Στη φωτογραφία, αν φαινόταν, αν και επίτηδες δεν φαίνεται, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου βρέθηκε περικυκλωμένος με μια ταμπέλα στον λαιμό να γράφει «αλληλεγγύη στις καταλήψεις». «Ευχαριστούμε τον πρύτανη που έδειξε την αλληλεγγύη του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο» έγραψαν στην ανακοίνωσή τους οι δράστες της επίθεσης.

Στη φωτογραφία, που επίτηδες δεν φαίνεται και κακώς αναπαρήχθη ακόμα και από αυτούς που ήθελαν να στηλιτεύσουν την πράξη που απεικονίζει, ένας άνθρωπος παρουσιάζεται ως αιχμάλωτος, ένας άνθρωπος εμφανίζεται τρομοκρατημένος και κάποιοι άλλοι ως «τιμωροί». Όταν ο σκοπός είναι ο εξευτελισμός και η διαπόμπευση, η αθλιότητα είναι προφανής.

Η φωτογραφία απεικονίζει μια τόσο φασιστική πρακτική που δεν μας επιτρέπεται να τη χρησιμοποιήσουμε ως έναυσμα για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση που να αφορά τον πρύτανη, το πανεπιστήμιο ή τα όποια εκπαιδευτικά ζητήματα.

Οι χρήσιμοι ηλίθιοι, αναπαράγοντας την κυρίαρχη κουλτούρα της εντυπωσιοθηρίας διά της εικόνας, έδωσαν ακόμα μια ευκαιρία στα μέσα ενημέρωσης να ξεσπαθώσουν ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τις φοιτητικές διεκδικήσεις. Έδωσαν αφορμή για μια ακόμα επίθεση στη νεολαία, που τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο στόχαστρο με κάθε τρόπο και για πλείστους λόγους. Έδωσαν αφορμή για μια ακόμα κατασυκοφάντηση των νεολαιίστικων αγώνων.

Οι χρήσιμοι ηλίθιοι δεν αντιλήφθηκαν καν ότι γίνονται μιμητές ναζιστών που κρέμαγαν ταμπέλες στον λαιμό αντιστασιακών και Εβραίων ή -στην καλύτερη περίπτωση- ότι αντιγράφουν αστυνομικές πρακτικές της δεκαετίας του ’60.

Οι χρήσιμοι ηλίθιοι με μια εικόνα μπήκαν και οι ίδιοι στο κάδρο αυτών που αμφισβητούν τη γνώση και βάλλουν κατά της επιστήμης. Στο κάδρο του δήθεν κινήματος που ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα εν μέσω πανδημίας.

Αφήνοντας στην άκρη, λοιπόν, τους χρήσιμους ηλίθιους και τις αποκρουστικές, ακροδεξιάς κοπής, εικόνες τους, ας κρατήσουμε μόνο ότι πρακτικές σαν και αυτή δεν έχουν ουδεμία σχέση με το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα. Δεν έχουν σχέση με το δημόσιο πανεπιστήμιο του διαλόγου και της ελευθερίας. Δεν έχουν σχέση με τη Δημοκρατία.

Έξω και πέρα από τέτοιες εικόνες, η φοιτητική και μαθητική νεολαία μπορεί και οφείλει να δυναμώσει τους αγώνες της απέναντι στην αυταρχική κυβερνητική πολιτική, που πλήττει τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και αρνείται πεισματικά να προστατεύσει αποτελεσματικά ακόμη και την υγεία της από την πανδημία.