Έπειτα από πολυήμερες συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στο Σιάτλ, διαδηλωτές δημιούργησαν μια «αυτόνομη ζώνη» στην πόλη, όταν η αστυνομία αποχώρησε από τμήμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο αυτοσχέδιος καταυλισμός, που περιβάλλεται από οδοφράγματα και εκτείνεται σε αρκετά τετράγωνα της πόλης, αποκαλείται CHAZ (τα αρχικά της φράσης Capitol Hill Autonomous Zone, «αυτόνομη ζώνη του λόφου του Καπιτωλίου»), σύμφωνα με την εφημερίδα Seattle Times.

Εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν εκεί για να διαδηλώσουν και να ακούσουν ομιλίες σε ειρηνικές διαδηλώσεις, εν μέσω εκκλήσεων σε πολλές περιοχές της χώρας να γίνει «αποεπένδυση» στην αστυνομία και να σταματήσει η στρατιωτικοποίησή της.

Ο Τραμπ απέρριψε τις προτάσεις περί αυτού την Πέμπτη, τονίζοντας ότι θέλει αντιθέτως να ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις. Περιέγραψε το δικό του όραμα για τη μεταρρύθμιση στην αστυνομία δίνοντας έμφαση στην καλύτερη εκπαίδευση των στελεχών της και στη δημιουργία εθνικών κανόνων για τη χρήση βίας ή την αποκλιμάκωση.

 

Ο Τραμπ κλιμακώνει περαιτέρω την αντιπαράθεση 

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ξανά χθες Παρασκευή να «τερματίσει την κατάληψη του Σιάτλ αμέσως τώρα», κλιμακώνοντας περισσότερο τη διένεξή του με τοπικούς αξιωματούχος του Δημοκρατικού κόμματος για μια ζώνη της πόλης «απαλλαγμένη» από την αστυνομία, ελεγχόμενη από διαδηλωτές, την ώρα που αμερικανικές πολιτείες και πόλεις προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την αστυνόμευση.

«Οι τρομοκράτες καίνε και λεηλατούν τις πόλεις μας και νομίζουν πως αυτό είναι απλά θαυμάσιο, ακόμα κι ο θάνατος. Πρέπει να τελειώσει η κατάληψη του Σιάτλ τώρα!», διεμήνυσε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου επανήλθε στο ζήτημα μία ημέρα αφού απείλησε να διατάξει το ομοσπονδιακό κράτος να αναλάβει δράση αν η δήμαρχος του Σιάτλ και ο κυβερνήτης της πολιτείας Ουάσινγκτον δεν «πάρουν πίσω την πόλη τώρα!», πληκτρολογώντας την τελευταία λέξη με κεφαλαία γράμματα για έμφαση, όπως συνηθίζει.