Ο Ερντογάν ανακοίνωσε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Posted on 21 Αυγούστου, 2020, 4:16 μμ
2 secs

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες και για άλλα ευρήματα στην περιοχή.

Ο Ερντογάν, που από την Τετάρτη είχε προαναγγείλει την ανακοίνωση “καλών νέων” για την χώρα, σε διάγγελμά του ανακοίνωσε πως το Τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ, εντόπισε 320 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα, και πως η Τουρκία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το αέριο αυτό από το 2023.

«Τώρα θέλω να μοιραστώ μαζί σας καλές ειδήσεις: η Τουρκία βρήκε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη προσθέτοντας πως η χώρα του έχει στόχο να μπορεί μέχρι το 2023 να το χρησιμοποιήσει και να γίνει καθαρή εξαγωγός ενέργειας.

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» ξεκίνησε εργασίες στη περιοχή στις 20 Ιουλίου (2020) και όλη η επιχείρηση έγινε αποκλειστικά με τουρκικά μέσα.

«Έχει ανοίξει μια πόρτα για εμάς σε ένα διαφορετικό μέρος με πλούτο χωρίς προηγούμενο» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και έκανε γνωστό πως εκτός από το Φατίχ που σήμερα «μας έδωσε μεγάλη χαρά» τα πλοία «Γιαβούζ και Κανουνί κάνουν εξορύξεις». Μέχρι και σήμερα έχουν γίνει εννέα γεωτρήσεις στις οποίες έλαβαν μέρος το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ».

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν επικαλούμενος έρευνες υπογράμμισε ότι είναι πολύ πιθανές και νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην Μαύρη Θάλασσα και πως η Τουρκία δεν θα σταματήσει εάν δεν γίνει από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον τομέα της ενέργειας.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία των γεωτρήσεων, o καθορισμός της παραγωγής και η κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων.

Η ανακοίνωση έγινε σε πανηγυρικό κλίμα στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία σχεδόν σύσσωμης της τουρκικής κυβέρνησης, αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου.

Στην ομιλία του ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα διεξάγει 3 γεωτρήσεις ταυτόχρονα με το Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα και με τα Γιαβούζ και Κανουνί στην Αντ. Μεσόγειο. Η εξάρτηση της Τουρκίας από το εξωτερικό όσον αφορά στην κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών σε φυσικό αέριο ανέρχεται σε ποσοστό το 95%.

Οι ετήσιες ανάγκες της φτάνουν τα 45-50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι εισαγωγές γίνονται κυρίως μέσω αγωγών από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Εισάγει επίσης υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από το Κατάρ, την Αλγερία, τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ. Για τον σκοπό αυτό γίνεται εκροή συναλλάγματος από τη χώρα ύψους 50 δισ. δολαρίων.

...