Πάνος Λάμπρου: Χτύπαγαν τις πόρτες μισή ώρα, αλλά…

Posted on 03 Ιουνίου, 2020, 10:43 πμ
1 sec

Η “υπόθεση Δημάκη” έφερε στην επιφάνεια, για άλλη μια φορά, το ζήτημα του εγκλεισμού και του λεγόμενου σωφρονιστικού συστήματος. Δημιούργησε ρωγμές, άνοιξε τρύπες και φάνηκε σε όλο το τραγικό της… μεγαλείο η πολιτική της αγριότητας, που στις μέρες μας, κυρίως, είναι η πολιτική της αδιαφορίας, η εγκατάλειψη για αυτούς και αυτές που θεωρούνται περισσεύματα!
Με ανοιχτή επιστολή του κρατούμενος από τις φυλακές Χανίων, με ημερομηνία 29 Μαΐου, γνωστοποιεί τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και το θάνατο μέσα σε ένα μήνα τεσσάρων κρατουμένων. Ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή του πως ο ένας τουλάχιστον πέθανε αβοήθητος, καθώς οι συγκρατούμενοι του χτύπαγαν τις πόρτες για μισή ώρα και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατέφθασαν 40 λεπτά μετά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 33χρονος.
Αναφέρει, επίσης, πως η μια και μοναδική γιατρός – επισκέπτης, πάει στη φυλακή μια φορά την εβδομάδα, ενώ η σύνθεση των ανθρώπων στη συγκεκριμένη φυλακή συμπεριλαμβάνει πολλούς ηλικιωμένους, αλλά και ψυχικά πάσχοντες. Προειδοποιεί, μάλιστα, πως αν ο κωρονοϊός κάνει την εμφάνισή του στη συγκεκριμένη φυλακή θα είναι σαρωτικός, καθώς σε χώρους για τριάντα άτομα στοιβάζονται εξήντα και εβδομήντα…
Η εικόνα αυτή από τα Χανιά δεν είναι η εξαίρεση ασφαλώς. Ίδια εικόνα σχεδόν παντού, σε όλες τις φυλακές της χώρας. Συνωστισμός, ο ένας πάνω στον άλλο ή στο πάτωμα, χώροι χωρίς γιατρούς και επιστημονικό προσωπικό.

ΥΓ: Η απάντηση της ΓΓ Αν. Π, η απάντηση δηλαδή της κυβέρνησης και όχι μόνο της κυρίας Νικολάου, σε κάθε εύλογη διαμαρτυρία δεν είναι άλλη από τον αυταρχισμό και την τιμωρία. Όπως έπραξε στην υπόθεση Δημάκη, όπως έπραξε στις γυναικείες φυλακές Θήβας με τις πειθαρχικές ποινές που φόρτωσαν στις διαμαρτυρόμενες κρατούμενες, όπως ενδεχομένως να πράξουν και με τον κρατούμενο που έστειλε την επιστολή και κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων.

*Ανάρτηση του Πάνου Λάμπρου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, στο facebook

...