«Η πανδημία αποδεικνύεται ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση της ΝΔ να νομοθετήσει ό,τι αντιδραστικό σχέδιο είχαν στα συρτάρια τους οι εκπρόσωποι των μονοπωλιακών ομίλων και μάλιστα υπό την απειλή της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), για την ισοτίμηση των πτυχίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με αυτά των κολεγίων.

Στην ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων: «Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται ως συνέχεια των αλλεπάλληλων ρυθμίσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της πολιτικής της ΕΕ, για την “απελευθέρωση” των επαγγελματικών δικαιωμάτων, προκειμένου να προσαρμοστεί η ελληνική νομοθεσία στις σχετικές ευρωενωσιακές οδηγίες.

Η ισοτίμηση των κολεγίων με τα πανεπιστήμια είναι κομμάτι του παζλ της αντιεκπαιδευτικής και αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ, που στόχο έχει την υποβάθμιση των σπουδών, την πλήρη αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος και αφαίρεση συνολικά όλο και περισσότερων εργατικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων με σκοπό τη δημιουργία εργαζομένων φτηνών, ευέλικτων, χωρίς ουσιαστικές γνώσεις, αλλά με δεξιότητες που θα πρέπει να πιστοποιούνται ξανά και ξανά. Αυτό σημαίνει ότι απόφοιτοι διάφορων επιπέδων (bachelor, ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ) σε ανταγωνισμό μεταξύ τους θα διεκδικούν τις ίδιες θέσεις εργασίας. Ανταγωνισμό από τον οποίο μόνος ωφελημένος θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να συμπιέσουν κατά πολύ τους μισθούς προς τα κάτω.

Η πάγια και διαχρονική θέση της ΠΟΛ είναι η απάντηση σε αυτήν τη ανελέητη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου μας, τωρινοί και μελλοντικοί.

  • Εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα να απορρέουν και να εξελίσσονται μέσα από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που απαντάει σε όλα τα θέματα που αφορούν την εργασία μας, περιγράφει τις ειδικότητες μας, καθορίζει τους κατώτερους μισθούς, τα ωράρια, άδειες κλπ.
  • Καμία κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων. Ο τίτλος σπουδών μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.
  • Να καταργηθούν για όλους οι εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, που αποτελεί ένα επιπλέον σκαλοπάτι αποσύνδεσης του πτυχίου από το επάγγελμα.

Μαζί με τους συναδέλφους απόφοιτους Οικονομικών Σχολών, των ΙΕΚ, των κολεγίων, τους εμπειρικούς λογιστές απαιτούμε και παλεύουμε:

  • Να μην ισχύσει η εξίσωση των Πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά κολέγια. Να αποσυρθεί η τροπολογία της κυβέρνησης.
  • Η αναγκαία επιμόρφωση για την επικαιροποίηση των γνώσεων των λογιστών και οικονομολόγων να γίνεται με ευθύνη του κράτους από τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα.
  • Υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν».