«Ο Πουλαντζάς δεν πολεμούσε σ’ ένα χαμένο πόλεμο»

Posted on 03 Οκτωβρίου, 2020, 7:20 πμ
15 mins

Σαν σήμερα, στις 3 Οκτωβρίου 1979, ο Νίκος Πουλαντζάς αυτοκτόνησε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, πηδώντας στο κενό από τον όροφο μιας πολυκατοικίας του Παρισιού.

Ο Πουλαντζάς δεν πολεμούσε σ’ ένα χαμένο πόλεμο
-Άγγελος Ελεφάντης

Ο Νίκος Πουλαντζάς γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1936 στην Αθήνα. Ο πατέρας του, Αριστείδης Πουλαντζάς, ο οποίος καταγόταν από τη Μάνη, ήταν διακεκριμένος δικηγόρος και δικαστικός γραφολόγος. Η μητέρα του λεγόταν Αγγελική, το γένος Καρυοφύλλη. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, όπου κατοικούσε με τους γονείς του στην οδό Βερανζέρου κοντά στην Πλατεία Βάθης.

Μετά την αποφοίτησή του από το Δημοτικό σχολείο, φοίτησε στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, απ’ όπου ξεκίνησε η γνωριμία του με τον Μαρξισμό. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1957 με άριστα. Υπηρέτησε τη θητεία του στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το 1960 απέκτησε την άδεια ασκήσεως του δικηγορικού επαγγέλματος, χωρίς όμως να το ασκήσει ποτέ.

Την ίδια χρονιά έφυγε για τη Δυτική Γερμανία, όπου παρακολούθησε σεμινάρια φιλοσοφίας και φιλοσοφίας του δικαίου στα πανεπιστήμια Μονάχου και Χαϊδελβέργης. Αποτέλεσμα αυτών των σπουδών του ήταν η μεταπτυχιακή του εργασία με θέμα την «Αναγέννηση του φυσικού δικαίου στη Γερμανία». Από το 1961 μέχρι το 1964 προετοιμάζει τη διδακτορική του διατριβή στη Σχολή Δικαίου και Οικονομικών Επιστημών του Παρισιού με θέμα «Φύση πραγμάτων και δίκαιο».

Το διδακτικό του έργο αρχίζει το 1962, ως βοηθός στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Από τον Δεκέμβριο του 1968 διδάσκει κοινωνιολογία στο 8ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Βενσέν), παράλληλα με το ερευνητικό του έργο στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών. Από το 1977 έως την αυτοκτονία του το 1979 υπήρξε υπεύθυνος του εκδοτικού οίκου Ασέτ (Hachette) για βιβλία πολιτικού περιεχομένου.

Αν και η Γαλλία ήταν ο τόπος διαμόρφωσης της θεωρητικής του σκέψης, η Ελλάδα ήταν ο χώρος που η σκέψη αυτή εκφράστηκε εμπράκτως. Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα μέσα από τη Νεολαία της ΕΔΑ, υπήρξε μέλος του παράνομου ΚΚΕ και μετά τη διάσπαση του κόμματος το 1968 τάχθηκε με το ΚΚΕ Εσωτερικού. Ήδη από το 1966, στη Β’ Εβδομάδα Μαρξιστικής Σκέψης, έκανε μια ανακοίνωση με θέμα τη μαρξιστική αντίληψη περί κράτους, ένα θέμα που θα βρίσκεται στο επίκεντρο των θεωρητικών του αναζητήσεων μέχρι τέλους.

Πέρα από το έργο του, το οποίο γνώρισε μεγάλη διάδοση σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική, ο Πουλαντζάς είχε ενεργό ανάμειξη στο αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα της Γαλλίας και της Ελλάδας (μέλος του ΚΚΕ και, μετά το 1968, του ΚΚΕ εσωτερικού), αποτελώντας με την στάση του ένα λαμπρό παράδειγμα οργανικού αριστερού διανοουμένου.

Μετά την πτώση της δικτατορίας επέστρεψε στην Ελλάδα. Με πληθώρα άρθρων και συνεντεύξεων, που μαρτυρούν την αγωνία του για τις εξελίξεις που ακολούθησαν τη Μεταπολίτευση, έδωσε σειρά διαλέξεων στην Πάντειο (1975-1976), με βασικό θέμα τις θεωρίες περί κράτους. Αποδεχόμενος την πρόσκληση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, συμμετείχε στις εργασίες για τη σύνταξη του νόμου για τα ΑΕΙ.

