Η σπουδαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Την είδηση γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας.
Ο Σπύρος Μπιμπίλας έγραψε στο facebook:

Ακόμα ένα δυσάρεστο νέο και μια μεγάλη απώλεια για το θέατρο και τον πολιτισμό μας.. Η σπουδαία κυρία του θεάτρου μας και πρωταγωνίστρια των μεγάλων ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου Εύα Κοταμανίδου και δασκάλα τόσων ηθοποιών έφυγε τα ξημερώματα… Καλό ταξίδι αγαπημένη μας και ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όσα προσέφερες και κυρίως για το ήθος με το οποίο υπηρέτησες την τέχνη και τον πολιτισμό μας.

 

Η Εύα Κοταμανίδου γεννήθηκε το 1936 στην Νέα Φιλαδέλφεια, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Έγινε γνωστή από τις ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, όπως Ο Θίασος, Μεγαλέξαντρος, Τοπίο στην ομίχλη και Το βλέμμα του Οδυσσέα. Επίσης, είχε πολλές εμφανίσεις στο θέατρο και στην τηλεόραση.

Στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 1989 εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών με τον Συνασπισμό. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με τη Δημοκρατική Αριστερά.

 

Δήλωση της Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, για την απώλεια της Εύας Κοταμανίδου:

Έφυγε από τη ζωή μία σπουδαία ηθοποιός, μία προσωπικότητα της Αριστεράς, ένας άνθρωπος της Τέχνης και του Πολιτισμού. Η Εύα Κοταμανίδου με την τεράστια συμβολή της στο θέατρο, στον κινηματογράφο, κυρίως στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σφράγισε με την παρουσία της μία μεγάλη περίοδο της Τέχνης στη χώρα μας.
Άνθρωπος πολιτικοποιημένος, ενταγμένος στην υπόθεση της Αριστεράς, η Εύα Κοταμανίδου πρόσφερε στην πολιτική ζωή του τόπου από τα βουλευτικά έδρανα και το κόμμα του Συνασπισμού. Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την προσφορά της στην Τέχνη, στον Πολιτισμό, στην Αριστερά.

 

Δήλωση του αν. Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρολιάκου, για την απώλεια της Εύας Κοταμανίδου:

Με βαθιά λύπη, αποχαιρετούμε την αγαπημένη μας Εύα Κοταμανίδου, μια σημαντική μορφή του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Η Εύα αγωνίστηκε και στην τέχνη της και στον κοινωνικό – πολιτικό της βίο για την παραγωγή έργων ψυχής, έργων υψηλής τέχνης με προσανατολισμό στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Εύα Κοταμανίδου κόσμησε για ένα διάστημα και τα έδρανα του κοινοβουλίου, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού.

Θα την θυμόμαστε πάντα μέσα από τα απαράμιλλα πλάνα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, να τα υποστηρίζει με τη δύναμη και τη φαντασία της τέχνης της. Θα την θυμόμαστε στο θέατρο ως Αμάντα στον «Γυάλινο Κόσμο» ή ως Μαρίκα στο «Πανηγύρι», σε τόσες πολλές σημαντικές στιγμές δικές της, αλλά και του θεάτρου.

Εύα, καλό ταξίδι.

 

Δείτε το αφιέρωμα της ΕΡΤ για την ηθοποιό που προβλήθηκε στην εκδήλωση του ΠΠΙΕΔ «Για την Εύα» τον Μάιο του 2019:

Δείτε απόσπασμα από την ταινία ο «Θίασος» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου: