Το «Πρώτο Θέμα» είναι γνωστό. Αποφάσισε όμως να ξαναθυμηθεί τον εαυτό του και από διαφημιστής των ναζί της Χρυσής Αυγής, των πολιτικών απογόνων του Χίλτερ, το έριξε στον γκεμπελισμό και κατά του Πολυτεχνείου.

Σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας του «Πρώτου Θέματος» για το κείμενο υπογραφών με πρωτοβουλία του ΚΚΕ ενάντια στην κυβερνητική απαγόρευση των συναθροίσεων επέλεξε να αναφερθεί σε «κοινό ψήφισμα υπέρ της κορωνοσυγκέτρωσης»«Κορωνοσυγκέντρωση» για το «Πρώτο Θέμα» είναι οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη του 1973.  Είναι, δε, τόσο «παλικάρια», τόσο θρασύδειλοι, που αυτή τη στιγμή (λίγο μετά τις 00.30 – 16.11/2020) αν πατήσει κανείς πάνω στην ανάρτηση της ιστοσελίδας τους, στο facebook, θα αντικρίσει άλλο τίτλο στο δημοσίευμα! Με λίγα λόγια, κατέβασαν την αθλιότητα τους και οι αναγνώστες τους τώρα διαβάζουν αυτό:  «ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Βαρουφάκης με κοινό ψήφισμα καταδικάζουν την απαγόρευση της συγκέντρωσης του Πολυτεχνείου! – Η θέση του ΚΙΝΑΛ».

Είναι πασίγνωστες οι θέσεις όλων των διοργανωτών για την τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία.  Αυτή η αλήθεια, όμως, είναι αδιάφορη για το «Πρώτο Θέμα». Δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, αφού πρόκειται για την εφημερίδα που στήριξε και διαφήμισε ανοιχτά τους ναζί της Χρυσής Αυγής. Δεν θα είχε, λοιπόν, κανένα πρόβλημα με γκεμπελικό τρόπο να υπερασπιστεί μια απόφαση χουντικής έμπνευσης, όπως αυτή της κυβέρνησης που προχώρησε σε απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων σε όλη τη χώρα.

Και τώρα ας θυμηθούμε πιο είναι το «Πρώτο Θέμα», από παλιότερο δημοσίευμα του «Ημεροδρόμου» (Μάρτιος 2016). Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα. Έτσι, για να γνωρίζουμε για ποια φυλλάδα μιλάμε.

***

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ «ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ» ΤΟΥ «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» 

Διαφήμιση στους φασίστες της Χρυσής Αυγής  

, «Πρώτο Θέμα»: Από τον χρυσαυγιτισμό στον κορονο-γκεμπελισμό, INDEPENDENTNEWS

Την 1η Απριλίου 2012, με πρωτοσέλιδο, το «Πρώτο Θέμα» πραγματοποιεί ένα κατασκευασμένο αφιέρωμα με τον τίτλο «Πέτα την γιαγιά στη Χρυσή Αυγή». Στο δημοσίευμα, η εφημερίδα προσπαθούσε, τότε, να παρουσιάσει την Χρυσή Αυγή και τα στελέχη της σαν «προσκοπάκια», τα οποία προστατεύουν τις αβοήθητες γιαγιάδες που προσπαθούν να  εισπράξουν τις συντάξεις τους, από το ΑΤΜ. Βέβαια, όπως αποκαλύφθηκε μετέπειτα, το ρεπορτάζ ήταν στημένο, καθώς η εικονιζόμενη γυναίκα ήταν η μητέρα του χρυσαυγίτη που βρίσκεται στο σημείο!

Στο ίδιο μήκος κύματος και το πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος», στις 8 Ιουλίου 2012,  το οποίο προσπάθησε  να παρουσιάσει μια εικόνα εξιδανίκευσης της Χ.Α. Το ρεπορτάζ μας πληροφορούσε, τότε, πως η ναζιστική οργάνωση ενδιαφέρεται να προστατέψει τους Έλληνες από την εγκληματικότητα, καθώς η Χ.Α είχε προχωρήσει σε πρωτοβουλίες  συνεργασίας, με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, που θα αναλάβουν την περιφρούρηση υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας!

«Εθνικοί Παιδικοί Σταθμοί»!

Ανάλογο θέμα σε πρωτοσέλιδο είχε η εφημερίδα για την πρωτοβουλία της Χρυσής Αυγής να ιδρύσει βρεφονηπιακούς σταθμούς μόνο για Έλληνες! Το δημοσίευμα, γραμμένο σε ύφος που θυμίζει περισσότερο διαφήμιση υπέρ της  ναζιστικής οργάνωσης, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«“Εθνικούς Παιδικούς Σταθμούς” αποκλειστικά για παιδιά Ελλήνων σχεδιάζει να λειτουργήσει από το καλοκαίρι η Χρυσή Αυγή. Παρά τον σάλο που δημιουργήθηκε για τα «Kατηχητικά Ιστορίας» που λειτουργεί η οργάνωση, η Χρυσή Αυγή προχωράει στο επόμενο βήμα, που είναι η λειτουργία παιδικών σταθμών σε περιοχές της Αττικής σε πρώτη φάση. Το πρότζεκτ έχει αναλάβει να τρέξει ο βουλευτής κ. Ηλίας Παναγιώταρος, ενώ ήδη οι νομικοί σύμβουλοι του Κόμματος αναζητούν τη φόρμουλα κάτω από την οποία θα λειτουργήσουν. Το εγχείρημα εκτιμάται ότι θα έχει τεράστια ανταπόκριση, καθώς είναι χιλιάδες οι γονείς που ψάχνουν μάταια για μια θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση».