Η σκέψη του Νίκου Πουλαντζά, επηρεασμένη αρχικά από τους Ζαν Πολ Σαρτρ, Γκέοργκ Λούκατς, Αντόνιο Γκράμσι και τον δάσκαλό του Λουί Αλτουσέρ, σταδιακά αποστασιοποιήθηκε και αναζήτησε τη δική της ταυτότητα. Αφού διερεύνησε τις απόψεις των κλασσικών του Μαρξισμού για το κράτος, επιχείρησε τον επαναπροσδιορισμό τους σε σχέση με τις πολύπλοκες συνθήκες της σύγχρονης εποχής. Αρνήθηκε τόσο τη φιλελεύθερη εκδοχή περί ουδετερότητας του κράτους, όσο και την αντίληψη των μαρξιστών ότι το κράτος αποτελούσε απλώς εργαλείο στα χέρια της κυρίαρχης τάξης. Για τον Πουλαντζά το κράτος αποτελούσε έκφραση των πολύπλοκων σχέσεων όλων των πολιτικοκοινωνικών δυνάμεων, ένα όργανο εξισορρόπησης των ταξικών ανταγωνισμών.

Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα πρέπει να επιδιώξουν όχι απλώς την κατάκτηση του κράτους, αλλά και την πραγματοποίηση των ριζικών εκείνων μετασχηματισμών του κρατικού μηχανισμού που θα στοχεύουν στη δημιουργία των καταλλήλων θεσμικών προϋποθέσεων για το πέρασμα στον δημοκρατικό σοσιαλισμό. Γιατί, όπως υποστήριξε επιγραμματικά: «Ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα είναι σοσιαλισμός», μία θέση που τον αντιπαραθέτει με όλη την αυταρχική παράδοση του σοβιετικού εγχειρήματος. Οι απόψεις του αυτές υποβλήθηκαν σε αυστηρή κριτική από τους θεωρητικούς της ορθόδοξης μαρξιστικής – λενινιστικής κατεύθυνσης, οι οποίοι τον επέκριναν για ρεφορμισμό. Το θεωρητικό έργο του Νίκου Πουλαντζά για το κράτος περιέχεται στα βιβλία του: «Πολιτική Εξουσία και Κοινωνικές Τάξεις» (1969), «Οι κοινωνικές τάξεις στον σύγχρονο καπιταλισμό» (1974) και «Το κράτος, η εξουσία, ο σοσιαλισμός» (1978).

Όσον αφορά το φασιστικό φαινόμενο, ο Νίκος Πουλαντζάς υποστήριξε ότι ο φασισμός είναι αποτέλεσμα βαθιάς οικονομικής και ιδεολογικής κρίσης της κυρίαρχης τάξης. Όταν κανένα τμήμα της κυρίαρχης τάξης δεν μπορεί να επιβάλει την ηγεσία του στο «συνασπισμό της εξουσίας», τότε το φασιστικό κράτος αντικαθιστά το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα, ως λύση στην κρίση της καπιταλιστικής κοινωνίας, η οποία απειλείται από την οργανωμένη εργατική τάξη. Η μικροαστική τάξη, που συνθλίβεται από τη συγκέντρωση μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, έρχεται να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση, γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη την έχει αναγκάσει να μεταπέσει στα εργατικά στρώματα. Τις απόψεις του αυτές τις εκφράζει κατά βάση στο βιβλίο του «Φασισμός και Δικτατορία», που κυκλοφόρησε το 1970.

Ο Νίκος Πουλαντζάς αυτοκτόνησε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, πηδώντας στο κενό από τον όροφο μιας πολυκατοικίας του Παρισιού στις 3 Οκτωβρίου 1979. Ήταν νυμφευμένος από το 1966 με τη γαλλίδα φιλόσοφο και φεμινίστρια Ανί Λεκλέρ (1940-2006), με την οποία απέκτησε το 1971 μια κόρη, την Αριάδνη.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα βιβλία του: Οι κοινωνικές τάξεις στον σύγχρονο καπιταλισμό, Πολιτική εξουσία και κοινωνικές τάξεις, Για τον Γκράμσι: Μεταξύ Σαρτρ και Αλτουσέρ, Το κράτος, η εξουσία, ο σοσιαλισμός, Φασισμός και δικτατορία, Προβλήματα του σύγχρονου κράτους και του φασιστικού φαινομένου (μαζί με τους Ρ. Μίλιμπαντ και Ζ.-Π. Φάυ), Η κρίση των δικτατοριών: Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία.

