Δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά & Νησιών, σχετικά με δημοσιεύματα για περίεργη «διάσωση» αρχαίων, από το βυθό των Αντικυθήρων:

«Ως βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών, δηλαδή εκλεγόμενος στην εκλογική Περιφέρεια στην οποία περιλαμβάνονται και τα Αντικύθηρα, αλλά και ως πολίτης με διαρκές ενδιαφέρον σε ζητήματα που αναφέρονται στην προστασία, στη διάσωση και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αισθάνομαι υποχρεωμένος να μη σιωπήσω αλλά αντίθετα, να πάρω δημόσια θέση, αναφορικά με το ζήτημα που γνωστοποιήθηκε μετά από δύο συνεχή αναλυτικά δημοσιεύματα της δημοσιογράφου κυρίας Βασιλική Τζεβελέκου, στο φύλλο της Δευτέρας 24 Αυγούστου 2020 της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο «Περίεργη ‘’διάσωση’’ αρχαίων από τον βυθό των Αντικυθήρων» και εν συνεχεία, στο σημερινό φύλλο της Τρίτης 25 Αυγούστου 2020 της ίδιας εφημερίδας, στο οποίο και περιλαμβάνονται απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματα για το θέμα, από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και σχετική επίσης με το θέμα επιστολή, του Δημάρχου Κυθήρων Αντικυθήρων, κυρίου Στράτου Χαρχαλάκη.

Αποσαφηνίζω ευθύς εξαρχής, ότι τιμώ τον κύριο Πάνο Λασκαρίδη, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές από τις δικές του απόψεις που έχω σε πολλά και σημαντικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Τον τιμώ, γιατί γνωρίζω και προσωπικά τη δημιουργική συμβολή του, στο χώρο του Πολιτισμού. Όπως επίσης, γνωρίζω τη διαρκή ενασχόλησή του για την ενίσχυση των ερευνών προς διάσωση και ανάδειξη των εναλίων αρχαιοτήτων, ιδιαίτερα στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων. Γνωρίζω τέλος, τη διαρκή προσφορά του προς το Πολεμικό Ναυτικό και προς το Λιμενικό Σώμα.

Θέλω επίσης να είμαι έντιμος, κυρίως απέναντι στον εαυτό μου. Γι’ αυτό επιθυμώ να δηλώσω με ευθύτητα ότι, δεν μπορώ να πιστέψω ότι η καταγγελλόμενη εμπλοκή του κυρίου Πάνου Λασκαρίδη στην παράνομη και σε κάθε περίπτωση προφανώς αυθαίρετη πρωτοβουλία ανέλκυσης δύο αντικειμένων που προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο, από το βυθό των Αντικυθήρων, μπορεί να αποδώσει σε εκείνον, πρόθεση οικειοποίησης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Η πολύχρονη δημόσια δραστηριότητά του, δεν μπορεί κατά τη γνώμη μου, να παραπέμπει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πιστεύω όμως, ότι κανείς δεν μπορεί να παραβαίνει τις πρόνοιες του νόμου και εν προκειμένω της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων, όποιος και αν είναι αυτός και όποια κι αν είναι τα κίνητρά του. Αυτήν τη δέσμευση, επίσης, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να την καλύψει η προηγηθείσα ενημέρωση, τού -ούτως ή άλλως- αναρμόδιου Δημάρχου Κυθήρων –Αντικυθήρων.

Οφείλουμε γι’ αυτό να είμαστε όλες και όλοι ανυποχώρητα υποστηρικτικοί, απέναντι στις αδιαμφισβήτητες παραδόσεις της ιστορικής και αναντικατάστατης προσφοράς των αρχαιολόγων της χώρας μας, επί δύο αιώνες τώρα, όπως και έναντι στου στέρεου και πολλαπλά δοκιμασμένου νομοθετικού πλαισίου που ισχύει στη χώρα μας, αναφορικά με την έρευνα, διάσωση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων κάθε είδους και όλων των περιόδων της πολιτιστικής παράδοσης αυτού του τόπου, συμπεριλαμβανομένων των ενάλιων αρχαιοτήτων.

Αυτό το θεσμικό πλαίσιο έρευνας, διάσωσης, προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων, υποχρεούμαστε όλοι να το υπηρετούμε και να το υπερασπιζόμαστε έμπρακτα σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζοντας χωρίς καμία εξαίρεση, τον πρωταρχικό και αναντικατάστατο ρόλο του Κράτους, των δημόσιων Υπηρεσιών και των αρχαιολόγων. Έτσι μόνο σώθηκε οτιδήποτε μπόρεσε να σωθεί, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη και μη επιδεχόμενη παρερμηνειών ευθύνη της αρμόδιας Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη. Οι σύντομες απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα της δημοσιογράφου Βασιλικής Τζεβελέκου, όπως δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών, δεν αρκούν και δεν καλύπτουν αυτή την ευθύνη. Προκαλεί μάλιστα τη νοημοσύνη όλων μας, η επίκληση του άρθρου 24 του Συντάγματος, επιχειρώντας να… αναθεωρήσει το Σύνταγμα της Ελλάδας παρερμηνεύοντάς το, για να δικαιολογήσει την καταγγελθείσα συμπεριφορά !!

Ο υποχρεωτικά δεσμευτικός ρόλος της κυρίας Υπουργού, είναι να πάρει καθαρά δημόσια θέση και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, με τέτοιο τρόπο, ώστε να απαξιώνει αυτήν την καταγγελθείσα συμπεριφορά, ανεξάρτητα μάλιστα από πρόσωπα με δημόσιο κύρος ή όχι και να μην αφήνει κανένα περιθώριο επανάληψής τους στο μέλλον ή μίμησής τους, ακόμα κι αν τα κίνητρα με την επίκληση των οποίων, οποιαδήποτε και οποιοσδήποτε τολμά να παραβιάζει τον αρχαιολογικό νόμο, αποδίδονται σε συμπεριφορές υπέρμετρης κοινωνικής αυτοπεποίθησης ή υπερβάλλοντος ζήλου. Περιμένουμε την οφειλόμενη άμεση, επαρκή και υπεύθυνη αντίδρασή της».