Αν και φαντάζει  γελοίο να ασχολούμαστε τόσο με τον… καναπέ της φον Λάινεν, όταν τόσα άλλα ζητήματα συγκλονίζουν τον κόσμο μας, επιμένουμε γιατί θεωρούμε  πως η παρουσίαση αυτού  του επεισοδίου αυτό στην Ευρώπη είναι χαρακτηριστική ενός εκτροχιασμού της πληροφόρησης που είναι συγκρίσιμος με αυτά που η Δύση κατηγορεί τους αντιπάλους της. Εν προκειμένω λειτούργησε σωρευτικά η στοχοποίηση ενός «εχθρού» (Τουρκία, όπως κάνουν και με Ρωσία και Κίνα) και η προσπάθεια συγκάλυψης αδεξιοτήτων και ανικανότητας ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτικών, προβάλλοντας την ευθύνη σε τρίτους (η περίπτωση της ΕΕ -ιδιαίτερα της Επιτροπής- είναι σ’ αυτό χαρακτηριστική). Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

  1. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πράγματι (και δυστυχώς) προηγείται της προέδρου της Επιτροπής (το είπε και δημόσια επί τη ευκαιρία του επεισοδίου ο Γιούνκερ).
  2. Προηγείται πάντα μιας συνάντησης κορυφής μια συνάντηση/συνεννόηση υπηρεσιακών παραγόντων όπου ρυθμίζονται τα της σκηνοθεσίας. Αυτή έγινε και, όπως μας είπε ο Τσαβούσογλου, από την ΕΕ συμμετείχαν μόνο οι άνθρωποι του Μισέλ (πράγμα που συμβαίνει συχνά για πρακτικούς λόγους). Δεν τον διέψευσαν οι Ευρωπαίοι.
  3. Στην υπηρεσιακή συνάντηση ή εθίγη το θέμα των καρεκλών (όπως διαβεβαιώνει ο Τσαβούσογλου και δεν τον διέψευσαν) ή δεν εθίγη. Αν εθίγη, και άσχετα ποιος πρότεινε πρώτος τη ρύθμιση, προφανώς δεν υπήρξε αντιπαράθεση για το θέμα. Αν είχε υπάρξει, θα το είχαμε σίγουρα μάθει, αν όχι τότε, πάντως μετά την όλη φασαρία που έγινε. Άρα, ή το πρότειναν οι του Μισέλ, από βλακεία ή εκ του πονηρού (λόγω της μακρόχρονης γνωστής αντιπαλότητας των δύο θεσμών για τα πρωτεία), ή το πρότειναν οι Τούρκοι με βάση την προτεραιότητα του πρωτοκόλλου και οι Ευρωπαίοι το αποδέχτηκαν.
  4. Αν το θέμα δεν εθίγη στην υπηρεσιακή συνάντηση (πράγμα μάλλον απίθανο, όπως προκύπτει από τη μη διαψευσθείσα δήλωση Τσαβούσογλου), οι Τούρκοι ενδεχομένως να υιοθέτησαν το σχήμα που είδαμε με βάση τη γνωστή ιεραρχία της ΕΕ και την συνηθισμένη ρύθμιση στις συναντήσεις κορυφής του προέδρου τους. Για την τουρκική διπλωματία, το σχήμα 1+1 προφανώς «κολλάει» περισσότερο στην αντίληψή τους για τον δικό τους πρόεδρο και την προτίμησή τους για διακρατικές σχέσεις. Και βέβαια σε καμία στιγμή πριν από τη συνάντηση, οι υπηρεσιακοί της ΕΕ δεν αντέδρασαν, γιατί θα το είχαμε μάθει.
  5. Αυτό που πέρα από κάθε αμφιβολία αποκλείεται είναι οι Τούρκοι, με μια δόλια μεθόδευση για να μην το αντιληφθούν οι της ΕΕ, να απέκλεισαν την καρέκλα της φον Λάινεν, επειδή είναι γυναίκα. Οι Τούρκοι, και ο ίδιος ο Ερντογάν, δεν είναι Σαουδάραβες. Συναντούν συνεχώς γυναίκες ηγέτες (π.χ. την Μέρκελ) χωρίς κανένα πρόβλημα και βέβαια θα ήταν πραγματικά ηλίθιο να επιδιώξουν να συγκρουστούν με τους Ευρωπαίους σε ένα τέτοιο θέμα, με τόσα άλλα σημαντικά στην ατζέντα. Εξάλλου η όλη erratic αντίδραση των Ευρωπαίων και πλήθος δημοσιευμάτων από τις Βρυξέλλες συνηγορούν πως η όλη υπόθεση οφείλεται σε βλακεία ή πονηριά των ανθρώπων του Μισέλ που στη συνέχεια φουσκώθηκε είτε για να προστεθεί ένα βέλος εναντίον του Ερντογάν, είτε για να συγκαλυφθεί η εσωτερική έρις των θεσμών της Ε.Ε., είτε και τα δύο. Και βέβαια, η φον Λάινεν δεν έχασε την ευκαιρία να το παίξει υπερασπιστής της υπόθεσης των γυναικών!

Συνεπώς, είναι μεν δύσκολο να ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη, αλλά είναι, κατά τη γνώμη μας πολύ πιο  πιθανό να μη συνέβη το επεισόδιο όπως το παρουσιάζουν τώρα οι Ευρωπαίοι και είναι εντελώς εκ του πονηρού η τεράστια φασαρία που ενθαρρύνεται επισήμως (όσο για τον όρο «Sofagate», θα τρίζουν τα κόκκαλα των δημοσιογράφων της Washington Post). Τα όσα ορθά λέγονται για τις θέσεις του Ερντογάν για τις γυναίκες, είναι εντελώς άσχετα εν προκειμένω.