Αναστοχαζόμαστε τη στιγμή εκείνη όταν νέοι, φοιτητές και εργαζόμενοι, εξεγέρθηκαν κατά της χούντας, διεκδικώντας αποκατάσταση της δημοκρατίας, κοινωνική δικαιοσύνη και χώρα χωρίς ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις, συμπυκνώνοντας τον αγώνα τους στο σύνθημα “ψωμί – παιδεία – ελευθερία”.

Ήταν η συμπύκνωση των στόχων ενός κινήματος αυθόρμητου, κατά βάση, και απολύτως ανοικτού και πλουραλιστικού. Και αυτός ήταν ο λόγος που διακρίθηκε όχι μόνο για την ανεπανάληπτη μαχητικότητά του αλλά και για το μεγάλο κύρος που είχε μέσα στην ελληνική κοινωνία, στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Υπήρχε η φλόγα που κρατούσε αναμμένη, συνεχώς, η οργανωμένη αντίσταση που ξεκίνησε αμέσως από τον Απρίλη του 1967, υπήρχε το κλίμα αντιχουντικού φρονήματος που διαπερνούσε τον ελληνικό λαό που ουδέποτε αποδέχθηκε τη δικτατορία.

Υπήρχε όμως και η παράδοση. Το νεολαιίστικο κίνημα στην ιστορία των κοινωνικών και δημοκρατικών αγώνων του ελληνικού λαού, ιδίως το φοιτητικό, έπαιξε συχνά τον ρόλο του πυροδότη εξελίξεων, κατακτήσεων, αλλαγών και ανατροπών. Πάνω σ’ αυτές τις δύο παρακαταθήκες μαζί και με το πνεύμα του Μάη του ’68 αναπτύχθηκε το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα που συνέβαλε αποφασιστικά στην ανατροπή της δικτατορίας.

Τώρα πολλές από τις οργανώσεις που σήμερα θέλουν να τιμήσουν την εξέγερση προσθέτουν στις τρεις λέξεις –ψωμί, παιδεία, ελευθερία – και το “υγεία”. Σωστά, γιατί η σημερινή υγειονομική κρίση και ο θανάσιμος εναγκαλισμός που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα της ανάρμοστης, της βλαπτικής σχέσης ανθρώπου – φύσης που επιβάλλει ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός της εποχής μας. Το πρόβλημα αυτό απαιτεί επίσης εξέγερση, μια δυναμική παρέμβαση όπως τότε με ιδέες ριζοσπαστικές, ανατρεπτικές. Είναι το εξαιρετικά επείγον ζήτημα της εποχής μας και είναι ελπιδοφόρο ότι ξανά πρωτοστατούν οι νέοι.

Είναι αλήθεια ότι οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, όσο απομακρυνόμαστε από το 1973 πιο επίμονα επιχειρούν να μειώσουν την αξία της εξέγερσης. Δυσανασχετούν μπροστά στο γεγονός ότι οι διαδοχικές γενιές νέων τιμούν το Πολυτεχνείο και αντλούν απ’ αυτό αγωνιστικό παράδειγμα.

Αυτός και ο κύριος λόγος που η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά στην απαγόρευση των εκδηλώσεων για την επέτειο. “Να ξεμπερδεύουμε με το Πολυτεχνείο, είναι τώρα η ευκαιρία” σκέφτηκαν στη ΝΔ. Αλλά δεν σκέφθηκαν καθόλου ότι δημιουργούν με την πράξη τους συνειρμούς ότι προσέφυγαν σε μεθόδους, ακριβώς, που θυμίζουν αυτές που εναντίον τους αγωνίστηκαν οι νέοι.

Παύλος Κλαυδιανός

Στέλεχος, της αντιδικτατορικής φοιτητικής οργάνωσης “Ρήγας Φεραίος”

Πηγή: News247.gr