Πάνος Τριγάζης: Φέρτε πίσω την προίκα της Σοφίας

Posted on 16 Αυγούστου, 2020, 12:20 μμ
3 secs

Τι γαλαζοαίματος, τι γαλάζιος! Η συσχέτιση αυτή μου ήρθε στο νου με αφορμή την φυγή από την Ισπανία του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος, προκειμένου να αποφύγει τον ενδεχόμενο πέλεκυ της ισπανικής δικαιοσύνης για εμπλοκή του σε μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα.

Μεταξύ άλλων, ο τέως βασιλιάς κατηγορείται ότι έλαβε μίζα 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την Σαουδική Αραβία, προκειμένου να ευνοήσει σύμβαση ισπανικής κοινοπραξίας για την κατασκευή σιδηροδρόμου. Επιπλέον, ο Χουάν Κάρλος είχε κατηγορηθεί για μαύρες μπίζνες μέσω εταιρειών οff shore. Προσφιλή επίδοση και εκπροσώπων της ελληνικής δεξιάς . Θυμηθείτε την λίστα Λαγκάρντ και τα Panama Papers.

Όπως είναι γνωστό, ο Χουάν Κάρλος νυμφεύθηκε το 1962 την πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας, στην οποία το ελληνικό κράτος έδωσε προίκα 9 εκατομμυρίων δραχμές, ενώ εκατομμύρια κόστισε και ο χλιδάτος γάμος, με παρουσία δεκάδων γαλαζοαίματων, εστεμμένων και μη. Με κυβέρνηση Καραμανλή που είχε προκύψει από τις περιβόητες εκλογές «βίας και νοθείας», ο λαός υφίστατο πολιτικές ακραίας λιτότητας και τότε. Η δε νεολαία διαδήλωνε συχνά στους δρόμους με συνθήματα το 1-1-4 και το 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία.

Επόμενο ήταν, λοιπόν, ο χλιδάτος γάμος της Σοφίας και η σχετική προίκα να ξεσηκώσουν θύελλα διαμαρτυριών εκ μέρους τη δημοκρατικής νεολαίας, με σύνθημα «προίκα στην παιδία – όχι στην Σοφία». Η τότε αντιπολίτευση και κυρίως η ΕΔΑ είχαν καταψηφίσει την προίκα της Σοφίας.

Με τα σημερινά δεδομένα, δεν επρόκειτο για τεράστιο ποσό, αν μάλιστα συγκριθεί με τα εκατομμύρια του σκανδάλου Novartis. Ωστόσο, αφού ο «γαμπρός μας» αποδείχθηκε κλέφτης, καθώς και άπιστος σύζυγος, σύμφωνα με παραπολιτικές στήλες στην Ισπανία, δικαιούμαστε να απαιτήσουμε από τον πλουσιότατο σήμερα τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος την επιστροφή της προίκας στην Ελλάδα, που με τις τότε ισοτιμίες ήταν τριακόσιες χιλιάδες δολάρια.

Πληροφορούμαστε ότι ο Χουάν Κάρλος διέφυγε στο Άμπου Ντάμπι και είναι φιλοξενούμενος των Αραβικών Εμιράτων, με τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. Επομένως, μπορεί να αναλάβει το καθήκον διεκδίκησης της προίκα, διότι στην διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν βλέπω φως, αφού τώρα η καγκελάριος Μέρκελ θα πει «σας έδωσα το Ταμείο Ανάκαμψης».

Υ.Γ. Οι ισπανοί δικαστές δεν δίστασαν να διεξάγουν έρευνα για τα σκάνδαλα του Χουάν Κάρλος, ενώ στην Ελλάδα η ενδεχόμενη εμπλοκή πρώην πρωθυπουργών σε σκάνδαλα θεωρείται ταμπού. Ούτε στην Προανακριτική της Βουλής κλήθηκε ο Σαμαράς να καταθέσει!

Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

...