Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το θέμα για το 2020 είναι: «Ώρα για την Φύση». Τα τρόφιμα που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από τη φύση. Είναι η φύση που μας στέλνει το μήνυμα: Για να φροντίζουμε τον εαυτό μας πρέπει να φροντίζουμε τη φύση.

Με κεντρικό σύνθημα «Οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι να μείνουν στα χαρτιά!» περιβαλλοντικές οργανώσεις, κόμματα, φορείς και συλλογικότητες και η Πρωτοβουλία SupportEarth διαδήλωσαν ενάντια στον αντι-περιβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη.

Οι συλλογικότητες που συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις: Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά, Αντί Αιολικό Μέτωπο Καρυστίας, ΑΝΤΙ ΑΙΟΛΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ (Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ), ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ  – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ, Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου, ΌΧΙ στις Ανεμογεννήτριες ΠΑΡΟΣ, Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών, Δυτικό Μέτωπο, Ανεμογεννήτριες στην Άνδρο, Πρωτοβουλία για τη διάσωση του Φιλοπαππου, Ανεμογεννήτριες στο Νότιο Πήλιο, Η Κερατέα κατά των Ανεμογεννητριών, Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων, Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών, Χιώτες Πολίτες και ΑνεμογεννήτριεςΕπιτροπη Πολιτών Ιεράπετρας, Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή, Ζήρεια – Το Μυθικό Βουνό του Ερμή κινδυνεύει, Πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος Ν. Καβάλας, Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ΦΥΣΗτΗΡες, Συντονιστικό Ρεθύμνου κατα Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -ΒΑΠΕ, Καθαρός Καλαμάς,Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ.

, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Φωτορεπορτάζ από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, INDEPENDENTNEWS , Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Φωτορεπορτάζ από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, INDEPENDENTNEWS

 

, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Φωτορεπορτάζ από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, INDEPENDENTNEWS

 

, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Φωτορεπορτάζ από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, INDEPENDENTNEWS

#SupportEarth: Κινητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σε διαμαρτυρία που στοχεύει στην ακύρωση της αντιπεριβαλλοντικής νομοθεσίας κάλεσαν καλλιτέχνες, επιστήμονες, πολίτες, περιβαλλοντικές ομάδες και κινήματα, ακτιβιστές και ακτιβίστριες με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Φωτορεπορτάζ από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, INDEPENDENTNEWS

Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Συσπείρωσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος, Support Earth, γεννήθηκε, όπως σημειώνουν τα μέλη της, από την ανάγκη μελών του #SupportArtWorkers, επιστημόνων, ακτιβιστ(ρι)ών, πολιτών, περιβαλλοντικών ομάδων και κινημάτων να αντισταθούν συσπειρωμένα στη συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος.

Όπως τονίζει η πρωτοβουλία, οι νεοψηφισθέντες νόμοι (περιβάλλοντος και τουρισμού) διευκολύνουν την αδειοδότηση μεγάλων επενδυτικών καταστροφικών έργων, υποβαθμίζουν και το καθεστώς προστασίας της φύσης και των περιοχών Natura2000, παραχωρούν βουνά, παραλίες, λίμνες, ποτάμια και δάση στις ορέξεις επενδυτών, στερώντας το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών στην αυτοδιάθεση και την αυτοδιαχείριση. Υποθηκεύουν τον δημόσιο πλούτο και τα κοινά και υπονομεύουν τη δημόσια υγεία. Οι νόμοι αυτοί δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά συνέχεια μιας συστηματικής πολιτικής, η οποία, με το πρόσχημα της ανάπτυξης, αναπαράγει τις ίδιες ακριβώς πρακτικές που οδήγησαν στην περιβαλλοντική, οικονομική και, τελευταία, στην υγειονομική κρίση.

«Όσο οι αποφάσεις παίρνονται χωρίς εμάς, εμείς θα αντιστεκόμαστε στο πεδίο με τις φωνές και τα σώματά μας. Έτσι, μαζί με τη διεκδίκηση για απόσυρση των νόμων (#aposyre_to), φυτεύουμε την ιδέα της άμεσης και πρακτικής ακύρωσης της εφαρμογής τους στο πεδίο: #to_akyronoume» υπογραμμίζουν στο κοινό τους κείμενο, και καλούν σε μαζική κινητοποίηση στις 5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Παράλληλα δρούμε θετικά, όπως σημειώνουν: «εισάγουμε την τέχνη, τα social media, χτυπάμε πόρτες, μιλάμε σε γείτονες και οικογένεια. Συντασσόμαστε με τις πρωτοβουλίες για την προάσπιση του περιβάλλοντος ανά την Ελλάδα και πολλαπλασιάζουμε τη φωνή τους. Στηρίζουμε τον αγώνα τον τοπικών κοινωνιών, από τις Σκουριές ως την Τήνο, κι από την Δυτική Μακεδονία ως το Ιόνιο και την Κρήτη».

«Αναγνωρίζουμε ότι είμαστε διαφορετικ@, αλλά συσπειρωνόμαστε γύρω από τις κοινές μας αξίες. Έχοντας ποικίλα υπόβαθρα, εργαλεία, στόχους, οπτικές, δημιουργούμε ένα μαζικό κίνημα και αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας. Λειτουργούμε ως χώρος ένωσης, ζύμωσης, αγώνα για περιβαλλοντική δικαιοσύνη, ίση πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας και δίκαιη μετάβαση των κοινωνιών που πλήττονται από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου» αναφέρει ακόμα η πρωτοβουλία, καλώντας όσες και όσους συμφωνούν με το κάλεσμα να το διαδώσουν, και να δώσουμε όλοι μαζί ραντεβού στις 5 Ιουνίου στην πλατεία Συντάγματος, στις 18.00 το απόγευμα.

«Μέχρι τις 5 Ιούνη, στις 5 Ιούνη και μετά τις 5 Ιούνη. Κοινοποιούμε και προωθούμε αυτό το κείμενο παντού. Συντονιζόμαστε με τα τοπικά μας δίκτυα. Για την Αθήνα, ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος στις 5 Ιούνη στις 18:00!» καταλήγουν, υπογράφοντας με τα hastags #SupportEarth #aposyre_to #to_akyronoume

 

O ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στη συγκέντρωση των κινημάτων

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αναφέρει:

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται ολοένα και πιο απειλητικές με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πολλαπλασιάζονται. Ταυτόχρονα, η πανδημία του κορωνοϊού, που η εξάπλωσή της αποδεδειγμένα συνδέεται με την κλιματική κρίση και την πίεση που δέχεται η βιοποικιλότητα, κάνει ακόμη πιο επιτακτικό το καθήκον για δράση.

Η βασική πηγή του προβλήματος είναι το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που προσπαθεί να μεγιστοποιεί τα κέρδη του κεφαλαίου σε βάρος της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Φωτορεπορτάζ από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, INDEPENDENTNEWS

Βιώνουμε πλέον, στην Ελλάδα και τον κόσμο, μια περίοδο “περιβαλλοντικής” βαρβαρότητας. Μια κατάσταση που επιβάλλει την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Μια στρατηγική που οριοθετείται από τις κατευθύνσεις για την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και, κυρίως, από τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις των πολύμορφων κινημάτων, της Αριστεράς και των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων που εμπνέονται και συμμαχούν με στόχο να “αλλάξουμε το σύστημα και όχι το κλίμα”.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην απορρύθμιση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, δήθεν υπέρ των επενδύσεων αλλά στην πραγματικότητα υπέρ μικρών και μεγάλων συμφερόντων.

Σε καιρό κλιματικής και υγειονομικής κρίσης, οι επενδύσεις στην υγεία, στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας με καινοτόμες ιδέες, είναι αυτές που μπορούν να διαμορφώσουν ένα υγιές οικονομικό, παραγωγικό μοντέλο στη γεωργία, στον δευτερογενή τομέα, στην ενέργεια, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό.

Οι πραγματικά αναπτυξιακές επενδύσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το τρίπτυχο της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, της ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου και ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην κατεύθυνση αυτή, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος στέλνει το μήνυμα ότι είναι η ώρα της φύσης. Οφείλουμε να την αφουγκραστούμε, εάν θέλουμε να έχουμε μέλλον σε αυτόν τον πλανήτη. Επανέρχεται λοιπόν στο προσκήνιο η ανάγκη για την προστασία και αποκατάσταση τόσο του φυσικού, όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Η υπεράσπιση των ειδών, των οικοτόπων αλλά και του αστικού περιβάλλοντος από την κερδοσκοπία και την ιδιωτικοποίηση, είναι ακόμη μια σημαντική μάχη ώστε να τεθεί το περιβάλλον και ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αφουγκράζεται τις αγωνίες των πολιτών, λαμβάνει υπόψη του την κριτική και τις προτάσεις των πολύμορφων κινημάτων και συμμετέχει στις συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλη την χώρα για την προστασία του Περιβάλλοντος.

O ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στη συγκέντρωση των κινημάτων την

Παρασκευή 5 Ιούνη 2020, 6μμ στην πλατεία Συντάγματος

 

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε στη διαμαρτυρία 

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Εν μέσω των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, και με την Βουλή να υπολειτουργεί, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε στη ψήφιση ενός περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου.

Παρά τις αντιδράσεις του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων που ζητούσαν την απόσυρσή του, και παρά το γεγονός ότι ήδη βρισκόμαστε ενώπιον των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση επέλεξε να θυσιάσει το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους των μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων που η ίδια εκπροσωπεί.

Όμως, το περιβάλλον ανήκει σε όλους και όλες και είναι ευθύνη όλως μας να το προστατεύσουμε και την ίδια στιγμή να παλέψουμε ώστε το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καλούμε κάθε νέο και νέα να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία για την ακύρωση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Καλούμε και συμμετέχουμε στην σημερινή (05/06) προγραμματισμένη διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Συντάγματος στις 18.00 μ.μ.