«ΟΧΙ στην καύση απορριμμάτων» στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας

Posted on 30 Μαΐου, 2020, 8:28 πμ
3 secs

Σήμερα στις 11:30 θα συγκεντρωθούν έξω από το δημαρχείο Παύλου – Μελά μέλη της Πρωτοβουλίας συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ. Θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους του δήμου Παύλου Μελά.

Η Πρωτοβουλία συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ αναφέρει σε ανακοίνωση:

ΚΑΛΟΥΜΕ τον λαό της περιοχής μας, τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς να εναντιωθούνε στη νέα προσπάθεια αδειοδότησης της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων! 

Η ΥΓΕΙΑ μας ΠΑΝΩ από τα ΚΕΡΔΗ τους!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ τώρα:

  • Να σταματήσει η κυβέρνησητη διαδικασία αδειοδότησης της καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας και να ανακληθεί η τροποποίησης της ΑΕΠΟ, που πήγε να περάσει χωρίς ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Ούτε σκέψη στο ενδεχόμενο καύσης απορριμματογενών αποβλήτων RDF και SRF σε κανένα σημείο της πόλης.
  • Τα δημοτικά συμβούλια Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου να θέσουν σε εφαρμογή τα ομόφωνα ψηφίσματά τους, του2019. Να κρίνουν ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ την καύση σκουπιδιών και τις πρακτικές που χρησιμοποιεί ο όμιλος ΤΙΤΑΝ. Το ίδιο να πράξουν και οι υπόλοιποι δήμοι της δυτ. Θεσσαλονίκης αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, παρόλο την κωλυσιεργία που επέδειξαν.
  • Με ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας. Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης απ’ τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα θέματα του επαγγελματικού κινδύνου, της βιομηχανικής ρύπανσης, της πρόληψης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.
  • Με τον ίδιο τρόπο να συσταθεί εξειδικευμένη ομάδα Ιατρών και να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική μελέτη για τις επιπτώσεις της συσσωρευτικής ρύπανσης στον πληθυσμό.
  • Οι δήμοι μας να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης, για να μην κάνουν ότι θέλουν τα μεγαλοσυμφέροντα μέσα στον αστικό ιστό με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού.
  • Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Λέμε ΝΑΙ στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια στιγμή προς όφελος του λαού.
  • Να υπάρξει πλήρης κάλυψη των αναγκών πρόληψης και θεραπείας των εργαζομένων στον Όμιλο απ’ τον επαγγελματικό κίνδυνο, με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση της εργοδοσίας.

ΖΗΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ τη διαδικασία της αδειοδότησης της καύσης και από το ΤΙΤΑΝ αν όπως ισχυρίζεται είναι ¨ οργανικό κομμάτι της περιοχής αλλά και υπεύθυνος πολίτης¨, να ξεκινήσει αυτό που έπρεπε να είχε κάνει από το 2010,δηλαδή να καθίσει να συζητήσει μαζί με την τοπική κοινωνία και τους δήμους φανερά, με διαβούλευση,και όχι πλαγίως και με πονηρό τρόπο αγνοώντας προκλητικά όλες τις αποφάσεις.

 

...