Μέσα στο 2019, σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους, ενώ παγκοσμίως οι εστίες των συγκρούσεων αυξάνονται.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ) υπολογίζει ότι ένας άνθρωπος στους εκατό έχει ξεριζωθεί από το σπίτι του, όπως αναφέρει ανακοίνωση του οργανισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, με σύνθημα «Κάθε κίνηση μετράει» και τιμάει τη δύναμη και το κουράγιο εκατομμυρίων συνανθρώπων μας.

H παγκόσμια κρίση υγείας, με αφορμή την πανδημία του Covid-19, εξελίσσεται σε οικονομική κρίση, η οποία με τη σειρά της έχει αποκαλύψει τις πραγματικές κοινωνικές ανισότητες στις κοινωνίες μας, επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία.

Οι φυλετικές διακρίσεις και η μισαλλοδοξία αποτελούν κοινές γενεσιουργές αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν. Από την άλλη, η πανδημία και το αντι-ρατσιστικό κίνημα «μας έχουν κάνει να νιώθουμε ότι συνδεόμαστε με έναν τρόπο που ξεπερνά τα σύνορα. Έχουμε δει πώς οι καθημερινοί άνθρωποι, ανάμεσά τους και πρόσφυγες, έχουν βγει μπροστά και απλώνουν χέρι βοήθειας. Βλέπουμε επίσης και στην Ελλάδα, πως παρά τα πολλά προβλήματα που παραμένουν, πολίτες, τοπικές κοινωνίες, δήμαρχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άνθρωποι από όλους τους χώρους της κοινωνίας, υποστηρίζουν και υποδέχονται με αλληλεγγύη τους ξεριζωμένους ανθρώπους», τονίζει ο οργανισμός.

Μέσα από τη σελίδα της Παγκόσμας Ημέρας Προσφύγων http://www.WithRefugees.gr η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τον κόσμο να πάρει μέρος στον διάλογο για έναν πιο συμπεριληπτικό κόσμο μέσα από απλά βήματα όπως τα εξής:

– Ενώνουμε τη φωνή μας σε ένα ισχυρό βίντεο-μήνυμα αλληλεγγύης με την ηθοποιό Νατάσα Εξηνταβελώνη, τον προγραμματιστή Jean-Didier Totow, τη μαθήτρια Fatima Ahmadi, τον μαθητή Mohamad Barhi, τον τραγουδιστή Μύρωνα Στρατή, την ηθοποιό Μαρία Κωνσταντάκη, τη σεφ Γωγώ Δελογιάννη και μέλη του προσωπικού της ΥΑ.

– Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον κουβεντιάζοντας, όπως θα κάνουν σήμερα στις 5 μμ σε ένα Facebook live οι σεφ Μανώλης Παπουτσάκης και Ζahir Yawary με αφορμή μια παραδοσιακή αφγανική συνταγή.

– Καλούμε τις πόλεις μας να συνυπογράψουν τη δήλωση αλληλεγγύης Πόλεις μαζί με τους πρόσφυγες – Cities#WithRefugees και να διασφαλίσουν ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να ζήσει με ασφάλεια, να γίνει αυτάρκης και να προσφέρει στην κοινότητά του.

– Aκολουθούμε το παράδειγμα του Αθλητικού Συλλόγου ΠΑΟΚ που σχηματίζει τη φράση #EveryActionCounts δείχνοντάς μας πώς μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά στον αθλητισμό και τη ζωή.

– Ακούμε και μοιραζόμαστε το μήνυμα των μαθητών που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον μαθητικό διαγωνισμό της ΥΑ «Όσα δεν μπαίνουν στη βαλίτσα».

– Παρακολουθούμε μια διαδικτυακή ή τοπική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

– Βοηθούμε τις ομάδες, τους εθελοντές και τους οργανισμούς που σώζουν ζωές στο πεδίο και μάχονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία.

Κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά και κάθε κίνηση μετράει για έναν κόσμο με συμπερίληψη, σεβασμό και αξιοπρέπεια για όλους και όλες, καταλήγει η Ύπατη Αρμοστεία.

Μήνυμα Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Την ανάγκη να αποκατασταθεί η συνοχή του καθεστώτος διεθνούς προστασίας των προσφύγων και να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, ώστε πρόσφυγες και χώρες υποδοχής να λαμβάνουν τη στήριξη που χρειάζονται, τονίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Σχεδόν 80 εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άντρες σε όλον τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα. Ακόμα πιο σοκαριστικό: 10 εκατομμύρια από αυτούς τράπηκαν σε φυγή μόλις τον τελευταίο χρόνο» αναφέρει εισαγωγικά στο μήνυμά του ο κ. Γκουτέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει τη δέσμευση «να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τερματίσουμε τις συρράξεις και τις διώξεις που οδηγούν σε αυτούς τους τρομακτικούς αριθμούς» και αναγνώρισε τη γενναιοδωρία και την ανθρωπιά των χωρών υποδοχής που συχνά παλεύουν με τις δικές τους ανησυχίες οικονομικές και ασφάλειας», υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε σε αυτές τις χώρες τις ευχαριστίες μας, τη στήριξη μας και τις επενδύσεις μας».

Παραιτέρω επισήμανε πως φέτος η πανδημία COVID-19 συνιστά μία επιπλέον απειλή για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους που είναι από τους πιο ευάλωτους. «Το πρόσφατο Έγγραφο Πολιτικής μου για τον COVID-19 και τα Mετακινούμενα Άτομα καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι συμπεριλαμβάνονται σε όλες τις προσπάθειες ανίδρασης και ανάκαμψης» προσέθεσε.

Επισήμανε ότι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι έχουν διακριθεί ανάμεσα σε όσους προσφέρονται για να κάνουν τη διαφορά στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης και σημείωσε ότι από τους καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές μέχρι τα νοσοκομεία της Ευρώπης, οι πρόσφυγες εργάζονται ως νοσηλευτές, γιατροί, επιστήμονες, δάσκαλοι και σε άλλους βασικούς ρόλους, προστατεύοντας τους εαυτούς τους και ανταποδίδοντας στις κοινότητες που τους φιλοξενούν.

Περαιώνοντας το μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ευχαρίστησε τους πρόσφυγες για την επινοητικότητα και την αποφασιστικότητα να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους και να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων γύρω τους και διαμήνυσε πως σήμερα και κάθε μέρα, «είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες και αναγνωρίζουμε την βασική μας υποχρέωσή να προστατεύσουμε όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις».