Βαρύ «πλήγμα»« στην δημοτικότητά του έχει δεχτεί ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς δέχεται έντονη κριτική τόσο για τον χειρισμό της πανδημίας στη χώρα του, που έχει αφήσει στο διάβα της χιλιάδες νεκρούς, όσο και για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, τους οποίους απείλησε επανειλημμένα με βία, έπληξε σε μεγάλο βαθμό τη δημοτικότητά του.

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο αρκετά πίσω από τον Τζο Μπάιντεν, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στις επικείμενες εκλογές. Ενδεικτική είναι η τελευταία δημοσκόπηση του CNN, που στους εγγεγραμμένους δίνει προβάδισμα στον Μπάιντεν 10 μονάδες (Μπάιντεν 51% και Τραμπ 41%).

Εκτός αυτού, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times ο Τραμπ χάνει και την υποστήριξη σημαντικών προσωπικοτήτων μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, αρκετά μεγάλα ονόματα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μη στηρίξουν τον Τραμπ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Ακόμα κι αυτοί που το έχουν αποφασίσει όμως, διχάζονται ως προς το αν πρέπει να δείξουν ανοιχτά την αποδοκιμασία τους για τον Τραμπ ή ακόμη και την στήριξή τους για τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Μπάιντεν.

Το ρεπορτάζ των NYT αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή Τραμπ, ενώ και ο Τζεμπ Μπους δεν είναι ακόμα σίγουρος για την ψήφο του.

Επίσης πρώην Ρεπουμπλικανοί ηγέτες όπως ο Πολ Ράιαν και ο Τζον Μπόενερ τηρούν ακόμη σιγή ιχθύος για τις προθέσεις τους.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να έχει ευρεία αποδοχή από πολλούς εκλεγμένους αξιωματούχους του Ρεπουμπλικανού κόμματος που δηλώνουν διατεθειμένοι να τον στηρίξουν περισσότερο και απ’ ό,τι τέσσερα χρόνια πριν. Τα σταθερά πρόσωπα στο πλευρό του περιλαμβάνουν άτομα με μεγάλη επιρροή, όπως ο Μιτς ΜακΚόνελ, ο Τεντ Κρουζ και η Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται να επιδιώξει μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τον ρατσισμό και να αγωνιστεί για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε και τυπικά την Παρασκευή το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε να είναι ο αντίπαλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε άρθρο του στους Los Angeles Times που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, ο Μπάιντεν υπογράμμισε την ανάγκη για «συγκεκριμένες πολιτικές, που έχουν καθυστερήσει πολύ, για την ανατροπή του συστηματικού ρατσισμού». «Αν εκλεγώ, δεσμεύομαι να ιδρύσω μια εθνική επιτροπή εποπτείας της αστυνομίας εντός 100 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας», υποσχέθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος.

«Χρειάζεται να εφαρμόσουμε πραγματική κοινοτική αστυνόμευση και να διασφαλίσουμε ότι κάθε αστυνομικό τμήμα της χώρας πραγματοποιεί μια ολοκληρωμένη επανεξέταση των προσλήψεων αστυνομικών, της εκπαίδευσής τους και των πρακτικών αποκλιμάκωσης, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρέχει τα εργαλεία και τους πόρους που απαιτούνται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», τόνισε. «Όμως, δεν μπορούμε να περιμένουμε για μια νέα ηγεσία να κάνει μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Κάλεσε το Κογκρέσο να «αναλάβει άμεση δράση» για να απαγορεύσει τις αστυνομικές μεθόδους κεφαλοκλειδώματος, να σταματήσει τη μεταφορά όπλων πολέμου στις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, να βελτιώσει την εποπτεία και τη λογοδοσία και να δημιουργήσει ένα πρότυπο μοντέλο για τη χρήση βίας από αστυνομικούς. Στο Twitter, ο Μπάιντεν επανέλαβε το αίτημά του για αλλαγή, γράφοντας: «Χρειαζόμαστε δικαιοσύνη. Και χρειαζόμαστε πραγματική μεταρρύθμιση της αστυνομίας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ ξανά». «Υποσχέθηκα στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ ότι δεν θα γίνει απλώς ένα άλλο hashtag», συμπλήρωσε ο 77χρονος υποψήφιος πρόεδρος.