Πάνος Λάμπρου: Ευχές στη… φωτεινή πλευρά του φεγγαριού

Posted on 01 Ιανουαρίου, 2021, 1:45 μμ
1 sec
Να ευχηθούμε λοιπόν, να πούμε όμορφα λόγια, να ονειρευτούμε αυτή την πρώτη ημέρα του χρόνου. Και να συνεχίσουμε και τις υπόλοιπες να παλεύουμε για τις ευχές, που απλόχερα και αισιόδοξα ανταλλάσσουμε. Να ευχηθώ πρώτα απ’ όλα υγεία, ελευθερία, δικαιοσύνη, ειρήνη. Δεν φτάνει! Να ευχηθούμε ατομικά, κοινωνικά, εργασιακά και συλλογικά δικαιώματα.
Να έχουμε το μυαλό και την καρδιά μας στον κόσμο που υποφέρει, που έχει χάσει τη δουλειά του ή που δεν βρήκε ποτέ. Να είμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στο πλευρό των πολλών, των αδύναμων, δίπλα στο παιδί που πεινάει για να μην πεινάσει κανένα παιδί, κανένας άνθρωπος. Να έχουμε σταθερά το μυαλό μας στους ανθρώπους που χάθηκαν με βάναυσο τρόπο, στον Βαγγέλη, την Ελένη, τον Ζακ, τον Παύλο, σε τόσους και τόσες….
Να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του φασισμού και των ναζιστικών συμμοριών. Να αντιτάξουμε μια κοινωνία ελευθερίας συνύπαρξης και δικαιοσύνης.
Να συνεχίσουμε με πείσμα να αγωνιζόμαστε κατά των ανισοτήτων και των διακρίσεων. Να μην συνηθίσουμε ποτέ το τέρας του καπιταλισμού. Να μην πάψουμε, στο όνομα του ρεαλισμού, να μιλάμε για σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία.
Να γυρίσουμε το βλέμμα μας και να ευχηθούμε στους λαούς που αγωνίζονται, στις γυναίκες και τους άντρες της Παλαιστίνης, στον Κουρδικό και Τουρκικό λαό, στους Ζαπατίστας, που συνεχίζουν το γόνιμο, ανατρεπτικό ταξίδι τους.
Να ευχηθούμε στα αδέλφια μας στις ΗΠΑ, που βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα κατά του ρατσισμού, των κοινωνικών διακρίσεων και ανισοτήτων. Να ταξιδέψουμε στην Αργεντινή και την Πολωνία και να υποκλιθούμε στο γυναικείο κίνημα, που έφερε νίκες και χαρά σε όλες και όλους μας. Να πάμε στο Παρίσι και τις άλλες πόλεις της Γαλλίας, που οι άνθρωποι νίκησαν. Το κίνημα κατά της παντοκρατορίας της Αστυνομίας τα κατάφερε.
Να πάμε στην Κύπρο και στις δύο της “όχθες” και να ευχηθούμε στους ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να μπορούν να ζήσουν μαζί, ειρηνικά και ελεύθερα, ως Κύπριοι. Να ευχηθούμε στους γείτονές μας της Βόρειας Μακεδονίας και να τους πούμε ότι μαζί θα ζήσουμε στην βαλκανική μας γειτονιά.
Να ταξιδέψουμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη Γη και να ευχηθούμε σε όσες και όσους αγωνίζονται για τη σωτηρία του από την αδηφάγο ανάπτυξη, αυτή που καταστρέφει την άγρια φύση και το περιβάλλον. Τα δάση, τα βουνά, οι θάλασσες, οι πάγοι, οι βροχές, είναι μέρος της ζωής μας, είναι η ίδια μας η ζωή.
Να πάμε στην Βραζιλία και τις φτωχογειτονιές της και να ευχηθούμε τα πιο όμορφα παραμύθια στα παιδιά που ζουν στο δρόμο, ενώ λίγο πιο πέρα ο πλούτος και η χλιδή αναδεικνύουν τη βαναυσότητα του καπιταλισμού. Να πάμε στην Χιλή και να χαιρετήσουμε τον αγώνα για το νέο Σύνταγμα στη χώρα. Να περπατήσουμε μέχρι την Συρία και να φωνάξουμε με όλη μας τη δύναμη ενάντια στον πόλεμο.
Να βρεθούμε στο πλάι των προσφύγων και μεταναστών, να μετατραπούμε σε ανθρώπινο φράγμα στο ρατσισμό, τη ξενοφοβία και την ισλαμοφοβία. Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε όλες και όλοι μαζί ανεξάρτητα ποια φυλή είμαστε, ποιο χρώμα έχει το δέρμα μας, τι θρησκεία ενστερνιζόμαστε, (αν ενστερνιζόμαστε), ποιος είναι ο σεξουαλικός μας προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου, αν είμαστε όρθιοι ή σε αναπηρικό αμαξίδιο, αν είμαστε ψηλοί ή κοντοί, αν γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε καταυλισμό, αν είμαστε ρομά ή μπαλαμό…. Αυτός ο κόσμος, αυτός ο πλανήτης είναι κοινός και μας χωράει. Χωρά πολλούς και διαφορετικούς κόσμους.
Να ευχηθούμε στους φυλακισμένους και να πούμε για άλλη μια φορά ότι και οι ζωές τους μετράνε…. Στα προσφυγόπουλα του Ωραιόκαστρου, στην Δήμητρα της Λέσβου, η οποία βίωσε τη βαναυσότητα της δήθεν κανονικότητας. να ευχηθούμε στους πρόσφυγες που ζουν στο Καρά Τεπέ, στις άλλες δομές της Σάμου, της Χίου, της Λέρου, στην Αττική, στα κρατητήρια, στο δρόμο.
Να ευχηθούμε σε μας,, σε όλες και όλους εμάς, να ονειρευόμαστε και να παλεύουμε. Αγκαλιές, φιλιά, αγάπη, φιλία, ατελείωτοι έρωτες, αλληλεγγύη…. Και ανθρωπιά…

*Από ανάρτηση του Πάνου Λάμπρου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, στο Facebook

...