες, μάλιστα, επισημαίνουν ότι η περισσότερη έρευνα και παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών.

Στόχος: Να πάρουμε μαθήματα από τις καταστάσεις αυτές ώστε βελτιωθούν οι υποδομές έρευνας και να δημιουργηθούν μεγάλες μονάδες παραγωγής εμβολίων σε Αφρική, Νοτιοανατολική Ασία και Λατινική Αμερική, ώστε να μπορεί το εκάστοτε εμβόλιο να χορηγηθεί άμεσα στις φτωχότερες χώρες.

efsyn.gr