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Νίκου Πουλαντζά από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ 


ΕΡΓΟ

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Πουλαντζάς Νίκος Α. (1965), Nature des choses et droit essai sur la dialectique du fait et de la valeur, Librairie Generale de Droit et de Jurisprudence

Poulantzas Nicos (1967), “Marxist Political Theory in Britain”, New Left Review, τ. I/43

Poulantzas Nicos (1969), “The Problem of the Capitalist State”, New Left Review, τ. I/58

Poulantzas Ν (1973), Las clases sociales en América Latina, Siglo XXI, Μεξικό

Poulantzas Nicos (1973), “On Social Classes”, New Left Review, τ. I/78

Poulantzas Ν (1974), “The Internationalization of Capitalist Relations and the Nation State”, Economy and Society

Poulantzas Nicos, Bourricaud François (1975), “Revue française de science politique”, Année, Τόμ. 25

Poulantzas Nicos (1976), “The Capitalist State: A Reply to Miliband and Laclau”, New Left Review, τ. I/95

Poulantzas Ν (1977), Class and Class Structure, Lawrence and Wishart, Λονδίνο

Poulantzas Ν, (1978), “The political crisis and the crisis of the state” Critical Sociology: European Perspectives

Πουλαντζάς Νίκος Α. (1980), Πολιτική εξουσία και κοινωνικές τάξεις, α, β τόμοι Θεμέλιο, Αθήνα

Πουλαντζάς Νίκος, Αλτουσέρ Λουί, Μπαλιμπάρ Ετιέν, Εντελμάν Μπερνάρ (1980), Συζήτηση για το κράτος, Αγώνας, Αθήνα

Poulantzas N. (1982), Marxism and Law, Wiley, Νέα Υόρκη

Πουλαντζάς Νίκος Α (1982), Για τον Γκράμσι μεταξύ Σάρτρ και Αλτουσέρ, Πολύτυπο, Αθήνα

Πουλαντζάς Νίκος Α., Μίλιμπαντ Ραλφ, Φάυ Ζαν Πιερ, (1984), Προβλήματα του σύγχρονου κράτους και του φασιστικού φαινομένου, Θεμέλιο, Αθήνα

Πουλαντζάς Νίκος Α. (1990), Οι κοινωνικές τάξεις στον σύγχρονο καπιταλισμό, Θεμέλιο, Αθήνα

Πουλαντζάς Νίκος Α. (2001), Το κράτος, η εξουσία, ο σοσιαλισμός, Θεμέλιο, Αθήνα

Πουλαντζάς Νίκος Α., (2006), Φασισμός και δικτατορία : Η Τρίτη Διεθνής αντιμέτωπη στον φασισμό, Θεμέλιο, Αθήνα

Πουλαντζάς Νίκος Α. (2006), Η κρίση των δικτατοριών : Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία, Θεμέλιο, Αθήνα

Πουλαντζάς, Νίκος Α. (επιμ) (χ.χ.), Η κρίση του κράτους, Παπαζήσης, Αθήνα

Poulantzas Nicos (χ.χ), “Research Note on the State and Society”, International Social Science Journal, Τόμ. 32

Πουλαντζάς Νίκος (χ.χ), Θέματα της μαρξιστικής αντίληψης περί  κράτους, Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, Αθήνα

Châtelet François (επιμ) (2006), Η φιλοσοφία : Από τον Καντ ως τον Χούσσερλ: Ο εικοστός αιώνας, Γνώση, Αθήνα

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ξενόγλωσση
Abrams Philip (1988), “Notes on the Difficulty of Studying the State”, Journal of Historical Sociology, Tομ. 1

Adam Barry D. (1993), “Post-Marxism and the New Social Movements”, Canadian Review of Sociology and Anthropology, Τομ. 30

Albert Michael, Hahnel Robin (1978), Unorthodox Marxism: An Essay on Capitalism, Socialism, and Revolution, South End Press

Albert Michael, Hahnel Robin, (1981), Marxism and Socialist Theory, South End Press