Αντίστοιχο είναι και το ρεπορτάζ της εφημερίδας στις 17 Μαρτίου 2013, στο οποίο αναφέρεται πως καθηγητές από τα σχολεία ζητούν με πάθος να διδάξουν στα «κατηχητικά» της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, όπως αναφέρει, οι ίδιοι οι καθηγητές ζητούν  να αποσπαστούν από τα δημόσια σχολεία!

Κάμπινγκ με «όλες οι τελευταίες επιτυχίες του λεγόμενου εθνικιστικού ροκ»  

Στο παιχνίδι του ξεπλύματος της νεοναζιστικής οργάνωσης συνεχίζεται  με αφορμή την είδηση πως η Χ.Α προχωράει στη δημιουργία κάμπινγκ. Στο δημοσίευμα, στις 29 Ιουλίου 2012, γίνεται αναλυτικό αφιέρωμα για τις δυνατότητες που θα έχει ο επισκέπτης, δηλαδή τι θα μπορεί να απολαύσει, δηλώνοντας συμμετοχή στο κάμπινγκ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι στιγμές χαλάρωσης στην κατασκήνωση είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα:

«Η απόλυτη πειθαρχία και η σκληρή εξάσκηση έχουν τον πρώτο λόγο, όχι μόνο για τους άντρες αλλά και για τις γυναίκες που θα είναι φέτος περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντίσκηνο και στα προσωπικά τους είδη υποχρεωτική αθλητική περιβολή, που θα συνοδεύεται από μαύρα μπλουζάκια του κόμματος. Στο ψυχαγωγικό τμήμα του κατασκηνωτικού προγράμματος περιλαμβάνονται προβολή ταινιών με εθνικοπατριωτικό ή ιστορικό περιεχόμενο, τουρνουά τάβλι, κολύμπι στη θάλασσα αλλά και μουσικό πάρτι με όλες τις τελευταίες επιτυχίες του λεγόμενου εθνικιστικού ροκ».

Έχουν και οι φασίστες life style…  

Η μέθοδός προβολής της Χρυσής Αυγής, από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», είχε και διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, καθώς αξιοποίησε και το …life style των φασιστών.  Οι φασίστες έγιναν θέμα για ρεπορτάζ σε εκπομπές …ποικίλης ύλης, στην τηλεόραση. Στο χώρο του Τύπου το «Πρώτο Θέμα» είχε αναλάβει βασικό ρόλο, για να μαθαίνουμε πώς τα περνάει ο Κασιδιάρης, ο Παναγιώταρος, η Ουρανία Μιχαλολιάκου κ.α.

, «Πρώτο Θέμα»: Από τον χρυσαυγιτισμό στον κορονο-γκεμπελισμό, INDEPENDENTNEWS

Αναφορές πως ο Μιχαλολιάκος απαγορεύει τα τούρκικα σίριαλ στα μέλη του, αναπαραγωγή των …ευαίσθητων στιγμών των στελεχών της ναζιστικής συμμορίας, με τα μπάνια του Κασιδιάρη και πάει λέγοντας. Είναι προφανές πως το «Πρώτο Θέμα» είχε ξεκινήσει μια καμπάνια δημιουργίας θετικού προφίλ για τα στελέχη της Χ.Α

Στις 29 Απριλίου 2012 με πρωτοσέλιδο κάνει ένα αφιέρωμα στην κόρη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, την Ουρανία Μιχαλολιάκου. Το δημοσίευμα, που καλύπτει το μισό μέρος της εφημερίδας, έχει τον τίτλο «Η μικρή Λεπέν της Ελλάδας». Στο αφιέρωμα μεταξύ άλλων  γίνεται προσπάθεια εξιδανίκευσης  της κόρης του αρχηγού της Χ.Α, καθώς παρουσιάζεται ως ένα έξυπνο και μορφωμένο κορίτσι που αγαπάει τον πατέρα της και το κόμμα…

Στη λεζάντα της φωτογραφίας της Ουρανίας Μιχαλολιάκου, στο πρωτοσέλιδο εκείνης της εποχής, γράφεται το εξής: «Πτυχιούχος Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας η 24χρονη Ουρανία κόρη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου, δηλώνει περήφανη για τον πατέρα της και για το κόμμα του».

