Πρώτο όχι στο Ταμείο Ανάκαμψης από το Ελσίνκι

Posted on 04 Ιουνίου, 2020, 7:32 μμ
1 sec

Αρνητική στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης «στην παρούσα μορφή της» , δηλώνει η Φινλανδία και απαιτεί να μειωθεί το μερίδιο των επιχορηγήσεων στο πακέτο και να αυξηθεί εκείνο που θα δοθεί με τη μορφή δανείων.

Τα 27 κράτη-μέλη πρόκειται να συζητήσουν στις 19 Ιουνίου την πρόταση που παρουσίασε η Επιτροπή για το Ταμείο αυτό, ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο θα προστεθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-27, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Το Ελσίνκι δηλώνει ανοικτό σε προτάσεις κατά τις διαπραγματεύσεις, απαιτώντας όμως να μειωθεί το μερίδιο των επιχορηγήσεων στο πακέτο και να αυξηθεί αντιστοίχως εκείνο που θα δοθεί με τη μορφή δανείων.

Οι επιφυλάξεις της Φινλανδίας έρχονται να προστεθούν στην αντίσταση που προβάλλουν στις προτάσεις της Κομισιόν οι «τέσσερις της λιτότητας», δηλαδή η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία.

Το χρηματοδοτικό πακέτο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στη μεταπανδημική εποχή που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προβλέπει ότι τα 500 από τα 750 δισ, ευρώ θα διατεθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα υπό τη μορφή δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, θα δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, αυξάνοντας τους ιδίους πόρους της ΕΕ σε επίπεδα ρεκόρ της τάξης του 2% του συνολικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

...