Τον Τούρκο ακτιβιστή και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Οσμάν Καβαλά, προτείνει ο Δημ. Παπαδημούλης για το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης “Václav Havel”

«Ο Οσμάν Καβαλά αποτελεί σύμβολο της συστηματικής καταπίεσης που έχει ενορχηστρωθεί εις βάρος της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία»

Τον Τούρκο ακτιβιστή και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΟσμάν Καβαλά, προτείνει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, για το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης “Václav Havel”.

Η πρόταση του Δημ. Παπαδημούλη να δοθεί στον Οσμάν Καβαλά το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Václav Havel” έγινε λίγες μέρες πριν το Συμβούλιο της Ευρώπης απευθύνει εκ νέου έκκληση προς την Τουρκία για «άμεση απελευθέρωσή» του. Όπως αναφέρουν οι δύο εισηγητές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τουρκία, ο Σουηδός Τόμας Χάμαμπεργκ και ο Βρετανός Τζον Χάουελ, καθώς και η γενική εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Γαλλίδα Αλεξάντρα Λουί, «καλούμε τις τουρκικές αρχές να εκτελέσουν την απόφαση αυτή και να απελευθερώσουν αμέσως τον Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κρατείται από τις 18 Οκτωβρίου 2017».

Ο Οσμάν Καβαλά συνελήφθη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, την οποία ακολούθησαν μαζικοί διωγμοί και φυλακίσεις πολιτών. Βρίσκεται σε καθεστώς απομόνωσης από το Νοέμβριο του 2017 και αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης με τους Τούρκους εισαγγελείς να του προσάπτουν την κατηγορία του “ενορχηστρωτή” των μαζικών διαμαρτυριών του 2013 στο πάρκο Γκεζί – τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε παλαιότερη απόφαση του έχει επισημάνει μια σειρά παραβιάσεων κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Σε δήλωσή του ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρει τα εξής:

«Ο Οσμάν Καβαλά είναι ένας από τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους του καθεστώτος Ερντογάν. Αποτελεί σύμβολο της συστηματικής καταπίεσης που έχει ενορχηστρωθεί εις βάρος της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016.

Με την πλούσια δράση του ο Οσμάν Καβαλά έχει συμβάλλει, μεταξύ άλλων στη δημιουργία πολυάριθμων μη κυβερνητικών οργανώσεων που εργάζονται για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Ποιος είναι ο Οσμάν Καβαλά

Ο Οσμάν Καβαλά είναι Τούρκος φιλάνθρωπος, επιχειρηματίας και πολιτικός κρατούμενος με έντονη δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τις αρχές της δεκαετίας του 90’, έχει υποστηρίξει πολλές κοινωνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Anadolu Kültür, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού τεχνών και πολιτισμού που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Το 2019, έλαβε το Βραβείο Ευρωπαϊκής Αρχαιολογικής Κληρονομιάς από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αρχαιολόγων για τις προσπάθειές του να προστατεύσει και να διατηρήσει σημαντικά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται στην Τουρκία. Την ίδια χρονιά και ενόσω βρισκόταν στη φυλακή, έλαβε από την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το Βραβείο Ελευθερίας της Σκέψης και Έκφρασης Ayşenur Zarakolu.

Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Václav Havel”

Το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Václav Havel” απονέμεται κάθε χρόνο από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), σε συνεργασία με τα ιδρύματα “Václav Havel” και “Χάρτα 77”, ως αναγνώριση της δραστηριότητας και των ενεργειών ατόμων, μη κυβερνητικών οργανώσεων ή ιδρυμάτων, για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στην Ευρώπη όσο και πέρα από αυτή.

Το βραβείο καθιερώθηκε το 2013 και μέχρι σήμερα έχουν βραβευτεί οι: Ales Bialiatski (Λευκορωσία), Anar Mammadli (Αζερμπαϊτζάν), Ludmilla Alexeeva (Ρωσική Ομοσπονδία), Nadia Murad (Ιράκ), Murat Arslan (Τουρκία) και Oyub Titiev (Ρωσική Ομοσπονδία).

Πέρυσι, το βραβείο απονεμήθηκε από κοινού στον φυλακισμένο διανοούμενο Uyghur Ilham Tohti από την Κίνα και στην πρωτοβουλία Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (YIHR), η οποία συγκεντρώνει νέους από όλη την περιοχή των Βαλκανίων, προωθώντας τη συμφιλίωση.