Ποιοι σταμάτησαν τον Τραμπ να κατεβἀσει 10.000 στρατιώτες στην Ουάσιγκτον

Posted on 07 Ιουνίου, 2020, 6:05 μμ
1 sec

Δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου, ο οποίος αναφέρει πως ο πρόεδρος είπε στους συμβούλους του ότι θέλει 10.000 στρατιώτες στους δρόμους της πρωτεύουσας, φιλοξενεί σήμερα το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αίτημα του προέδρου κατατέθηκε κατά την διάρκεια μιας συγκρουσιακής συνεδρίασης, την περασμένη Δευτέρα, παρά τις διαφωνίες της ηγεσίας του Πενταγώνου.

«Πρέπει να ελέγξουμε τους δρόμους. Χρειαζόμαστε 10.000 στρατεύματα. Τα θέλω τώρα» φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στον Λευκό Οίκο, την 1η Ιουνίου.

Στη συνάντηση εκείνη, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ο αρχηγός προσωπικού του Λευκού Οίκου Μαρκ Μάιλι και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ τάχθηκαν κατά μιας τέτοιας εξέλιξης.

Υπενθυμίζεται ότι τα επίμαχα δημοσιεύματα έρχονται λίγες ημέρες, μετά την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να ενεργοποιήσει το Νομοσχέδιο περί Εξεγέρσεων, κάτι στο οποίο αρνήθηκε να συναινέσει ο Μαρκ Έσπερ.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία χρονολογείται από το 1807 και παρέχει στον πρόεδρο το δικαίωμα ανάπτυξης στρατιωτών, με στόχο την τήρηση της εσωτερικής ασφάλειας.

Τελευταία φορά που τέθηκε σε εφαρμογή ήταν το 1992, όταν το Λος Άντζελες κάηκε μετά από την αθώωση τεσσάρων αστυνομικών για τον βίαιο ξυλοδαρμό του Αφροαμερικανού Ρόντεϊ Κινγκ.

Στηνν εκτόνωση της κατάστασης συνἐβαλε τόσο η σκληρή στάση των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι στους διαδηλωτές όσο και η σταδιακή αποκλιμάκωση των επεισοδίων.

Αυτά τα νέα δεδομένα οδήγησαν τον Τραμπ να χαλαρώσει την πολεμική ρητορική του και να δηλώσει ικανοποιημένος με την ανάπτυξη των δυνάμεων της Εθνοφυλακής, λύση την οποία προωθούσε από την αρχή το Πεντάγωνο.

Κομβικής σημασίας ήταν για τον πρόεδρο και η απόφαση του Έσπερ να μεταφέρει στρατιώτες από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία και άλλες μονάδες στην Ουάσινγκτον για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που απαιτηθεί η συνδρομή τους. Τα στρατεύματα αυτά έχουν, πλέον, αποχωρήσει.

Αυτό υποστηρίζει και ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή του Έσπερ ικανοποίησε τον Τραμπ και, ενδεχομένως, δεν οδήγησε σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Όμως αυτή η ιστορία αφήνει ακόμη ένα μέτωπο ανοιχτό για τον πρόεδρο, καθώς ο υπουργός Άμυνας βγήκε δημόσια και εξέφρασε την αντίθεσή του για την εμπλοκή του στρατού, σε μία ηχηρή τοποθέτηση.

Επισήμως, ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι ο Μαρκ Έσπερ παραμένει στη θέση του και ότι ο Τραμπ έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό του.
Ο αξιωματούχος, πάντως, επισημαίνει στο Reuters ότι ο Τραμπ έβαλε τις φωνές στον Έσπερ λίγα λεπτά μετά τη δήλωση στήριξης από την εκπρόσωπό του.

ΠΗΓΗ: ΕΦΣΥΝ, tvxs

...