«Χαμογέλα, ρε… τι σου ζητάνε;»: Αυτό θα ήταν το σωστό χτύπημα στο σημερινό πρωτοσέλιδο των «Νέων». Αλλά αυτό το έχει πει ο Χρόνης Μίσσιος, οπότε ο αρχισυντάκτης έπρεπε να σκεφτεί κάτι άλλο και κατέληξε στο ότι η ύφεση – ρεκόρ επιτρέπει αισιοδοξία.

Το μεγάλο νούμερο

Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε χτες έως και ικανοποιημένος από την τεράστια ύφεση. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ και περιέχουν την εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα για το β΄ τρίμηνο του 2020 θα είναι της τάξης του 15,2% και σημείωσε: «Είναι ένα νούμερο το οποίο φαντάζει -και όντως είναι πολύ μεγάλο. Είναι ένα νούμερο μεγάλο δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό, δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η ελληνική οικονομία, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας». Ανέφερε όμως ότι το 15,2% είναι αισθητά χαμηλότερο από την ύφεση του β΄ τριμήνου σε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες και σημείωσε ότι η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία…

Ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα!
Το σωστότερο θα ήταν ο πρωθυπουργός πριν αρχίσει να μιλάει για μεγάλο νούμερο και άλλα μεγαλύτερα να αναφέρει το γνωστό ανέκδοτο που καταλήγει στη φράση «ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα». Γιατί πώς αλλιώς να περιγραφεί η κατάσταση της οικονομίας παρά με μια σκηνή που κρατάμε τραυματισμένοι τα εντόσθιά μας στα χέρια. Φτάνει να θυμηθούμε ότι τον καιρό των μνημονίων το ρεκόρ ύφεσης τριμήνου ήταν περίπου 11%.

Το «κανόνι» της κανονικότητας

Δεν πρέπει, όμως, να θυμόμαστε τα κακά του παρελθόντος και αυτούς που τα οικοδόμησαν. Όπως δεν πρέπει να θυμόμαστε και την ειδυλλιακή φωτογραφία του Μητσοτάκη στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης που επανεκκινούσε τον τουρισμό και μας έβαζε την κανονικότητα (ετυμολογείται από το «κανόνι»).

Το «κανόνι» της ύφεσης είναι όπλο στα χέρια του μητοτσακισμού. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την οικονομική την κρίση ως ευκαιρία για να μπουμπουνίσει αντικοινωνικά μέτρα, όπως έχει ήδη αρχίσει να κάνει.Η ύφεση σημαίνει ανεργία, επισφάλεια, λουκέτα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καμία προστασία της πρώτης κατοικίας.

Για αντιστάθμισμα στην ύφεση οι φτωχοί θα έχουν τη χαρά να απολαμβάνουν το παντεσπάνι της υπέρκομψης αισιοδοξίας που τους προσφέρουν απλόχερα τα κατάπτυστα μέσα ενημέρωσης…

 

, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ by ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΑΙΝΑ: Ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα!, INDEPENDENTNEWS