Συλλαλητήριο ενάντια στο αντι-εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο

Posted on 19 Μαΐου, 2020, 3:37 μμ
1 sec

Με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου Κεραμέως για την εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε το νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Σε αυτό συμμετείχαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν οι διδασκαλικές Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ ,ΟΙΕΛΕ), φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και μαθητές.

Παράλληλα, μικρής κλίμακας ένταση προκλήθηκε μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων έξω από τη Βουλή.

Όπως επισημαίνουν οι διδασκαλικές ομοσπονδίες, «Η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου, τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, κατέθεσε με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

Επιπρόσθετα, αποφάσισε το άνοιγμα όλων των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ ψήφισε αιφνιδιαστικά εκπρόθεσμη τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία».

Τα βασικά αιτήματα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων είναι:

  • Να αποσυρθεί άμεσα το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
  • Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία της Υπουργού, που βάζει κάμερες για την ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων.
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.
  • Να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Nα μπει φραγμός στις απαράδεκτες πιέσεις των σχολαρχών που εξαναγκάζουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να κάνουν μάθημα με κάμερες στην τάξη.

Στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο κάλεσε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Υπενθυμίζεται ότι μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις  αποσύρθηκαν οι διατάξεις για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια, καθώς και αναφορικά με την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη.

Νίκος Φίλης: Η υποχώρηση της υπουργού Παιδείας δείχνει το δρόμο

«Η υπουργός Παιδείας, η οποία διακήρυσσε με δήθεν σιδηρά πυγμή ότι “δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω” για τις κάμερες στην τάξη, κάνει μέσα σε δύο 24ωρα τρία βήματα πίσω, αποσύροντας διατάξεις του. Επόμενος σταθμός, την Τρίτη 19 Μαΐου, το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΔΟΕ – ΟΙΕΛΕ – ΟΛΜΕ στα Προπύλαια», επισημαίνει ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Φυσικά, δεν τελειώνουμε εδώ. Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο περιέχει μια σειρά από αρνητικές διατάξεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Όμως η υποχώρηση της υπουργού δείχνει το δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα σε νέες κινητοποιήσεις για την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου, ειδικά των ρυθμίσεων που προβλέπουν τη “σχολειοποίηση” του νηπιαγωγείου, την επαναφορά της παιδαγωγικά αποτυχημένης τράπεζας θεμάτων, την αύξηση του εξεταστικού φόρτου και τη συρρίκνωση της δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια» αναφέρει ο πρώην υπουργός.

...