Η συναίνεση στα περιοριστικά μέτρα των επιστημόνων, δεν είναι και συναίνεση στο δρόμο της νέας κοινωνικής καταστροφής που ακολουθεί η κυβέρνηση

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής σε ανοικτή συνέλευση του κόμματος στην πλατεία Ανεμόμυλου, στην Αμαλιάδα.

, Πάνος Σκουρλέτης: Δεν συναινούμε στο δρόμο της νέας κοινωνικής καταστροφής που ακολουθεί η κυβέρνηση, INDEPENDENTNEWS

Όπως τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης, «κάνει πολύ μεγάλο λάθος η κυβέρνηση αν νομίζει ότι η συναίνεση στα περιοριστικά μέτρα που εισηγήθηκαν οι επιστήμονες, είναι μία γενικευμένη συναίνεση στο δρόμο της νέας κοινωνικής καταστροφής που ακολουθεί».

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν τολμά να παρουσιάσει ένα σχέδιο, το οποίο να οδηγεί πραγματικά στο δρόμο της ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι «αν μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από αυτή την περιπέτεια της υγειονομικής κρίσης, που ακόμα δεν έχει τελειώσει και δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί, είναι ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι κυρίαρχες οικονομικές στρατηγικές».

«Δεν μπορεί» όπως είπε, «να υπάρξει έξοδος από την κρίση και από την ύφεση, εάν είμαστε μέσα από τον ζουρλομανδύα των πολιτικών λιτότητας. Δεν μπορεί τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ στήριξης από την Ευρώπη να πάνε μόνο σε γερμανική τεχνολογία για αιολικά πάρκα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ψηφιακά συστήματα της Siemens, διότι αυτό καταλάβαμε από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη».

«Δεν μας είπε ο κ. Μητσοτάκης», συνέχισε ο Πάνος Σκουρλέτης, «αν θα πατήσει πόδι και θα διεκδικήσει κάποια από αυτά τα χρήματα να πάνε για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα και αν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο, πιο ισορροπημένο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που δεν θα στηρίζεται μόνο στον τουρισμό και στις υπηρεσίες».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «η υγειονομική κρίση μάς έχει αναγκάσει να μην μπορούμε τώρα να το προσδιορίσουμε χρονικά, αλλά σε κάθε περίπτωση», όπως επεσήμανε, «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι, όχι να φτιάξουμε ένα κόμμα μητρώου, οπαδών και φίλων, αλλά ένα κόμμα όπου κάθε οργάνωση στο χώρο της θα είναι παραγωγός ιδεών, θα έχει την πρώτη ευθύνη για τις αποφάσεις σχετικά με το τι κάνει, ένα κόμμα που θα είναι φυτώριο νέων ιδεών, που θα λειτουργεί με συντροφικότητα, αλληλεγγύη συλλογικότητα και δημοκρατία».

«Για εμάς», συνέχισε, «η πολιτική δεν είναι μία υπόθεση αθροίσματος ή στέγης προσωπικών στρατηγικών και φιλοδοξιών, αλλά είναι πρώτα μια υπόθεση για τους πολίτες, είναι μία ανιδιοτελής στράτευση για την εξυπηρέτηση των μεγάλων αξιών της αριστεράς με ανιδιοτέλεια και εμπιστοσύνη». Επίσης, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι «η αξία της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της προσπάθειας να μειωθούν οι ανισότητες, πρέπει να αποτελούν τις μεγάλες μας ιδέες και αυτά να εξυπηρετούν στο τέλος της ημέρας οι προτάσεις μας και τα προγράμματά μας, και όχι με μία λογική περί ιδεολογικοποίησης, γιατί το δύσκολο στην πολιτική είναι να κάνεις πολιτική για το σήμερα, να λύνεις ανάγκες για το τώρα, αλλά να μπορείς να στοχεύεις και στο μεσοπρόθεσμο και στο στρατηγικό».