Alex Demirovic (1987), Nicos Poulantzas : eine kritische Auseinandersetzung,

Altvater Elmar, Kallscheuer Otto (1979), “Socialist Politics and the ‘Crisis of Marxism’”, Socialist Register

Anderson Perry (1992), English Questions, Verso, Λονδίνο

Aronowitz Stanley, Bratsis Peter, (επιμ) (2002), Paradigm lost: state theory reconsidered, University of Minnesota Press, Μινεάπολη

Baxter Janeen, Western Mark (2001), Reconfigurations of Class and Gender, Stanford University Press

Beilharz Peter (1987), “Class Theory and its Discontents”, Thesis Eleven, Τομ.18-19

Berberoglu Berch, (1994), Class Structure and Social Transformation, Praeger Publishers

Blackburn Robin (1976), “Marxism: Theory of Proletarian Revolution”, New Left Review, τ. I/97

Blackburn Robin (1994), “Ralph Miliband 1924-1994”, New Left Review, I/206

Block Fred (1980), “Beyond Relative Autonomy: State Managers as historical Subjects”, Socialist Register

Blundell Valda, Shepherd John, Taylor Ian (1993), Relocating Cultural Studies: Developments in Theory and Research, Routledge, Λονδίνο

Bottomore Tom (2002), The Frankfurt School and Its Critics, Routledge

Bottomore Tom (επιμ) (1981), Modern interpretations of Marx, Basil Blackwell, Οξφόρδη

Callinicos Alex (2004), “Marxism and the International”, The British Journal of Politics and International Relations, Tομ. 6

Cammack Paul (1990), “Statism, New Institutionalism and Marxism”, Socialist Register

Carnoy Martin, Castells Manuel (2001), “Globalization, the knowledge society, and the Network State: Poulantzas at the millennium”, Global Networks, Tομ. 1

Casanova Pablo Gonzalez (1996), “Globalism, Neoliberalism, and Democracy”, Social Justice, Τομ. 23

Chilcote Ronald H. (1990), “Post-Marxism: The Retreat from Class in Latin America”, Latin American Perspectives, Tομ. 17

Cohen Jean L. (1982), Class and Civil Society: The Limits of Marxian Critical Theory, University of Massachusetts Press

Coombs Rod (1978), “Labour and Monopoly Capital”, New Left Review, τ. I/107

Denis Claude (1989), “The Genesis of American Capitalism: an Historical Inquiry into State Theory”, Journal of Historical Sociology, Tομ. 2

Deutscher Tamara (1976), “Intellectual Opposition in the USSR”, New Left Review, τ. I/96

Dryzek John S. (1996), Democracy in Capitalist Times: Ideals, Limits, and Struggles, Oxford University Press, Λονδίνο

Easton David, (1985), “Political Science in the United States: Past and Present”,

Eipper Chris, (1982), “Class Processes: Key Issues for Analysis”, Journal of Sociology, Tομ. 18

Emmison Mike, Boreham Paul, and Clegg Stewart, (1987), “Against Antinomies: For A Post-Marxist Politics”, Thesis Eleven, Tομ. 18-19

Erikson Robert, Goldthorpe John H. (1992), The Constant Flux: A Study of Class Mobility in Industrial Societies, University of Oxford, Λονδίνο

Etzioni-Halevy Eva (επιμ) (1997), Classes and elites in democracy and democratization: a collection of readings, Garland, Νέα Υόρκη

Fabricant Michael B., Burghardt Steve, (1992), The Welfare State Crisis and the Transformation of Social Service Work, M.E. Sharpe, Νέα Υόρκη

Femia Joseph V. (1993), Marxism and Democracy, Clarendon Press

Form William (1983) “Sociological Research and the American Working Class”, The Sociological Quarterly, Tομ. 24

Gamble Andrew (1987), “Class Politics and Radical Democracy”, New Left Review, τ. I/164

Geary, Dick, (1971), “The Rise of Fascism”, Journal of European Studies, Tομ. 1

Geras Norman (1990), “Seven Types of Obloquy: Travesties of Marxism”, Socialist Register

Gindin Sam (2003), “Prospects for Anti-Imperialism: Coming to Terms with Our Own Bourgeoisie”, Monthly Review, Τομ. 55

