Παρέμβαση Τσιόδρα για το δεύτερο κύμα κορονοϊού

Posted on 05 Οκτωβρίου, 2020, 10:21 μμ
0 secs

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στη συνέχιση του κύματος της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο και επικαλούμενος τα επιδημιολογικά δεδομένα υπογράμμισε πως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα ίδια δεδομένα δείχνουν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του σε επιστημονική εκδήλωση με αντικείμενο τα επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας που οργάνωσε το πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο κ. Τσιόδρας εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την διασπορά άλλων αναπνευστικών ιών του χειμώνα, λέγοντας ότι τα μέτρα για τον κορονοϊό «ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το Νότιο ημισφαίριο».

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό σημείωσε ότι «τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα για την κυκλοφορία του SARS-Co-2 δείχνουν συνέχιση των επιδημικών κυμάτων σε όλη την υφήλιο, με επίκεντρο την Αμερικανική ήπειρο, κυρίως τη Λατινική Αμερική, και την Ασία, κυρίως την Ινδία.

Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια αύξηση της επίπτωσης των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη που σε κάποιες χώρες φαίνεται να είναι ένα πραγματικό 2ο κύμα και ανάκαμψη της επιδημίας, ενώ η πορεία της πανδημίας μάλλον υποκαταγράφεται στην Αφρικανική ήπειρο.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, με την παραπάνω από την αναμενόμενη αύξηση της θνησιμότητας να παραμένει ένας σημαντικός δείκτης σχετικά με την θανατηφόρα έκβαση της νόσου από ένα ιό στον οποίο ο πληθυσμός δεν έχει προϋπάρχουσα ανοσία.

Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ετερογένεια στην καταγραφή λόγω διαφορών στην πολιτική και στρατηγική εργαστηριακού ελέγχου. Περισσότερα ποιοτικά επιδημιολογικά δεδομένα είναι απαραίτητα για να οδηγούν την λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο.

Τα μέτρα για τον κορονοϊό ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το Νότιο ημισφαίριο», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

...