Πείτε άλλο κακό να μη μας βρει. Πείτε ο θεός να κόβει μέρες διακοπών από τον πρωθυπουργό και να μας δίνει θέσεις εργασίας. Μόνο καλό χειμώνα μη λέτε!

Θυμόσαστε την εικόνα του Μητσοτάκη το κατακαλόκαιρο στη Σαντορίνη όταν κήρυξε την επανεκκίνηση του τουρισμού; Ε, τώρα που τελειώνει ο Αύγουστος ας έχουμε όλη κατά νου την έκρηξη του ηφαιστείου.

Πώς άνοιξε ο τουρισμός; Χωρίς στον ήλιο μοίρα…. Επειδή έτσι ήθελε η TUI και οι αεροπορικές εταιρίες. Μόνο με δειγματοληπτικά τεστ, χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα και με οδυνηρά… δευτερόκολλα. Γιατί φτάσαμε να μετράμε το ένα ρεκόρ νέων κρουσμάτων μετά το άλλο και τίποτα δεν δείχνει να σταματάει ο ανήφορος της πανδημίας.

Έτσι μπαίνουμε στο φθινόπωρο με αίσθημα απαισιοδοξίας από όλους. Μόνο τα μέσα ενημέρωσης της λίστα Πέτσα δείχνουν ψύχραιμα. Αλλά φαίνεται ότι τα χελιδόνια που θα φύγουν ούτε να μας κουτσουλήσουν δεν θα θέλουν.

Τα σχολεία ανοίγουν, άγνωστο ακόμα πότε, χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών, χωρίς πρόσθετες αίθουσες για να επιτευχθεί αραίωση. Τα είχαμε, δηλαδή, χύμα, μας ήρθαν και παγουράτα και μάλιστα με παγούρια χορηγούμενα. Αυτό έχει σημασία! Γιατί από μάσκες δεν φαίνεται να διαθέτουμε εγκαίρως. Ανήσυχους του βλέπω τους δημάρχους με τους διαγωνισμούς.

Και με τις πρώτες σταγόνες της βροχής θα αρχίσουν και οι εκρήξεις του ηφαιστείου που λέγεται οικονομία. Η βαριά μας βιομηχανία, ο τουρισμός, μάλλον έγινε πολύ ελαφριά και με πολλούς εργαζόμενους στον δρόμο. Τα έσοδα πενιχρά. Όχι ότι οι άλλοι τομείς της οικονομία πάνε καλύτερα. Το ηφαίστειο φαίνεται να εκλύει λουκέτα και απολύσεις. Τα δημόσια οικονομικά που είχαν αρχίσει να μπάζουν νερά πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, βουλιάζουν. Κι όταν αυτά βουλιάζουν τα μόνα σωσίβια που ξέρουν νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σαν του δικού μας του Μωυσή είναι τα μέτρα. Και μαντέψτε ποιους θα πλήξουν αυτά τα μέτρα…

Καλό είναι, λοιπόν, τώρα που θα ανεβείτε στο πατάρι να αποθηκεύσετε το σωσίβιο ροζ φλαμίνγκο, αν φυσικά είσαστε από τους τυχερούς και πήγατε διακοπές, κατεβάστε αν δεν σας κάνει κόπο καμιά ντουντούκα. Είναι δύσβατος ο δρόμος του χειμώνα και θέλει αγώνες. Αγώνες και κοινωνική αντίσταση στα χειρότερα που έρχονται.

ΥΓ.: Αν στο πατάρι βρείτε και κανένα ποτιστήρι, κατεβάστε το κι αυτό. Πέρα από το ότι «το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία», να ποτίζουμε κι εκείνους τους γκαζοντενεκέδες του Μπακογιάννη, μια και θα κατεβαίνουμε στους δρόμους.