Μεθαύριο ανοίγουν τα σχολεία, όμως η κυβέρνηση δεν φρόντισε να προετοιμαστεί κατάλληλα μέσα σε τόσο κρίσιμες συνθήκες με τα κρούσματα του κορονοϊού να πολλαπλασιάζονται.

Το υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισε να βρει αίθουσες για να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, να προσλάβει πρόσθετους εκπαιδευτικούς, να εξασφαλίσει την καθαριότητα των σχολείων, να εξασφαλίσει μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς, να προετοιμάσει την τηλεκπαίδευση, να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς για τις ιδιαίτερες συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν. Αντίθετα βρήκε μόνο χορηγό για να εξασφαλίσει παγουρίνα!

Αλαλούμ με τις μάσκες

Στο παρά πέντε της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και μια εμπλοκή οδήγησε στην αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού. Έτσι, αντί για δύο μάσκες που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, τη Δευτέρα θα δοθεί μία μάσκα σε κάθε μαθητή, μετά την απόφαση του ΣΤ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να απορρίψει 3 από τους 25 προμηθευτές μασκών, καθώς δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα που προβλέπει η νομοθεσία. Το Κλιμάκιο επεξεργάστηκε 25 συμβάσεις που αφορούσαν την προμήθεια μεγάλου αριθμού μασκών, οι οποίες πρόκειται να διανεμηθούν στα σχολεία.

Από τους 25 υποψήφιους αναδόχους-προμηθευτές μασκών, κρίθηκε από το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ότι οι 22 έχουν τις προβλεπόμενες τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις να αναλάβουν την προμήθεια μασκών, ενώ αντίθετα 3 “κόπηκαν”, καθώς υπήρξαν ουσιώδεις πλημμέλειες στα έγγραφα που προσκόμισαν οι υποψήφιοι αναδοχοι -προμηθευτές. Οι πλημμέλειες αφορούσαν ότι δεν προσκόμισαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα αναγκαία πιστοποιητικά που απαιτεί η νομοθεσία για τις προμήθειες, όπως είναι αντίγραφο ποινικού μητρώου και άλλα σχετικά έγγραφα.

Ακατάλληλες κρίθηκαν 27.000 μάσκες που μοιράστηκαν χτες σε σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αν και χτες το πρωί απέστειλε μάσκες για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, λίγες ώρες αργότερα… τις ζήτησε πίσω.

«Οι 27.000 μάσκες κρίθηκαν ακατάλληλες. Κακώς τις παρέλαβε η ΚΕΔΕ στην Αθήνα και τις απέστειλε στον δήμο Θεσσαλονίκης», δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου. Ο ίδιος σημείωσε πως προκύπτουν ευθύνες και πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντικατασταθούν.

Το υπουργείο της… ήσσονος προσπάθειας

Ο Νίκος Φίλης μίλησε στην ΕΡΤ για την απίστευτη ανετοιμότητα που επέδειξε το υπουργείο στο άνοιγμα των σχολείων:

Παραπλανητικά, θαρρείς και μιλάει σε ανώριμους πολίτες, είπε ο Νίκος Φίλης, η κ. Κεραμέως επαναλαμβάνει στα ΜΜΕ ότι «σε τρεις μήνες μέσα δεν θα χτίζαμε νέα σχολεία».
Ούτε δυνατό ήταν, πράγματι, κάτι τέτοιο, ούτε απαραίτητο όμως! Μια ελάχιστη προσπάθεια όφειλε να κάνει η κυβέρνηση αν σεβόταν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Δεν ήταν δύσκολο να αναζητήσει κάποιες επιπλέον αίθουσες, προσωρινά, μέσα στις ειδικές συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία. Σε συνεργασία με τους δήμους, με τη συνδρομή ακόμα και της εκκλησίας, νοικιάζοντας ως και ιδιωτικούς χώρους για λίγους μήνες.
Λύσεις υπήρχαν. Ας μην έπαιρνε «άριστα δέκα» το υπουργείο των αρίστων. Ας έπαιρνε οκτώ ή εννιά. Ας έκανε έστω την προσπάθεια να σπάσουν οι πιο μεγάλες και άρα οι πιο επικίνδυνες τάξεις. Όλοι σχεδόν οι ειδικοί αυτό ζητούν με έμφαση. Και δεν είναι ότι δεν το πέτυχαν, είναι ότι δεν το επιδίωξαν.
Ένα πράγμα έκαναν μόνο πάνω στο θέμα αυτό: ψήφισαν εκτάκτως στην αρχή του καλοκαιριού να μεγαλώσουν οι τάξεις. Εν μέσω πανδημίας -τι ειρωνεία! Με τον κορονοϊό να έχει αλλάξει τα πάντα στη ζωή μας, ψήφισαν να αυξηθούν οι μαθητές στα δημοτικά, από 22 σε 25! Παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα σε όλο τον πλανήτη το 2020. Τόση αστοχία!
Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Αλλά, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Όχι με τις ίδιες συνθήκες που έκλεισαν (στα δημοτικά όπως είπα, σε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερου συνωστισμού) συν… δυο μάσκες κι ένα παγουρίνο.
Την ίδια στιγμή δε που λέμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να βελτιωθούν τα σχολεία ή για περισσότερες ΜΕΘ, προχωράμε σε νέους εξοπλισμούς χωρίς συζήτηση στη Βουλή, θαρρείς και δεν υπάρχει στο πολιτικό σύστημα πάνω στο ζήτημα αυτό καμία πρόσφατη αρνητική εμπειρία.