Το πρωτοσέλιδο, στις 4 Αυγούστου 2013 είναι το πλέον αποκαλυπτικό, για την προσπάθεια της ανάδειξης της …ανθρώπινης πλευράς των στελεχών της Χ.Α Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα παρουσιάζεται ο …celebrity εκπρόσωπος των νεοναζί,Ηλίας Κασιδιάρης, στην παραλία μαζί με την μις Τουρισμός, Έλενα Κωνσταντινίδου να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα . Το δημοσίευμα, το οποίο καταλαμβάνει τη μισή αριστερή σελίδα στο πρωτοσέλιδο, είχε τον τίτλο «Στο ένα χέρι την Mις Τουρισμός και στο άλλο την σβάστικα».

Στο αφιέρωμα των 1400 λέξεων γίνεται αναλυτική αναφορά τόσο στη σχέση του ζευγαριού, όσο και στα τατουάζ του Κασιδιάρη και τους συμβολισμούς τους. Μεταξύ άλλων γράφτηκαν τα εξής:

«Η ανάπαυλα των… πολεμιστών της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε με μια βουτιά στη θάλασσα. Η αγαπημένη του κ. Κασιδιάρη, Έλενα, ήταν πιο εντυπωσιακή από ποτέ. Το ροζ στράπλες με τα κρόσσια και το μαύρο μπραζίλιαν μαγιό αναδείκνυαν τα πλούσια προσόντα της 23χρονης ξανθιάς. Ο κ. Κασιδιάρης δίπλα της, αντί για μαγιό, επέλεξε να φορέσει ένα μπλε σκούρο σορτσάκι των λοκατζήδων της Μοίρας Καταδρομών. Εξάλλου έχει υπηρετήσει τη θητεία του στις Ειδικές Δυνάμεις. Οι μαύρες σαγιονάρες και το τσαντάκι-μπανάνα ολοκλήρωναν την καλοκαιρινή του ενδυμασία. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και η Μις Τουρισμός έστρωσαν πετσέτες, απόλαυσαν το μπάνιο τους, αλλά και τον έρωτά τους, με «παιχνίδια» στην άμμο»».

Αντίστοιχο αφιέρωμα, που στάζει μόνο γλίτσα, είναι το γνωστό «πικάντικο» δημοσίευμα με πρωταγωνιστές τον Κασιδιάρη, αλλά και την Βούλα Παπαχρήστου και τις διακοπές που έκαναν μαζί στη Μάνη. Στο αφιέρωμα εκθειάζεται το σώμα του αρχιφασίστα Κασιδιάρη, ενώ δεν παραλείποντας πολλές λεπτομέρειες για τον έρωτα τους.

Το αποκορύφωμα της δημοσιογραφικής καφρίλας, στον σχεδιασμό προβολής της νεοναζιστικής οργάνωσης αλλά και του εξαγνισμού των πρωτοπαλίκαρων βουλευτών της,  έρχεται και αργότερα. Τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν το «Πρώτο Θέμα» πραγματοποιεί αναλυτικό αφιέρωμα στον γάμο του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Παναγιώταρου, με αποκλειστικές, όπως παρουσίασε, φωτογραφίες.  Βλέπετε είναι «σοβαρή» η είδηση και δεν θα μπορούσε να λείψει από την εφημερίδα.

Ξενοφοβία και ρατσισμός

Όμως, το φασιστικό δηλητήριο, από την ιδεολογική φαρέτρα  που χρησιμοποιεί η εφημερίδα συνεχίζει να χύνεται. Πλέον, το «Πρώτο  Θέμα» επιλέγει την εκμετάλλευση του δράματος των μεταναστών και των προσφύγων, που έρχονται στην Ελλάδα, για να φτάσουν στον προορισμό. Το «Πρώτο Θέμα» εκμεταλλεύεται ένα ταξίδι ελπίδας και απελπισίας, για να καταθέσει τον ρατσιστικό του λόγο.

, «Πρώτο Θέμα»: Από τον χρυσαυγιτισμό στον κορονο-γκεμπελισμό, INDEPENDENTNEWS

Ετσι, διαπιστώνουμε πως από τον Γενάρη του 2013, το ρατσιστικό μένος γίνεται κυρίαρχο στην εφημερίδα. Χαρακτηριστικό το αφιέρωμα με τίτλο«Το γεύμα του λαθρομετανάστη 3 φορές πιο ακριβό από το γεύμα του φοιτητή»Είναι προφανές πως η χρήση των λέξεων έχουν την σημασία τους, καθώς δημιουργούν  και αντίστοιχες εικόνες. Το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο εκείνης  της περιόδου,  αλλά και αυτά που κάνουν  την εμφάνιση τους μέχρι τις μέρες μας, δεν έχουν  τίποτα να ζηλέψουν από τα πρωτοσέλιδα του «Στόχου» και άλλων φασιστοφυλάδων.  Στους τίτλους διαβάζουμε «Στρατιές λαθραίων κάθε μέρα με τον ΟΣΕ», «Κατελήφθη ανυπεράσπιστο το Καστελόριζο από 900 μετανάστες»,  «Το success story του Πακιστανού – Οι Έλληνες δουλεύουν για 3 ευρώ την ημέρα» κ.α.