Η σκέψη σήμερα σε κείνους που μετράνε απώλειες, που το κενό τούς τρώει το σώμα, που συναντήθηκαν με τον θάνατο. Μια σκέψη παρηγορητική της αγάπης σε κείνους που τους σκιάζει το σύννεφο. Που περιφέρονται μουδιασμένοι, τυλιγμένοι σε γάζα αναισθητική. Σε κείνους που πάνε κι έρχονται στους θαλάμους των νοσοκομείων. Που καπνίζουν ώρες ατέλειωτες στα προαύλια του Λαϊκού και του Ευαγγελισμού. Σε κείνους που ζήσαν στην Ανάσταση άλλον έναν αποχωρισμό, που νικήθηκαν από τη μνήμη των απόντων. Που λύγισαν. Απλώς. Κι είπαν Τετέλεσται.
Η σκέψη σήμερα στους μοναχικούς, στους φεύγοντες, σ’ αυτούς που αφέθηκαν με επίγνωση πλήρη του βάθους από κάτω να βουλιάξουν. Σε κείνους που είναι μόνοι με τους άλλους γύρω, που η οδύνη κλαίει σιγανά μέσα τους σκυλί δαρμένο. Η σκέψη σε κείνους που δεν ακούνε τη γύρω γιορτή, στο άδειο σπίτι κοιτάνε το παράθυρο. Ή ούτε καν. Που δεν ακούνε το ράδιο που παίζει. Που τα βαρελότα τούς τρόμαξαν χτες, που θύμωσαν με τη χαρά, που ζήλεψαν μια αγκαλιά. Που είδαν τα εορταστικά στην τηλεόραση και βλαστήμησαν. Και μετά έμειναν να τα κοιτάνε στο σκοτεινό δωμάτιο ως αργά. Σε κείνους που κοιμήθηκαν στον καναπέ για να μην πάνε μόνοι στο κρεβάτι.
Σε κείνους που θρηνούνε «τὴν καταφθαρεῖσαν φύσιν», που κλαίνε για αυτούς που φύγανε κι αυτούς που είπαν να γιορτάσουν αλλού. Η σκέψη σε κείνους που γυρνάνε σήμερα στα πεζοδρόμια της άδειας πόλης, που θα τους βρει το απόγευμα σε ένα παγκάκι.
Η σκέψη στην αγάπη. Στο βλέμμα, στο άγγιγμα. Η σκέψη στην τελική νίκη επί των δακρύων. Στην ώρα που θα ακουστεί στο αυτί σαν ψίθυρος «Χρόνια πολλά. Ἐσκύλευται ὁ θάνατος». Η σκέψη εκεί. Με μια αγκαλιά, με έναν λυγμό. Με ενός λεπτού σιγή για τους απεγνωσμένους.
Παύσασθε των δακρύων.
Ανάρτηση του Κωστή Παπαϊωάννου στο Facebook