, Πάνος Σκουρλέτης: Δεν συναινούμε στο δρόμο της νέας κοινωνικής καταστροφής που ακολουθεί η κυβέρνηση, INDEPENDENTNEWS

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι εντολοδόχος του ΣΕΒ και του ΣΕΠΕ

Ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκίνησε την περιοδεία στην Ηλεία από την Ζαχάρω, όπου κατευθυνόμενος προς το Πνευματικό κέντρο της περιοχής, συνομίλησε με καταστηματάρχες, οι οποίοι του εξέφρασαν την αγωνία τους, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα τους άφησαν ακάλυπτους και δυσκολεύονται να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους. Από την δική τους πλευρά οι αγρότες, οι εξαγωγείς και οι μεταποιητές επισήμαναν ότι δεν υπάρχει business plan από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ οι ελαιοπαραγωγοί δήλωσαν ότι το προϊόν τους μόλις βγαίνει από τα σύνορα της χώρας βαφτίζεται ιταλικό, γερμανικό, κ.α, με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει να υπάρχει σχεδιασμός» και έκανε λόγο για «προχειρότητα κρατώντας κόσμο σε συνθήκες ομηρίας».

Για την ελληνική οικονομία μετά τον κορονοϊό δήλωσε ότι «δυστυχώς βρισκόμαστε σε δύσκολη στιγμή και θα ζήσουμε υφεσιακό σόκ» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «εντολοδόχος του ΣΕΠΕ και του ΣΕΒ», ενώ για το πακέτο των 32 δις ευρώ, που φέρεται να λαμβάνει η χώρα από την Ε.Ε. είπε ότι θα δοθούν απευθείας από την ευρωπαϊκή επιτροπή και δεν θα χρειαστεί να τα επιστρέψουμε και αν αυτό είχε συμβεί το 2015 δεν θα είχαμε υπογράψει την τότε συμφωνία με τους θεσμούς. Βασικό, όπως τόνισε, είναι «το πως θα αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά και αν θα βρεθούμε ξανά σε μνημόνια».

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ρύθμισε το χρέος για τα επόμενα χρόνια και θωράκισε την οικονομία με το περίφημο μαξιλάρι, ώστε να μπορεί η ΝΔ τωρα να κάνει έξοδο στις αγορές και ένα από τα θετικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι έκλεισε τον κύκλο των μνημονίων. Σχολίασε ότι τα υπόλοιπα χρήματα πρέπει να δοθούν για στήριξη των επιχειρήσεων, σχολιάζοντας ότι «δεν μπορείς να κρατάς καύσιμα για μετά» αλλά πρέπει να δοθούν τα χρήματα τώρα. «θέλουν να δουλέψουν για τους μεγάλους επιχειρηματίες. Πρεπει να αλλαξουμε αυτές τις τακτικές και να υπάρξει τωρα εμπροσθοβαρή ενίσχυση. Θα πρεπει να ξεπεράσουμε τους νεοφιλελευθερους δογματισμούς».

Π. Σκουρλέτης: Τα χρήματα του ελληνικού λαού δεν πρέπει να διοχετεύονται σε ημετέρους

Στο πλαίσιο της εξόρμησης για την παρουσίαση της οικονομικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙI» ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον βουλευτή του κόμματος στην Ηλεία, Δ. Καλαματιανό και τον συντονιστή της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, Γ. Σαϊτά παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα περιφερειακά ΜΜΕ στον Πύργο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που κατέθεσε είναι μία δέσμη μέτρων με έναν ορίζοντα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό είχε μία πολύ συγκεκριμένη λογική, για αυτό και το ονομάσαμε ένα πρόγραμμα γέφυρα, το οποίο θα παρουσιάσουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου εκεί θα καταθέσουμε τους άξονες μιας συνολικής πρότασης που θα προσπαθεί να θέσει τα θεμέλια ενός διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου» τόνισε μεταξύ άλλων ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ στη συνέχεια επεσήμανε ότι «τώρα υπάρχει ανάγκη μιας ουσιαστικής στήριξης και μιας εμπροσθοβαρούς παρέμβασης, διότι μέσα από τη δική μας διαχείριση είχαμε εξασφαλίσει και τον τρόπο και τα μέσα αυτής της παρέμβασης».