Gobeyn Mark James, Johnpoll Bernard K (1993), Corporatist Decline in Advanced Capitalism, Greenwood Press

Gorz Andre (1968), “The Way Forward”, New Left Review, τ. I/52

Gregory Elliott (2006), “Parisian Impostures”, New Left Review, τ. 41

Grimes, Michael D. (1989), “Class and Attitudes Toward Structural Inequalities. An Empirical Comparison of Key Variables in Neo- and Post-Marxist Scholarship”, The Sociological Quarterly, Tομ. 30

Hall John A., (1994), The State: Critical Concepts, Routledge, Λονδίνο

Hall John R. (1997), Reworking Class, Cornell University Press

Hall Stuart (1980), “Nicos Poulantzas: ‘State, Power, Socialism’”, New Left Review, τ. I/119

Hall Stuart (1985), “Authoritarian Populism: A Reply”, New Left Review, τ. I/151

Harris David (1992), From Class Struggle to the Politics of Pleasure: The Effects of Gramscianism on Cultural Studies, Routledge, Λονδίνο

Heilbroner Robert L. (1980), Marxism: for and Against, W. W. Norton

Henig Jeffrey R., Feigenbaum Harvey B (1997), “Privatization and Political Theory”, Journal of International Affairs, Τομ. 50

Hirsch Joachim, Jessop Bob, Poulantzas Nicos (2001), Die Zukunft des Staates : Denationalisierung, Internationalisierung, Renationalisierung VSA-Verlag, Αμβούργο

Idris Salim El Hassan (1986), “Consciousness and ideology: A critique of Lukács, Althusser and Poulantzas”, Dialectical Anthropology, Tομ. 11

International Political Science Review/ Revue internationale de science politique,

Israel Joachim (1970), “Remarks Concerning Some Problem of Marxist Class Theory”, Acta Sociologica, Tομ. 13

Jessop Bob (1985), N Poulantzas: Marxist Theory and Political Strategy, Macmillan, Λονδίνο

Jessop Bob (2004), “On the Limits of The Limits to Capital”, Antipode, Tομ. 36

Johnson Carol (1980), “The Problem of Reformism and Marx’s Theory of Fetishism”, New Left Review, τ. I/119

Joseph Jonathan, (2002), Hegemony: A Realist Analysis, Routledge, Λονδίνο

Jouganatos George (1992), The Development of the Greek Economy, 1950-1991: An Historical, Empirical, and Econometric Analysis, Greenwood Press

Kelly Duncan, (1999), “The Strategic-Relational View of the State”, Politics Tομ. 19

Kershaw Ian (1989), “The Nazi State: An Exceptional State?”, New Left Review, τ. I/176

Knuttila Murray, Kubik Wendee (2000), State theories: classical, global, and feminist perspectives, Zed Books, Νέα Υόρκη

Kovel Joel (1986), “Class, Power, and the State”, Monthly Review, Τομ. 37

Kuper Richard (2004), “Ralph Miliband: A Public Intellectual”, Monthly Review, Τομ. 55

Laclau Ernesto (1971), “Feudalism and Capitalism in Latin America”, New Left Review, τ. I/67

Lemke Christiane, Marks Gary (1992), The Crisis of Socialism in Europe, Duke University Press

Levine Andrew, Wright Erik Olin (1980), “Rationality and Class Struggle”, New Left Review, τ. I/123

Levine Rhonda F., Lembcke Jerry, (1987), Recapturing Marxism: An Appraisal of Recent Trends in Sociological Theory, Praeger

Lowy Michael (1976), “Marxists and the National Question”, New Left Review, τ. I/96

Lukes Steven (επιμ) (1987), Power, Basil Blackwell, Οξφόρδη

Machan Tibor R. (1987), The Main Debate: Communism versus Capitalism, Random House

Martin Randy, (2002), On Your Marx: Relinking Socialism and the Left, University of Minnesota Press

Migdal Joel S. (2001), State in Society: Studying How States and Societies Transform and Constitute One Another, Cambridge University Press

Miliband Ralph (1970), “The Capitalist State-Reply to N. Poulantzas”, New Left Review, τ. I/59

Miliband Ralph (1973), “Poulantzas and the Capitalist State”, New Left Review, τ. I/82

Miliband Ralph (1983), “State Power and Class Interests”, New Left Review, τ. I/138

