Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς  είναι ένας από τους ανθρώπους- κλειδιά στην προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος  στη Λευκορωσία, το 2020. Το όνομά του εμφανίστηκε στο πλαίσιο ενός καναλιού Telegram ,με την ονομασία Nexta, που μέσα μια νύχτα έγινε η φωνή της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

 

Σύμφωνα με ένα ουκρανικό άρθρο φιλικό στις δραστηριότητες του Προτάσεβιτς: «Το 2012,, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS συνελήφθη ως διαχειριστής ομάδων αντιπολίτευσης στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Προτάσεβιτς ήταν τότε μέλος του Young Front, μιας κεντροδεξιάς φιλοευρωπαϊκής οργάνωσης που οργάνωνε κινητοποιήσεις στους δρόμους κατά του Λουκασένκο. Και αγωνίστηκε επίσης για την επέκταση της χρήσης της Λευκορωσικής γλώσσας (φυσικά, εις βάρος της ρωσικής). Ήταν δημοσιογράφος του Euroradio που χρηματοδοτείται από την Πολωνία-Λιθουανία, καθώς και το Radio Liberty».

 

Το εθνικιστικό, αντικομμουνιστικό και αντι-Λουκασένκο «Young Front» (Малады Фронт, Malady Front),  ιδρύθηκε το 1997, εμφανίστηκε στις έντονες διαδηλώσεις του 1996-1997 στη Λευκορωσία. Είναι επίσημα εγγεγραμμένο στην Τσεχική Δημοκρατία. Είναι γνωστό για την προκλητική πολιτική αναταραχή του ενάντια στο Λουκασένκο και ενθαρρύνει τα μέλη του να κάνουν στρατιωτική εκπαίδευση. Για παράδειγμα, το 2015 εγκαινιάστηκε ένας αθλητικός και πατριωτικός σύλλογος του «Young Front» με την ονομασία «Warrior»,  προσφέροντας προπονήσεις με αεροβόλα όπλα, σύμφωνα με μια έκθεση του Radio Liberty (Λευκορωσικά: Radio Svaboda)

 

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

 

Ο Προτάσεβιτς πήρε μέρος στις διαμαρτυρίες του Μαϊντάν στο Κίεβο 2013/2014, όπως δείχνεις μια φωτογραφία του στο Facebook , που συμμετέχει στην καταστροφή ενός αγάλματος του Λένιν.

Ο Προτάσεβιτς έχει νεοναζιστικό και αντικομμουνιστικό υπόβαθρο. Είναι συμπαθών του αποσπάσματος Pahonia, μιας λευκορωσικής πολιτοφυλακής που πολέμησε μαζί   με το νεοναζιστικό τάγμα Azov στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας μετά το Μαϊντάν.

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

 

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

 

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

 

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

 

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

 

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

2017

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2017, η Λευκορωσία σαρώθηκε από μια σειρά διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, στις οποίες ο Προτάσεβιτς «εμφανίζεται», πάντοτε μόλις ένα βήμα δίπλα από το νεοναζιστικό μαύρο μπλοκ.

Στις 4 Μαρτίου έλαβε μέρος στο στήσιμο ενός προσωρινού εθνικιστικού μνημείου, μαζί με ένα συμβολικό κάψιμο βιβλίων.

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

 

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

 

Μια μέρα αργότερα, εμφανίστηκε μέσα στο (νεοναζιστικό) μαύρο μπλοκ, σε διαδήλωση στο Μπρέστ της Λευκορωσίας.

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS , Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

 

Στις 10 Μαρτίου 2017 ,αναφέρει η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, ο Προτάσεβιτς συμμετείχε σε μια διαδήλωση, όπου και πάλι βρισκόταν στη μέση του νεοναζιστικού μαύρου μπλοκ. Δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν έναν άντρα που φοράει στολή με το Εθνόσημο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας (1918-1919), καθώς και ένα μπουφάν Thor Steinar, ένα εμπορικό σήμα που φορούσαν οι νεοναζί.