Για ακόμα μια φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία ισχυριζόμενος ότι «τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά, διότι όλοι όπως ομολογούν, βαδίζουμε σε μία κατάσταση μεγάλης ύφεσης και οι επόμενοι μήνες θα είναι πάρα πολύ δύσκολοι» και αναφερόμενος στην αξιοποίηση των 37 δις ευρώ από το αποθεματικό, που σχηματίστηκε τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με χρήματα του ελληνικού λαού, «τα οποία πρέπει αυτή τη δύσκολη στιγμή να επιστρέψουν στον ίδιον και όχι να παρακρατούνται για να διοχετευτούν σε κάποιους ημετέρους»

Μάλιστα επισήμανε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα, «που διευκολύνουν την ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας, διευκολύνουν τις μαζικές απολύσεις, μέτρα που μειώνουν ξανά μετά από χρόνια τους μισθούς κατά 20%, μέτρα που αφήνουν στην τύχη τους τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο ενώ δανείζεται με αρνητικά επιτόκια από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, αρνείται να ρίξει χρήμα στην αγορά. Έχουμε μία πολιτική, εκ μέρους της κυβέρνησης, που είναι για τους λίγους, μία πολιτική, η οποία τελικά εκφράζει τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων των μεγάλων εταιρειών και συμφερόντων, μία πολιτική, που αφήνει έξω το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Επίσης, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νοικοκυρεμένο κόμμα, αφού τον προηγούμενο μήνα δώσαμε και την τελευταία δόση του δανείου, που είχαμε στην Εθνική τράπεζα» και είναι το μοναδικό κόμμα στην χώρα, που δεν χρωστάει σε τράπεζα.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με καταστηματάρχες εστίασης, ξενοδόχους και μεταφορείς στο διοικητήριο της περιφέρειας στον Πύργο, όπου εκεί ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ηλείας επισήμανε ότι χρήματα στην αγορά της Ηλείας δεν έχουν πέσει, τόσο για τις τουριστικές επιχειρήσεις, όσους και για τους συναφείς κλάδους και για αυτό τον λόγο ζητούν επέκταση της έκπτωσης ενοικίου έως τέλος του έτους, οριζόντια ρύθμιση οφειλών και μείωση ασφαλιστικών εισφορών για το 2020. Οι ξενοδόχοι του νομού τόνισαν ότι το πρώτο πλήγμα το δέχτηκαν με την ακύρωση της Ολυμπιακής Φλόγας, ενώ υπάρχει τσουνάμι ακυρώσεων για κρατήσεις τον Ιούλιο και αρχές Αυγούστου στα ξενοδοχεία της περιοχής. Μάλιστα η πληρότητα στα 12μηνης λειτουργίας αγγίζει αυτή την στιγμή το 10%-20%. Ίδια εικόνα για τους τουριστικούς πράκτορες του νομού, αλλά και για τον εμπορικό κόσμο της Αρχαίας Ολυμπίας με τον πρόεδρο να ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, «μας παίρνουν τα κλειδιά μέσα από τα χέρια μας και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας ζωντανές».

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τους απάντησε ότι θα έπρεπε οι επιχειρήσεις να είχαν άμεση ενισχυθεί με ζεστό χρήμα, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν αλλά συγκεκριμένες δυνατότητας. Θα έπρεπε να δοθούν 3,7 δις ευρώ για την ενίσχυση της εργασίας, για να μπορέσει και ο επιχειρηματίας να κρατήσει την αγοραστική του δύναμη για ένα τρίμηνο» και υπογράμμισε ότι το 90% του ΑΕΠ προέρχεται από τους ξένους τουρίστες, για αυτό θα έπρεπε να υπάρξει ένα πακέτο 700 εκατομμυρίων ευρώ με πενθήμερα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και επιδότηση μετακίνησης για τους Έλληνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Στο Κόκκινο