Μια μικρή καθημερινή ιστορία τριών νέων παιδιών από την Κρήτη που βίωσαν το δράμα να μην έχει το νησί Πάρνηθα και το ψυγείο τυρί για μακαρόνια…

Ας εξηγήσουμε τη μικρή ιστορία για να καταλάβετε…

Χτες, Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, τρία νεαρά άτομα γυρνούσαν από βόλτα στα τείχη του Ηρακλείου. Πάνω από την Κορνάρου, ο ένας έκανε μια στάση να αγοράσει τυρί να φτιάξει μακαρόνια.

Τότε είναι που εμφανίζονται πέντε μηχανές της ΔΙ.ΑΣ. για έλεγχο. Τα δύο αγόρια και το κορίτσι της παρέας δεν ανησύχησαν. Έδειξαν αποδεικτικά μετακίνησης και ταυτότητες που είχαν μαζί τους. Οι αστυνομικοί δεν αρκέστηκαν σε αυτά. Τους έκαναν έλεγχο, μήπως έχουν κάτι παράνομο πάνω τους. Δεν είχαν.

Ακολούθησε δεκάλεπτη αναμονή, μέχρι να ενημερωθούν από τα όργανα ότι τα δύο από τα τρία δικαιολογητικά μετακίνησης δεν ήταν έγκυρα. Η εξήγηση ήταν ότι το ένα είχε σταλεί τρεισήμισι ώρες πριν για άσκηση. Στον άλλο νεαρό είπαν ότι είχε απομακρυνθεί πολύ από το σπίτι του -επίσης για άσκηση- αν και ήταν πάνω σε ποδήλατο!

Οι νέοι εξήγησαν ότι ο κωδικός 6 δεν έχει τέτοιους χρονικούς και χιλιομετρικούς περιορισμούς. Αυτά άλλωστε είχαν ακούσει και σχετικά με την ποδηλατάδα του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα. Τα έχουν επιβεβαιώσει επίσημα χείλη, όπως οι κύριοι Πέτσας και Γεωργιάδης. Αλλά οι νέοι δεν τόλμησαν να εκστομίσουν τέτοια επιχειρήματα.

Η απάντηση των αστυνομικών ήρθε με τρόπο ειρωνικό. Εξήγησαν στα παιδιά ότι ο δικός τους λόγος περνάει παραπάνω και τα ενημέρωσαν ότι έρχονται περιπολικά που θα τους οδηγούσαν στο Τμήμα.

Λογικό ήταν τα νεαρά άτομα να ρωτήσουν με ποιο δικαίωμα θα γινόταν αυτό. Η απάντηση αποστομωτική!  Οι αστυνομικοί τους είπαν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να τους πάνε για εξακρίβωση…

Έτσι κι έγινε. Τους οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου τα παιδιά διαπίστωσαν ότι λίγοι από τους υγειονομικούς κανόνες τηρούνταν. Εκεί τους ξαναέψαξαν και τους κράτησαν επί μιάμιση ώρα σε μια αίθουσα με άλλους 15 αστυνομικούς και περίπου 12 άτομα που επίσης είχαν προσαχθεί για αντίστοιχους λόγους (βλέπε εκφοβισμό). Να σημειωθεί μάλιστα ότι όλα αυτά τα άτομα ήταν νεαρής ηλικίας.

Με τα πολλά έκοψαν πρόστιμο 300 ευρώ σε όλους και τους άφησαν ελεύθερους, λέγοντάς τους περιπαικτικά ότι θα αναγκαστούν να περπατήσουν για ώρα (τουλάχιστον 40 λεπτά) για να επιστρέψουν.

Το συμπέρασμα του παιδιού που βγήκε για τυρί; «Είμαι υπέρ της διαδικασίας της καραντίνας για την υγεία όλων μας, αλλά αυτή η αστυνομική κατάχρηση εξουσίας που βιώσαμε, μας δείχνει ότι, 12 χρόνια μετά, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει. Καθώς επίσης ότι το σύστημα των προστίμων δεν έχει να κάνει πραγματικά με την υγεία μας, αλλά με τη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε μπάτσου. Η δικαιοσύνη στα χέρια τους, κι εμείς στα δικά τους.»