 

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

 

Στις 28 Μαρτίου 2017, η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων ανέφερε ότι ο Προτάσεβιτς τέθηκε υπό κράτηση, με κατηγορίες χουλιγκανισμού για 10 ημέρες.

Σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook, ο Προτάσεβιτς μετακόμισε στην Πράγα της Τσεχίας, την 1η Δεκεμβρίου 2017.

2018

Στις 12 Απριλίου 2018, έφτασε στη Βαρσοβία της Πολωνίας.  Στις 20 Απριλίου 2018, πέταξε μέσω Βρυξελλών στην Ουάσιγκτον.  Στις 23 Απριλίου 2018, δημοσίευσε μια φωτογραφία με τον υπότιτλο «Η πιο σημαντική εβδομάδα στη ζωή μου ξεκινά». Την ίδια μέρα δημοσίευσε μια φωτογραφία του εαυτού του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, αναφέροντας  «Ποτέ δεν είχα τόσες σημαντικές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις στη ζωή μου. Κουρασμένος αλλά πολύ ευχαριστημένος».

 

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

Από την Ουάσιγκτον πέταξε μέσω Βρυξελλών στην Πράγα στις 7 Μαΐου 2018. Στις 31 Μαΐου 2018, συνέχισε το ταξίδι του από την Πράγα στο Μίνσκ της Λευκορωσίας.  Από το Μίνσκ, ταξίδεψε στο Κίεβο της Ουκρανίας, στις 15 Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook, άρχισε να εργάζεται για το ραδιόφωνο που υποστηρίζεται από το USAID στη Λευκορωσία Euroradio.fm στις 31/8/2018.

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

 

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

2019

Σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook, ο Προτάσεβιτς εγκατέλειψε τη δουλειά του με το Euroradio την 1η Δεκεμβρίου 2019.

2020

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Προτάσεβιτς ανακοίνωσε τη νέα του θέση ως μελλοντικός εκδότης του δικτύου Nexta Telegram στο πολωνικό-λευκορωσικό κανάλι Belsat: «Σε 10 λεπτά ζωντανά στο Belsat θα μιλήσω για τα πρώτα μέσα ενημέρωσης στη Λευκορωσία του 21ου αιώνα ως μελλοντικός εκδότης- επικεφαλής της Nexta».  Επιβεβαίωσε τη νέα του θητεία με ένα μήνυμα στο Facebook, δηλώνοντας ότι άρχισε να εργάζεται για την Nexta στη Βαρσοβία της Πολωνίας, στις 19 Μαρτίου 2020.

Αν θέλουμε να πιστέψουμε το BBC, το Nexta ξεκίνησε ως ένα κανάλι YouTube κατά του Λουκασένκο που δημιουργήθηκε από έναν έφηβο της Λευκορωσίας, τον Στέπαν Πουτίλα, επίσης γνωστός ως Στέπαν Σβετλόφ , το 2015. Σύμφωνα με το σάιτ Strana.ua: «Στη Λευκορωσία, το κανάλι έγινε διάσημο για την εσωτερική του πληροφόρηση από το Υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας. Δεν αποκάλυψε ποτέ τις πηγές των πληροφοριών του». Ενώ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Αυγούστου στη Λευκορωσία, τα ανεξάρτητα μέσα της Λευκορωσίας έκλεισαν πρακτικά, μόνο η Nexta κατάφερε να δημοσιεύει συνεχώς αναφορές από το εσωτερικό της χώρας. Όπως έγραψε το BBC, «η δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram που ονομάζεται Nexta … κατάφερε να παρακάμψει πολλούς από τους περιορισμούς». Η απάντηση γιατί η Nexta πέτυχε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν, μπορεί να είναι ότι, το μέχρι σήμερα  πρακτικά άγνωστο κανάλι, δεν είναι μια τοπική προσπάθεια, αλλά λειτουργεί από τη γειτονική Πολωνία, όπου κατοικούν και οι δύο, ο Προτάσεβιτς και ο Πουτίλα.

