Η Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της εργασίας συγκροτήθηκε τον Απρίλιο 2021 από ιστορικούς, ανθρωπολόγους, κοινωνιολόγους, οικονομικούς και πολιτικούς επιστήμονες και επιστημόνισσες, παλαιότερους και νεότερους ερευνητές και ερευνήτριες,  με στόχο να παρέμβει στο δημόσιο διάλογο για την υπεράσπιση της εργασίας και των εργαζόμενων γυναικών και αντρών, των ανέργων, των νέων που εισέρχονται σε μια αγορά εργασίας όπου τείνει προς εξαφάνιση το δικαίωμα της σταθερής και αξιοπρεπώς αμειβόμενης απασχόλησης.


«Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχαν τακτές ώρες: τα αφεντικά και οι διευθυντές μας κάνανε ό,τι θέλανε. Τα ρολόγια του εργοστασίου πήγαιναν συχνά μπροστά το πρωί και πίσω το βράδυ και, αντί να είναι όργανα για τη μέτρηση του χρόνου, κάλυπταν την ανεντιμότητα καιτην καταπίεση. Ενώ οι εργάτες το ξέρανε, ούτε ένας δεν τολμούσε να διαμαρτυρηθεί, κι εκείνη την εποχή ένας εργάτης δεν τολμούσε να φορέσει ρολόι, γιατί δεν ήταν σπάνιο εκείνος που έδειχνε ότι ήξερε από χρονομέτρηση να απολύεται αμέσως».
Ανωνύμου, Κεφάλαια από τη ζωή ενός μικρού εργοστασιακού εργάτη στο Ντάντι, 1887

Με ολέθριο τρόπο ο χρόνος εργασίας ξαναβρίσκεται στην καρδιά της αστικής
πολιτικής. Εν μέσω έκτακτων και ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας,σε μια χρονική περίοδο εκτεταμένης ανεργίας, επισφάλειας και μείωσης των αποδοχών, η κυβέρνηση προωθεί μια μεγάλης έκτασης επίθεση στα εργασιακά
ζητήματα.

Συνεχίζει με αυτόν τον τρόπο μια μακρόχρονη γραμμή απορρύθμισης της
εργασίας, που παγιώθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ενώ συνάμα εισάγει νέεςτομές, όπως είναι η κατάργηση του οκταώρου, η δραστική ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη, η γραφειοκρατικοποίηση της συνδικαλιστικής λειτουργίας,η ουσιαστική αφαίρεση της δυνατότητας των συνδικάτων να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η ποινικοποίηση των απεργιών.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επενδύει τις προωθούμενες ρυθμίσεις με το εξωραϊστικό αφήγημα περί ισορροπίας ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή και περί αύξησης των θέσεων εργασίας μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων και όχι από την κατανάλωση. Πρόκειται για έναν εξωραϊσμό που αποκρύπτει, αν δεν περιφρονεί ρητά, ότι η ανεργία, και μάλιστα των νέων ανθρώπων, αυξήθηκε ραγδαία ακριβώς μέσα σε συνθήκες αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και των εργατικών δικαιωμάτων.

Σε αυτή τη συγκυρία πιστεύουμε πως οι κοινωνικές και οι ανθρωπιστικές
επιστήμες που συγκροτούνται ως κριτική γνώση μπορούν να συμβάλουν, στο μερίδιο
που τους αναλογεί, στον αγώνα του κόσμου της εργασίας εναντίον της επίθεσης που
δέχεται. Ιστορικοί, ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι, οικονομικοί και πολιτικοί
επιστήμονες και επιστημόνισσες, παλαιότεροι και νέοι ερευνητές και ερευνήτριες,
συγκροτούμε αυτήν την πρωτοβουλία με στόχο να παρέμβουμε στο δημόσιο διάλογο
για την υπεράσπιση της εργασίας και των εργαζόμενων γυναικών και αντρών, των
ανέργων, των νέων που εισέρχονται σε μια αγορά εργασίας όπου τείνει προς εξαφάνιση το δικαίωμα της σταθερής και αξιοπρεπώς αμειβόμενης απασχόλησης.

Συμμετέχουμε σε αυτόν το διάλογο όχι ως «ειδικοί» επί των εργασιακών ζητημάτων, αλλά ως φορείς γνώσης και πληροφόρησης οι οποίες μπορούν να εμπλουτίσουν την καθημερινή,συλλογική δράση με τον επιστημονικό προβληματισμό και να αναδείξουν ιστορικές,κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της εργασίας, συχνά αθέατες ωστόσο πολύτιμες στις κρίσιμες αυτές συνθήκες.

 

 

#ΠρωτοβουλίαΕργασία21
https://www.facebook.com/Protovouliayperaspisiergasia

 

 

 

independentnews