Milios John (2000), “Social Classes in Classical and Marxist Political Economy”, American Journal of Economics and Sociology, Tομ. 59

Mouzelis Nicos (1976), “Capitalism and Dictatorship in Post-War Greece”, New Left Review, τ. I/96

Mouzelis Nicos (1978), “Ideology and Class Politics: A Critique of Ernesto Laclau”, New Left Review, τ. I/112

Müller Jens Christian (1994), Staat in den Köpfen, Anschlüsse an Louis Althusser und Nicos Poulantzas, Decaton Verlag, Mainz

Murphy Raymond (1986), “The Concept of Class in Closure Theory: Learning from Rather than Falling into the Problems Encountered by Neo-Marxism”, Sociology, Tομ. 20

Myles John, Turegun Adnan (1994), “Comparative Studies in Class Structure”, Annual Review of Sociology, Τομ. 20

Naiman Joanne (1996), “Left Feminism and the Return to Class”, Monthly Review, Τομ. 48

New Left Review Editorials (1967), “Introduction to Poulantzas”, New Left Review τ. I/43

Newman Michael, Ralph Miliband and the politics of the New Left, Merlin Press, Λονδίνο

Nicholas Abercrombie, Bryan Turner, JohnUrry (1976), “Class, State and Fascism in theWork of Nicos Poulantzas”, Political Studies, Tομ. 4

Niemonen Jack, Rienner L. (2002), Race, Class, and the State in Contemporary Sociology: The William Julius Wilson Debates

Ougaard Morten, (1988), “Dimensions of Hegemony”, Cooperation and Conflict, Tομ. 23

Panitch Leo (1985), “The Impasse of Social Democratic politics”, Socialist Register

Panitch Leo (1994), “Globalisation and the State”, Socialist Register

Panitch Leo (1995), “Ralph Miliband, Socialist Intellectual, 1924-1004”, Socialist Register

Panitch Leo (2000), “The New Imperial State”, New Left Review 2

Patsouras Louis, Thomas Jack Ray (1992), Essays on socialism, Edwin Mellen Press, Σαν Φρανσίσκο

Pierson Christopher (2004), The Modern State, Routledge, Λονδίνο

Piven Frances Fox (1994), “Reflections on Ralph Miliband”, New Left Review, τ. I/206

Politics & Society, Τομ. 9

Polychroniou Chronis (1991), Marxist Perspectives on Imperialism: A Theoretical Analysis, Praeger Publishers

Polychroniou Chronis, Targ Harry R (1996), Marxism Today: Essays on Capitalism, Socialism, and Strategies for Social Change, Praeger Publishers

Poster Mark (1975), Existential Marxism in Postwar France: From Sartre to Althusser, Princeton University Press

Przeworski Adam (1980), “Social Democracy as a Historical Phenomenon”, New Left Review, τ. I/122

Resnick Stephen, Wolff Richard D. (1981), “Classes in Marxian Theory”, Review of Radical Political Economics, Τομ.13

Rex John (1983), “British Sociology 1960-80 – an Essay”, Social Forces, Τομ. 61

Roberts J. K. (1980), “State, Class and Development Strategy”, Canadian Review of Sociology and Anthropology, Τομ. 17,

Robinson Robert V. (1984), “Structural Change and Class Mobility Capitalist Societies”, Social Forces, Τομ. 63,

Ross George (1990), “Intellectuals against the Left: the Case of France”, Socialist Register

Ross George (1995), “Saying no to Capitalism at the Millennium”, Socialist Register

Schwartzman Kathleen C. (1998), “Globalization and Democracy”, Annual Review of Sociology, Τομ. 24

Schwarzmantel John (1995), “Capitalist Democracy Revisited”, Socialist Register

Scott G. McNall (1984), “The Marxian Project”, The Sociological Quarterly, Tομ. 25

Shapiro Svi, (1990), Between Capitalism and Democracy: Educational Policy and the Crisis of the Welfare State, Bergin & Garvey

Sitton John F. (1989), Marx’s Theory of the Transcendence of the State: A Reconstruction, Peter Lang, 1989

Skocpol Theda (1980), “Political Response to Capitalist Crisis: Neo-Marxist Theories of the State and the Case of the New Deal”, Politics & Society, Τομ. 10

Steinmetz George, (1999), State/Culture: State-Formation after the Cultural Turn, Cornell University Press