Ο συνεργάτης του Προτάσεβιτς στη Nexta, ο Στέπαν Πουτίλα, γνωστός και ως Σβετλόφ, «… εργάστηκε για το κανάλι Belsat (ο πατέρας του εργάζεται επίσης ως σχολιαστής των σπόρ), το οποίο εδρεύει στη Βαρσοβία και χρηματοδοτείται από το πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών».

 

Ο ιστότοπος του καναλιού γράφει :

Επισήμως, η δημιουργία του τηλεοπτικού καναλιού ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας που υπεγράφη το 2007 μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας και της Πολωνικής τηλεόρασης. Η συμφωνία προβλέπει μακροπρόθεσμη συνεργασία και χρηματοδότηση του τηλεοπτικού καναλιού Belsat.

 

Τα κίνητρα του Belsat είναι κάτι περισσότερο από σκοτεινό. Το 2015, ένα άρθρο που εμφανίστηκε στο κανάλι ενθάρρυνε τους ανθρώπους να συμμετάσχουν ως εθελοντές στο πλευρό της Ουκρανίας στον πόλεμο με τα κράτη “Novorussiya”, συμπεριλαμβανομένης μιας διεύθυνσης email επικοινωνίας και ενός αριθμού τηλεφώνου. Ο σταθμός δίνει τακτικά τηλεοπτικό χρόνο  στους Λευκορώσους  εθνικιστές και νεοναζί επίσης.

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

 

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

2021

Το Politico ανέφερε ότι στις 23 Μαΐου 2021, ο Προτάσεβιτς είχε επιβιβαστεί σε πτήση της Ryanair από Αθήνα, Ελλάδα, προς το Βίλνιους της Λιθουανίας, αλλά όταν το αεροπλάνο εισήλθε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, αναχαιτίστηκε και το διέταξαν να προσγειωθεί στο Μινσκ, όπου συνελήφθη ο Προτάσεβιτς. Το άρθρο ονομάζει τον Προτάσεβιτς ως δημοσιογράφος, όχι ως εξτρεμιστή, όπως δικαστήριο της Λευκορωσίας είχε αποφανθεί το 2020 σχετικά με τις μισθώσεις της Nexta. Καμία αναφορά για το τι μπορεί να έκανε στην πραγματικότητα ο Προτάσεβιτς στην Αθήνα ή τι ήθελε να κάνει στο Βίλνιους. Η παρουσία του στην Ελλάδα συμπίπτει χονδρικά με την συνάντηση της εξορισμένης ηγέτιδας Sviatlana Tsikhanouskaya, που υποστηρίζεται από τη Δύση, με την Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου  και τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιτ.  Σύμφωνα με τον λογαριασμό του Προτάσεβιτς στο Twitter, στην  παραμονή της Tsikhanouskaya στην Αθήνα δούλεψε ως φωτογράφος της, φωτογραφίζοντας την σε διάφορα μέρη.

, Ποιος είναι ο Roman Protasevich, INDEPENDENTNEWS

Να διευκρινιστεί: Η FOIA Research δεν υποστηρίζει την αναχαίτιση αεροπλάνων στον αέρα, εκτός εάν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος προερχόμενο από άνθρωπο ή φορτίο, κάτι που φαίνεται δύσκολο να εκτιμηθεί σε αυτήν την περίπτωση. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Προτάσεβιτς είναι ένας νεοναζί ακτιβιστής αλλαγής καθεστώτος που υποστηρίζεται από τη Δύση. Ούτε ότι η ΕΕ εφαρμόζει σαφώς διπλά πρότυπα σε αυτήν την περίπτωση, αν θυμηθούμε απλώς το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Αυστρία, με ψευδείς λόγους ότι τάχα φαινόταν να παρέχει άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν.

 

Links


Παραπομπές

 

FOIA Research