Όλη την Ελλάδα αφορά σχεδόν πλέον η παράνομη επαναπρόωθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, οι επαναπροωθήσεις πλέον αφορούν και άτομα που συλλαμβάνονται και προσάγονται στην Ηγουμενίτσα σε απόσταση δηλαδή 700 χιλιόμετρων μακριά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη,  εξιστορεί την περιπέτεια του Μοχάμεντ Χαουραμάν, 26 ετών, κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, εικονολήπτη και αρθρογράφου του κουρδόφωνου διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης της Αθήνας Pishti-News,.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ:

“Ο Μοχάμεντ Χαουραμάν έφτασε στην Ελλάδα το 2018 και υπέβαλε αίτημα για άσυλο. Η εργασία του στο Pishti-News τον οδήγησε σε δημοσιογραφικές αποστολές για την κάλυψη γεγονότων πρώτης γραμμής. Μαζί με τον δημοσιογράφο Πίσχτιβαν Τζαφ, ψυχή του Pishti-News, μέλος της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και διαπιστευμένο στις ελληνικές αρχές, βρέθηκαν στις αρχές Μαρτίου στις Καστανιές για την κάλυψη των γεγονότων στα σύνορα.

Στις 18 Απριλίου, βρέθηκαν στον αεροδιάδρομο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να καλύψουν την αναχώρηση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων για τη Γερμανία. Στις 13 Ιουνίου, επισκέφτηκαν τη Σαντορίνη, μέρος της αποστολής που οργάνωσε το Μαξίμου, δίπλα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για να καλύψουν την εκδήλωση για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

Την περασμένη Κυριακή, ο Μοχάμεντ Χαουραμάν αναχώρησε από την Αθήνα για την Ηγουμενίτσα για δουλειά. Σύμφωνα με όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά από καταγγελίες στο Pishti-News, το βράδυ της Δευτέρας τον συνέλαβε η αστυνομία μαζί με άλλους δεκαεννιά πρόσφυγες και μετανάστες και τους οδήγησε στα κρατητήρια. Εκεί συνάντησαν άλλους είκοσι κρατούμενους. Από τους συνολικά 40 κρατούμενους, οι επτά ήταν κουρδικής καταγωγής και οι υπόλοιποι Αραβες και Αφγανοί. Κάποιοι χωρίς χαρτιά, οι περισσότεροι με το τρίπτυχο της αίτησης ασύλου.

Στις 6 το πρωί της Τρίτης, τους επιβίβασαν σε αστυνομικές κλούβες και τους μετέφεραν στον Εβρο, όπου τους παρέλαβαν άλλοι ένστολοι. Τους αφαίρεσαν κινητό, όλα τους τα υπάρχοντα και τα χρήματα, τους ανέβασαν σε φουσκωτές βάρκες και τους πέρασαν στην τουρκική όχθη του ποταμού. Eκεί τους συνέλαβαν Τούρκοι συνοροφύλακες και τους μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκονταν μέχρι χτες το βράδυ.

«Είναι αδικία. Αν κάποιος είναι παράτυπος ή παράνομος, ο νόμος προβλέπει κράτηση και απέλαση ή πρόστιμο και φυλακή. Αλλά δεν είναι παράτυπος όποιος έχει τρίπτυχο αίτησης ασύλου. Και δεν νομίζω να προβλέπει επαναπροώθηση ο νόμος», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Πίσχτιβαν Τζαφ.

Ο ίδιος επικοινώνησε χτες και προχτές με το Α.Τ. Ηγουμενίτσας, με την Ασφάλεια Ηγουμενίτσας και με το γραφείο Τύπου του Λιμενικού.

Δήλωσαν όλοι πλήρη άγνοια για τον Μοχάμεντ Χαουραμάν και τους άλλους 39 και αρνήθηκαν ότι υπήρξε σύλληψη και κράτηση.

Παρόμοια επιχείρηση επαναπροώθησης από την Ηγουμενίτσα καταγράφει και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων. Η οργάνωση δέχτηκε καταγγελίες ότι περίπου πριν από ένα μήνα εννέα άτομα συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα και οδηγήθηκαν με τη βία στον Εβρο και από κει στην Τουρκία, σε κατάσταση ψυχολογικής κατάρρευσης από το πολύ ξύλο με γρονθοκοπήματα και κλομπ, ενώ τους αφαίρεσαν όλα τους τα υπάρχοντα και έσκισαν τα τρίπτυχα ασύλου ή τα έγγραφα προκαταγραφής της βούλησής τους για άσυλο. Το Φόρουμ έχει ενημερώσει τις οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και ΗumanRights360 για τις καταγγελίες.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