Είναι ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στο Βέλγιο. Αφού απείλησε τη ζωή ενός γνωστού Βέλγου αντιφασίστα καθηγητή ιολογίας, τράπηκε σε φυγή και έκτοτε έχουν περάσει ήδη τρεις εβδομάδες. Ο Γιούργκεν Κόνινγκς τοποθέτησε θανατηφόρες παγίδες στο αυτοκίνητό του κι ύστερα εξαφανίστηκε στο δάσος. Μαζί του έχει αρκετά όπλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων για να ξεκινήσει έναν μικρό πόλεμο!

Κι ενώ η βελγική κοινωνία μιλά για έναν ακροδεξιό Βέλγο στρατιώτη, σοκ έχει προκαλέσει το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν συγκέντρωση υποστήριξής του. Μάλιστα, οι ακροδεξιοί Φλαμανδοί εθνικιστές από τον ολλανδόφωνο Βορρά επιχειρούν να τον καθιερώσουν ως σύμβολο των βαθύτερων πολιτικών τους διεκδικήσεων.

Ολα ξεκίνησαν στα μέσα Μαΐου, όταν ο «Φλαμανδός Ράμπο», όπως τον αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης στο Βέλγιο, απείλησε τη ζωή του ιολόγου Μαρκ Βαν Ρανστ. Ο γνωστός για την αντιφασιστική και αντιρατσιστική του δράση καθηγητής και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν σε ασφαλή τοποθεσία. Οι Βέλγοι έβλεπαν στις βραδινές ειδήσεις σουρεαλιστικές εικόνες με τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες να «οργώνουν» τη βελγική περιφέρεια για να εντοπίσουν τον «Ράμπο».

Οσο περνούσε ο καιρός, η υπόθεση άρχισε να αλλάζει τροπή για μερικούς. Ενα φαν κλαμπ υπέρ του επίδοξου δολοφόνου εμφανίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα. Μια επιχείρηση της αστυνομίας και του στρατού στο ανατολικό εθνικό πάρκο του Βελγίου έκανε δεκάδες χιλιάδες Βέλγους να συγκεντρωθούν προς υποστήριξη του φυγά. Είχαν οργανωθεί μέσα από μια ομάδα στο Facebook με όνομα «I love Jürgen Conings» που είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μέχρι και 50.000 μέλη πριν διαγραφεί!

Το ακραίο κόμμα

Η υποστήριξη προς τον Κόνιγκς έχει αναμφίβολα ρίζες στην αυξανόμενη αποδοχή του ακροδεξιού κόμματος Vlaams Belang στο Βέλγιο. Ηταν άλλωστε μέλος του! Είναι ένα κόμμα των ολλανδόφωνων Βέλγων που δημιουργεί ένα κρίσιμο ρήγμα στη Φλάνδρα, στη βόρεια πλευρά της χώρας, όπου πάνω από το 40% των πολιτών επιθυμεί να κοπούν οι δεσμοί με τον φτωχότερο, γαλλόφωνο Νότο, που λέγεται Βαλονία.

Στην τελευταία δημοσκόπηση, το Vlaams Belang ξεπέρασε το 18,5% που κέρδισε στις εκλογές του 2019 και συγκεντρώνει πλέον το ένα τέταρτο των φλαμανδικών ψήφων. Από κοντά και το φλαμανδικό ακροδεξιό, αλλά όχι ρατσιστικό ή φασιστικό κόμμα N-VA. Εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το N-VA και το ακροδεξιό Vlaams Belang θα είχαν μαζί την πλειοψηφία των εδρών στο φλαμανδικό κοινοβούλιο!

Για ορισμένους από τους Φλαμανδούς ακροδεξιούς, η περίπτωση του Κόνινγκς ενσαρκώνει τα ευρύτερα παράπονα για τον αποκλεισμό από την κυβέρνηση του φλαμανδικού δεξιού εθνικιστικού κόμματος. «Οι πράξεις που ήθελε να διαπράξει ο Κόνινγκς είναι καταδικαστέες», δήλωσε ο Τομ Βαν Γκρίκεν, πρόεδρος του Vlaams Belang. «Αλλά η αίσθηση ανησυχίας που περιγράφει είναι ευρέως διαδεδομένη. Το Facebook απάντησε με τη συλλογική διαγραφή μιας ομάδας που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1% του εκλογικού πληθυσμού της Φλάνδρας. Αυτό απλώς τροφοδοτεί την υπάρχουσα οργή», συμπλήρωσε στο Politico.

Σύμφωνα με τον Βαν Γκρίκεν, αιτία του «κακού» είναι η σημερινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου που σχηματίστηκε -ύστερα από παραπάνω από έναν χρόνο ακυβερνησίας -από επτά κόμματα διαφορετικής ιδεολογίας τον περασμένο Οκτώβριο. Η συμμαχία απέκλεισε το N-VA και το Vlaams Belang, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στη Φλάνδρα.

«Και όταν χτύπησε η πανδημία, η βελγική κυβέρνηση ανάγκασε τους πάντες να μείνουν στα σπίτια τους, στα δικά τους κελιά απομόνωσης. Η αντιπολίτευση ελάχιστα εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο υπουργός Υγείας, ο οποίος έπαιξε μεγάλο ρόλο στην κρίση, δεν είναι καν εκλεγμένος. Το δημοκρατικό έλλειμμα μεγάλωσε μόνο όταν οι πολιτικοί ήταν πολύ δειλοί για να εξηγήσουν τους νέους περιορισμούς και άφησαν τους ιολόγους να υπερασπιστούν τα μέτρα», είπε ο Βαν Γκρίκεν.

Εννοείται ότι η πλειοψηφία των Βέλγων δεν πιστεύει αυτό το σενάριο του αποκλεισμού των Φλαμανδών και λέει ότι είναι το κόμμα του Βαν Γκρίκεν που υποκινεί την αναταραχή.

Το τέρας που ξυπνάει

Η περίπτωση του Κόνινγκς συνδέεται με ευρύτερους φόβους σε όλη την Ευρώπη ότι ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας γενικότερα αποτελούν γόνιμο έδαφος για ακροδεξιούς εξτρεμιστές, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όπλα. Η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε πέρυσι έφοδο στο σπίτι ενός 45χρονου καταδρομέα και βρήκε ένα οπλοστάσιο από επίσημα αποθέματα, μαζί με αυτό που η κυβέρνηση περιέγραψε ως ναζιστικά «λατρευτικά αντικείμενα», συμπεριλαμβανομένου ενός βιβλίου τραγουδιών των SS. Τα ζήσαμε κι εμείς εν μέρει με τη Χρυσή Αυγή – και παρά τη διαβεβαίωση ότι ο στρατός ήταν «καθαρός» από χρυσαυγίτες.

Το τι μέλλει γενέσθαι με τον Κόνινγκς θα το δείξει η ιστορία – και η επικαιρότητα. Ωστόσο ο διχασμός που «ξύπνησε» ο «Ράμπο» δεν θα τελειώσει ακόμα κι όταν συλληφθεί…

efsyn