Από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Ν. Σμύρνη είναι φανερό ότι μόνο ο “βιντεοσκοπικός ακτιβισμός” είναι δυνατόν να βάλει ένα φραγμό στην αστυνομική βαρβαρότητα. Η κυβέρνηση στριμώχτηκε άσχημα από τα βίντεο, με αποτέλεσμα τα στελέχη της σε κατάσταση πανικού να λένε αδιανόητα πράγματα, με αποκορύφωμα την αποκάλυψη του ονόματος του θύματος της αστυνομικής βίας από τον βουλευτή κ. Κυρανάκη. Είναι σαφές ότι, αν δεν υπήρχαν τα βίντεο, οποιαδήποτε καταγγελία θα είχε την τύχη των καταγγελιών Ινδαρέ, την οποία απέρριψαν οι εισαγγελικές αρχές με γελοίες και διάτρητες δικαιολογίες. Γιατί το πλεονέκτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι τόσο οι χούλιγκαν της αστυνομίας όσο ο μηχανισμός συγκάλυψης που έχει στηθεί, με τη συνεργασία της αστυνομίας, των εισαγγελικών/δικαστικών αρχών και των καθεστωτικών μίντια.
Οπότε, αυτή τη στιγμή χρειάζονται δύο πράγματα:
— Να διασφαλιστεί η νομιμότητα της βιντεοσκόπησης των αστυνομικών. Είναι βέβαιο ότι είτε με νέο θεσμικό πλαίσιο (όπως πχ στη Γαλλία, άσχετα αν δεν πέρασε) είτε με εκμετάλλευση του ισχύοντος (πχ “προσωπικά δεδομένα”) η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περιορίσει το δικαίωμα. Το είδαμε αυτό τόσο από τον Χρυσοχοϊδη όσο και από τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τα “επικίνδυνα σόσιαλ μίντια”. Πρέπει από την πλευρά μας να αποσαφηνίσουμε τα νομικά όρια της βιντεοσκόπησης ώστε οι βιντεοσκοπούντες να αισθάνονται ασφαλείς και να αναχαιτίσουμε ενδεχόμενη προσπάθεια απονομιμοποίησής της.
 — Να οργανωθούν καλύτερα οι βιντεοσκοπήσεις στις διαδηλώσεις/δημόσιες συναθροίσεις. Ιδανικά θα έπρεπε να κάνουμε και κάνα webinar σκηνοθεσίας και να υπάρχουν χρεώσεις στις διαδηλώσεις για το ποιος/α και που βιντεοσκοπεί. Αλλά ας μην είμαστε τόσο μαξιμαλιστές, τουλάχιστον όμως να φτιαχτεί μια cloud πλατφόρμα που να ανεβαίνει αυτόματα το βίντεο την ώρα της λήψης και ταυτόχρονα να σβήνει από το κινητό ώστε όταν έρθει ο ΜΑΤατζής ουρλιάζοντας “ΣΒΗΣΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΡΕ Π,,,,” να μπορούμε έγκυρα να του απαντήσουμε “μα δεν έχω βίντεο στο κινητό μου, ορίστε κ. μπάτσε μου, κοιτάξτε”.
Ένα τελευταίο: Όχι, δεν είναι λύση η κάμερα στις στολές των αστυνομικών. Όσο το μοντάζ των επίμαχων σκηνών θα το έχει το Υπουργείο, μόνο για να αθωώνονται οι αστυνομικοί θα χρησιμοποιούνται τα βίντεο από τις στολές. Τις υπόλοιπες φορές θα υπάρχει “τεχνική βλάβη”.