Sunesson Sune (1984), “Organizing and Discipline”, Acta Sociologica, Tομ. 27

Therborn Goran (1984), “The New Questions of Subjectivity”, New Left Review, τ. I/143

Therborn Göran, (1986), “Karl Marx Returning: The Welfare State and Neo-Marxist, Corporatist and Statist Theories”, International Political Science Review/ Revue internationale de science politique, Tομ. 7

Thomas Paul (1994), Alien politics : Marxist state theory retrieved, Routledge, Νέα Υόρκη

Thomas Paul (2000), “Bringing Poulantzas Back In”, Innovation: The European Journal of Social Science Research, Tομ. 13

Tsoukalas Konstantinos (1999), “Globalisation and the ‘Executive Committee’: Reflections on thee Contemporary Capitalist State”, Socialist Register

Vilar Pierre (1973), “Marxist History, a History in the Making: Towards a Dialogue with Althusser”, New Left Review, τ. I/80

Warren Mark, (1988), “Marx and Methodological Individualism”, Philosophy of the Social Sciences, Tομ. 18

Weber Henri (1978), “Eurocommunism, Socialism and Democracy”, New Left Review, τ. I/110

Werlin Robert J. (1972), “Marxist Political Analysis”, Sociological Inquiry, Tομ. 42

Williams Raymond (1973), “Base and Superstructure in Marxist Cultural Theory”, New Left Review, τ. I/82

Wilson Elizabeth (1980), “Marxism and the ‘Welfare State”, New Left Review, τ. I/122

Wolfe Alan (1974), “New Directions in the Marxist Theory of Politics”, Politics & Society, Tομ. 4

Wood Ellen Meiksins (1983), “Marxism without Class Struggle?”, Socialist Register

Wood Ellen Meiksins (1995), “A Chronology of the New Left and its Successors, or Who’s Old-Fashioned Now?”, Socialist Register

Wood Ellen Meiksins (1998), The retreat from class: a new “true” socialism, Verso, Λονδίνο

Wright Erik Olin (1976), “Class Boundaries in Advanced Capitalist Societies”, New Left Review, τ. I/98

Wright Erik Olin (1980), “Varieties of Marxist Conceptions of Class Structure”,

Wright Erik Olin, (1989), “The Comparative Project on Class Structure and Class Consciousness: An Overview”, Acta Sociologica, Tομ. 32

Ziemann W., Lanzewrdofer M. (1977), “The State in Peripheral Societies”, Socialist Register

Ελληνόγλωσση
Carnoy Martin (1990), Κράτος και πολιτική θεωρία, Οδυσσέας, Αθήνα

Θέσεις, τ. 30

Καπεταγιάννης Β. (2002), «Νίκος Πουλαντζάς In Memoriam», Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, τ. 19

Μάνεσης Αριστόβουλος Ι. (χ.χ.), Δίκαιο, Σύνταγμα, Πολιτική, Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη

Μελετόπουλος Μελέτης Η. (1999), Νίκος Πουλαντζάς 1936-1979 : η ζωή και το έργο ενός κορυφαίου μαρξιστή – κριτική προσέγγιση, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα

Μηλιός Γιάννης (1990), «Από τη “συντριβή της κρατικής μηχανής” στην “κρίση και μετεξέλιξη” του κράτους. (Η θεωρητική τομή στο έργο του Ν. Πουλαντζά)»

Μηλιός Γιάννης (1996), Ο μαρξισμός ως σύγκρουση τάσεων : Τέσσερα παραδείγματα ελλήνων μαρξιστών: Κορδάτος, Μάξιμος, Λεκατσάς, Πουλαντζάς, Εναλλακτικές Εκδόσεις, Αθήνα

Ρήγος Άλκης, Τσουκαλάς Κωνσταντίνος (επιμ) (2001), Η πολιτική σήμερα ο Νίκος Πουλαντζάς και η επικαιρότητα του έργου του, Θεμέλιο, Αθήνα

Τσουκαλάς Κωνσταντίνος (1997), «Σκέψεις πάνω στην επικαιρότητα της συζήτησης Μίλιμπαντ – Πουλαντζά», Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, τ. 10

Πουλαντζάς Νίκος (2009), Κείμενα: Μαρξισμός, Δίκαιο, Κράτος, μτφρ.: Τάσος Μπέτζελος, Νήσος, Αθήνα

...