Πάνος Λάμπρου: Ή θα υπάρξει η κοινωνική απελευθέρωση ή θα βουλιάξουμε στη βαρβαρότητα

Posted on 10 Οκτωβρίου, 2020, 11:59 πμ
2 secs
Είχαμε μια ιστορική απόφαση, η οποία βάζει ένα οριστικό τέλος στην εγκληματική ναζιστική συμμορία. Συνεπώς, όσες και όσοι είμαστε από την καλή, την αντιφασιστική πλευρά της ιστορίας, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε χαρούμενες και χαρούμενοι, να νιώθουμε αισιοδοξία, ανακούφιση. Μπορούμε να αναπνεύσουμε, επιτέλους.
Η ηγεσία της, ως φαίνεται, θα μπει φυλακή. Όμως, ο “χρυσαυγητισμός” συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος, σαν φίδι, σαν θανατηφόρο δηλητήριο. Τελειώσαμε με την εγκληματική συμμορία, αλλά δεν τελειώσαμε με τις αντιλήψεις, τις πρακτικές τις αποκρουστικές και απάνθρωπες ιδέες τους, που ενίοτε γίνονται αποτρόπαιες πράξεις.
Εκεί θα δοκιμαστούμε, σε αυτό το πεδίο, στο πεδίο των ιδεών. Σε ένα διαρκή αγώνα ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία, την τρανφοβία, τις πολλαπλές διακρίσεις. Στα Καμένα Βούρλα δοκιμαζόμαστε, στη Λέσβο δοκιμαζόμαστε, στα σκοτεινά σοκάκια γύρω από την πλατεία Βικτωρίας, στις φωτεινές (μαύρες) τηλεοράσεις, στο σεξιστικό λόγο, στις διακρίσεις ενάντια στους ανάπηρους, τους ρομά. Για να μπορούν χωρίς φόβο να γυρνούν το βράδυ στο σπίτι τους, χωρίς να κινδυνεύουν η Μαρία, ο Βασίλης, η Ειρήνη…. Δοκιμαζόμαστε κάθε μέρα… Και ή θα νικήσουμε ή θα ηττηθούμε. Ή θα υπάρξει η κοινωνική απελευθέρωση ή θα βουλιάξουμε στη βαρβαρότητα. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.
Με ενοχλούν πολλά. Με ενοχλεί η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ενώ έχει στους κόλπους της ακροδεξιούς -που δεν το κρύβουν-, επιχειρεί, με την τέχνη της επικοινωνίας, να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ με τον πιο αναίτιο, με τον πιο απαράδεκτο τρόπο. Λέγοντας απίστευτα ψέματα, αλλάζοντας την πραγματικότητα… Αλλά η ΝΔ αυτή είναι. Μια μπλε – μπλε παράταξη, που ολοένα και περισσότερο προσθέτει μαύρο στην πολιτική της.
Με ενοχλεί, επίσης, ο απερίσκεπτος λόγος, ο φανατικός λόγος. Αυτός που υποτάσσει τις ουμανιστικές ιδέες και την καθολικότητα της αντίληψης για το δικαίωμα, στη σκοπιμότητα, σε συγκυριακή αντιμετώπιση και εντέλει διαχωρίζει βάναυσα, ακυρώνει, μας γυρνά πίσω.
Δοκιμαζόμαστε λοιπόν και ας λένε κάποιοι και κάποιες ότι τα δικαιώματα είναι “ευκολάκι”, τσάμπα αριστεροσύνη…. Δοκιμαζόμαστε κάθε στιγμή, που ανακαλύπτουν την ανάγκη εξαιρέσεων, που φτιάχνουν έκτακτες συνθήκες, που επαναφέρουν την ιδέα της θανατικής ποινής ή των ισοβίων, που… πρέπει να είναι ισόβια!
Τα δικαιώματα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Έχει σχέση με το πως βλέπουμε τον κόσμο. Έχει σχέση με τη δικαιοσύνη, τη σχέση μας με τον… άλλον, τη σχέση μας με αυτόν που πολιτικά, ιδεολογικά, κοινωνικά, πολιτισμικά απεχθανόμαστε. Αν την ανεκτικότητά μας, τη γενναιοδωρία μας, τη δικαιοσύνη μας την εξαντλούμε στους “δικούς μας”, όπως κάνει το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο, τότε, δυστυχώς, κινδυνεύουμε να τους μοιάσουμε και αυτό δεν πρέπει να μας συμβεί ποτέ.
Τάσσομαι υπέρ του νέου ποινικού κώδικα. Όχι γιατί τον έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι γιατί πιστεύω ότι έλυσε όλα τα ζητήματα. Μέσα σε αυτόν υπάρχουν προβλήματα ή έγιναν λάθη. Είμαι υπέρ γιατί η ματιά του, είναι ματιά δικαιοσύνης, προς όλους. Πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ήταν ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, δημοκράτης, διακεκριμένος νομικός και επικεφαλής παλαιότερα ενός μεγάλου κινήματος ειρήνης. Ας μην το προσπερνάμε αβασάνιστα.
Η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για χιλιάδες κρατούμενους, που ίσχυε με τον προηγούμενο ποινικό κώδικα, ήταν άδικος. Ήταν μια δεύτερη ποινή, αδικαιολόγητη. Ο κρατούμενος με βάση το Σύνταγμα στερείται μόνο την ελευθερία του, τίποτα άλλο. Και αυτό δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αν πράγματι θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στη δήθεν πολιτική δραστηριότητα της πάλαι ποτέ ΧΑ, δεν έχουμε, δεν έχουν, παρά να υπάρξει ρύθμιση στην εκλογική νομοθεσία, που να μην επιτρέπει σε χιτλερικούς εγκληματίες να παριστάνουν το πολιτικό μόρφωμα. Τόσο απλά….
Τα υπόλοιπα είναι δική μας δουλειά, δουλειά του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος. Για να ηττηθούν σε επίπεδο ιδεών καθολικά από την κοινωνία. Για να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνική απελευθέρωση…
ΥΓ: Και να μην ξεχνάμε, η Νέα Δημοκρατία, πολλά στελέχη της πρώτης γραμμής, όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησαν συστηματικά τη ξενοφοβία και το ρατσισμό, νομιμοποίησαν ουσιαστικά τον ακροδεξιό και φασιστικό λόγο, άνοιξαν… νόμιμη πόρτα στα καθάρματα της εγκληματικής συμμορίας. Και έρχεται σήμερα να μας κουνήσει το δάχτυλο. Ξεπερνά κάθε όριο υποκρισίας.
Πηγή Facebook
...