ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΒΥ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΑΙΝΑ: Τι του λείπει του ψωριάρη; Τα 3,5 εκατ. ευρώ για «πασαλείμματα» στα Εξάρχεια!

Posted on 16 Οκτωβρίου, 2020, 12:42 μμ
1 sec

Η ιστορική γειτονιά των Εξαρχείων χρόνια τώρα βιώνει στο πολλαπλάσιο ό,τι και άλλες γειτονιές της Αθήνας. Την εγκατάλειψη, την έλλειψη ηλεκτροφωτισμού, την ανεπαρκέστατη καθαριότητα. Βλέπετε η κάθε δημοτική αρχή αρκείται σε έργα βιτρίνας που ενισχύουν το προφίλ του εκάστοτε δημάρχου. Οι δημότες είναι το τελευταίο μέλημα…

Πόσο μάλλον για τα Εξάρχεια που η διαχρονική εγκατάλειψη έρχεται να προστεθεί στις θεωρίες περί «άβατου» και στην τιμωρία των «αναρχοάπλυτων» κατοίκων και θαμώνων.

Ο «γόνος» της «Αγίας Οικογένειας», το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Στην πλήρη εγκατάλειψη που αποτελεί ντροπή για μια γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, απαντά με αποσπασματικά μέτρα, την ώρα που η περιοχή των Εξαρχείων έχει ανάγκη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης.

Λεφτά υπάρχουν!

Η μικρής κλίμακας παρέμβαση που ετοιμάζει ο Κώστας Μπακογιάννης θα κοστίσει σχεδόν δυο «μεγάλους περιπάτους».  Όπως ανέφερε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Ρήγας Αξελός δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε κυκλοφοριακή μελέτη για τη μονοδρόμηση της οδού Τοσίτσα -από Μπουμπουλίνας έως Ερεσσού- και την πεζοδρόμηση της οδού Ζωσιμάδων. Το προϋπολογιζόμενο κόστος ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, αφορά επί της ουσίας παρεμβάσεις σε μήκος 240 μέτρων στην οδό Τοσίτσα και 90 μέτρα στην οδό Ζωσιμάδων. Όπως ανέφερε ο Ρήγας Αξελός, από την Μπουμπουλίνας μέχρι την Ερεσού, το οδόστρωμα της Τοσίτσα μειώνεται στα 3,5 από 13 μέτρα που είναι σήμερα και το πλάτος των πεζοδρομίων θα γίνει έως και 6,8 μέτρα που 3,5 που είναι σήμερα.

Ας ελπίσουμε ότι στο έργο (που το έχουμε ξαναδεί) δεν περιλαμβάνονται τσίγκινες ζαρντινιέρες και άλλες εξαμβλωματικές πανάκριβες κατασκευές. Έχει και η γελοιότητα τα όριά της. Ειδικά αν αφήσουμε τη φαντασία μας να κάνει εικόνα τους εμπόρους ναρκωτικών να πουλάνε ανενόχλητοι την πραμάτεια τους πάνω στους τσίγκους, στη σκιά καμιάς ουασιγκτόνιας και πάντα δίπλα στην μπόχα των βουνών από σκουπίδια.

 

...